BlogpaginaBetere planeetThe Lion's FootprintMinder plasticEen duurzamere verpakking voor onze wijn cubi’s
#HalloGoebezigers
Better Planet

«Ik wil af van de plastics in onze rivieren»  

Olympisch zeilster Emma Plasschaert (28) maakt deel uit van Team Belgium. Haar passie voor zeilen gaat gepaard met een passie voor de natuur. Dat is niet verwonderlijk, gezien het feit dat zij het grootste deel van haar tijd op het water doorbrengt. Zij is zich dan ook echt bewust van het belang van het schoonmaken van onze rivieren. Zij heeft zelfs deelgenomen aan onze laatste schoonmaakactie, georganiseerd in samenwerking met River Cleanup, op 5 juni. Emma neemt regelmatig deel aan duurzame acties, maar niet alleen dat! In dit interview vertelde ze ons ook haar dagelijkse tips om haar plastic verbruik te verminderen. Ontmoet een Goebeziger! 

Hallo Emma! Het is een plezier je te ontmoeten. Kan je jezelf kort voorstellen en uitleggen wat je doet?" 

EMMA: "Mijn naam is Emma Plasschaert en ik maak deel uit van het Team Belgium team. Ik ben zeilster. Ik heb vorig jaar meegedaan aan de Olympische Spelen. " 

ARNO: "Heel goed en geweldig dat je hier vandaag bent! Ik neem aan dat water een groot deel van je leven uitmaakt?" 

EMMA: "Ja, het grootste deel van mijn training is op het water. En behalve zeilen, ben ik ook een fan van watersporten in het algemeen." 

ARNO: "Net als jij is water een belangrijk onderdeel van River Cleanup, want onze missie is om rivieren over de hele wereld schoon te maken. Dat doen we door clean-ups te organiseren, bewustmakingscampagnes op te zetten, maar ook door bedrijven en overheden bewust te maken van de problematiek van plasticvervuiling. Wat vind je van deze missie? 

EMMA: "Ja, ik denk dat er veel verschillende dingen te doen zijn op het gebied van klimaat en één daarvan is eigenlijk het verminderen van de plasticvervuiling in de oceanen. Soms vraag je je af wat de oorzaak is en hoe je kunt helpen. Het schoonmaken van de rivieren is een manier om iets op je eigen schaal te doen, dus ik denk dat het een zeer nobel doel is. Ik ben erg blij dat mensen het steunen en ik wil ook graag bijdragen. " 

ARNO: “Geweldig. Vandaag zijn we in Antwerpen en hebben jullie deelgenomen aan de River Cleanup die in samenwerking met Delhaize werd georganiseerd. Het was een regenachtige editie, maar natte handen krijgen moet je als zeilster toch vaak overkomen! Wat vind je van de gebeurtenis van vandaag? "  

EMMA: "Het regende pijpenstelen, maar dat ontmoedigde de vrijwilligers niet, die altijd enthousiast zijn. De planeet kan wel een handje gebruiken!" 

ARNO: "Hoeveel afval heb je verzameld?" 

EMMA: "Ik heb 6,5 kg afval verzameld, wat klinkt als veel, maar ik verwachtte het. Ik zie altijd afval langs de kant van de weg of op het water als ik aan het fietsen of varen ben. Toen ik me ging voorbereiden op de Olympische Spelen van Rio in 2016, kon ik mijn ogen niet geloven. De baai lag bezaaid met tuinmeubelen, koelkasten, diepvriezers die door de rivieren van de heuvels waren aangespoeld." 

ARNO: "Het is inderdaad gek. Neem je nog andere maatregelen om onze rivieren plasticvrij te houden?" 

EMMA: "Ja, ik doe mee aan de River Cleanups, maar ook aan de Beach Cleanups, aan de duurzame projecten van de VN en aan de projecten die onze internationale zeilfederatie zelf organiseert. Als atleten hebben we een enorme fanbase om onze boodschap aan uit te dragen en het goede voorbeeld te geven!" 

ARNO: "Wat zijn je dagelijkse gewoonten om plastic te verminderen?" 

EMMA: "Ik heb een paar gewoontes die iedereen makkelijk kan invullen. Ik neem altijd een brooddoos, een waterfles en een herbruikbare tas mee, dat bespaart me plastic en geld. Ik raad iedereen ook aan zijn afval mee naar huis te nemen en te recycleren, als er geen vuilnisbak in de buurt is. Ik probeer ook om autoritten van 10 minuten te vervangen door een tocht te voet of met de fiets. Reflexen die goed zijn voor de gezondheid en de planeet!" 

Interessant artikel? Lees meer over deze onderwerpen: