BlogpaginaBetere planeetThe Lion's FootprintMinder plasticEen duurzamere verpakking voor onze ‘Taste of Inspirations’-charcuterie.
#HalloGoebezigers
Better Planet

Een leven met minder plastic, doe je mee!?

Verpakkingen, bakjes, schaaltjes, servies voor eenmalig gebruik... plastic is (nog) te veel aanwezig. Het goede nieuws is dat we door gewoon onze gewoonten te veranderen ons plastic verbruik serieus kunnen verminderen . Bij Delhaize deden we de test: 3 'plastic-vrije' dagen. Hier zijn onze tips! 

De uitdaging: 3 dagen zonder plastic 

D 1: Met mijn herbruikbare tas en mijn kleine stoffen zakjes, ga ik boodschappen doen. Hmm, ik heb zin in hummus, maar ik hou me in - deze week maak ik mijn eigen hummus (gemakkelijk en super lekker). In de groente- en fruitafdeling vul ik mijn zakjes met bulkproducten: appels, tomaten, champignons, citroenen... en pompelmoezen voor mijn zelfgemaakte sap 's morgens. 

D 2:  Het is zondag, het is mooi weer, ik ga wandelen. In mijn rugzak: mijn waterfles gevuld met water (uit de kraan), een brooddoos met mijn broodje met sardinerillettes (zelfgemaakt) en een appel. Geen plastic folie, yes! Ik heb zelfs mijn thermosbeker meegenomen, voor het geval ik zin heb in een lekker kopje take away koffie. 

D 3: Terug aan het werk. Deze lunch kies ik niet voor een kant-en-klare salade in een plastic bakje, maar neem ik een restje linzen dahl mee, yum!. Waar ik werk, zijn er nu echte koffietassen bij de koffieautomaat. De mentaliteit verandert en dat is geweldig  

3 dingen die jij kunt doen om plastic te verminderen

1. BEREID JE VOOR 

Leg voor het boodschappen doen een voorraad herbruikbare tassen aan (groot en klein). Om lunches en tussendoortjes mee te nemen, maak je in je kast ruimte voor bewaardozen / lunchboxen / glazen potten... Zorg ook voor een waterfles voor elk lid van je gezin / huisgenoten (je kan er trouwens leuke vinden bij Delhaize). 

2. KOOP SLIM 

Bij Delhaize groeit het assortiment groenten en fruit in bulk (biologisch en niet-biologisch) voortdurend, en je vind er steeds meer verpakt in papier. In sommige winkels kun je ook een assortiment noten, pasta en peulvruchten in bulk vinden. Bovendien stellen wij alles in het werk om het gebruik van plastic voor onze eigen merkproducten te beperken. Goed om te weten: als we sommige producten (zoals komkommers) in plasticfolie blijven verpakken, is dat om ze langer te bewaren, en zo verspilling te voorkomen 😉 Doe de test, bewaar een komkommer gewikkeld in plasticfolie en snijd alleen wat je nodig hebt, laat de rest in de folie, en je zult zien dat je hem gemakkelijk meer dan een week bewaart! Voor een komkommer zonder folie zal dat niet het geval zijn. 

3. KOKEN 

Kies voor een zelfgemaakte lunch box in plaats van een kant-en-klare (en verpakte) maaltijd als je op stap bent. Je hoeft er heus geen uren aan te besteden... plan gewoon grotere hoeveelheden als je de dag ervoor kookt. Bereid zelf je favoriete boterhammen en snacks: compote, mueslirepen... kinderen zijn er dol op! 

Tip :  

Vergeet niet je fairtrade katoenen zak mee te nemen om je groenten en fruit in te verpakken. Die kost maar 0,50€. 

Hoe Delhaize plastic vermindert 

Waar bulk niet mogelijk is, geven wij de voorkeur aan recycleerbare verpakkingen en herbruikbare alternatieven. En waar plastic onvermijdelijk is, geven wij de voorkeur aan volledig gerecycleerd en recycleerbaar RPET.  

Interessant artikel? Lees meer over deze onderwerpen: