Samen voor minder verspilling met Too Good To Go

Blogs
Better Planet

Samen voor minder verspilling met Too Good To Go

Voedselverspilling komt vaker voor dan je denkt. Al die achtergelaten sneetjes brood en onverkochte maaltijden in de winkel ... Maar ook bij jou thuis. Nochtans kun je met een paar eenvoudige gewoontes een groot verschil maken.

Voedselverspilling is een van de grote paradoxen van onze tijd: terwijl 828 miljoen mensen in de wereld honger lijden, worden er elke seconde 80.000 maaltijden weggegooid. In totaal wordt 40% van het geproduceerde voedsel niet opgegeten. Die verspilling is bovendien verantwoordelijk voor 10% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en miljarden liters verspild water. In Europese huishoudens vindt de helft van de voedselverspilling thuis plaats.

De impact van voedselverspilling

Voedselverspilling heeft grote gevolgen op verschillende vlakken voor het milieu. Het veroorzaakt namelijk 10% van alle door de mens veroorzaakte broeikasgasemissies wereldwijd. Het besparen van één maaltijd voorkomt gemiddeld 2,7 kg CO₂-uitstoot, 2,8 m² onnodig landgebruik en 810 liter waterverbruik per jaar. Maar ook economisch heeft het grote gevolgen. Jaarlijks wordt voor 1 miljard dollar (!) aan eetbaar voedsel verspild. Project Drawdown noemt het verminderen van voedselverspilling zelfs de belangrijkste actie om klimaatverandering tegen te gaan en de temperatuurstijging te beperken tot 2°C tegen 2100.

Wat verspillen we het meest?

In België wordt brood het meest verspild, gevolgd door fruit, groenten, aardappelen, vlees en pasta. Elke week gooien we samen 17 miljoen sneetjes brood weg. Dat is waanzinnig als je weet dat voor elke snee brood 44 liter water nodig was, het equivalent van 2 minuten douchen. En die voedselverspilling kost onze planeet ook veel: in CO2, water en landbouwgrond.
 

Wist je dat: 54% van de voedselverspilling in Europa bij huishoudens gebeurt? En dat daarvan 10 tot 20% komt doordat mensen de datumlabels ‘T.G.T.’ (Te gebruiken tot) en ‘T.H.T.’ (Ten minste houdbaar tot) vaak verkeerd interpreteren? Het verschil tussen deze labels is belangrijk:
 

  • T.G.T. geldt voor bederfelijke producten zoals vlees, vis en zuivel. Dit is de uiterste datum waarop het product nog veilig is om te eten. Na deze datum is het risico op voedselvergiftiging of andere gezondheidsproblemen groter, dus moet je het product zeker niet meer consumeren.
     
  • T.H.T. betekent dat het product na deze datum zijn optimale kwaliteit kan verliezen, maar het is vaak nog prima te gebruiken, zolang het goed bewaard is. Denk bijvoorbeeld aan pasta, rijst of ingeblikte producten; die kan je vaak nog weken na de T.H.T.-datum zonder problemen eten.

Too Good To Go, de app die maaltijden redt

Om dit probleem aan te pakken, ontwikkelde Too Good To Go een eenvoudige, positieve oplossing. De app zag in 2015 het licht in Denemarken en biedt consumenten goedkope verrassingspakketten aan met producten die nog perfect eetbaar zijn, maar die weggegooid gaan worden.

De app is tegenwoordig actief in meer dan 17 landen en heeft al meer dan 436 miljoen maaltijden van de vuilbak gered. In België werden al meer dan 20 miljoen maaltijden gered dankzij een geëngageerde gemeenschap van 3 miljoen gebruikers.

Leuk om te weten: elke geredde Too Good To Go-box bespaart gemiddeld 2,5 kg CO₂, dat is vergelijkbaar met een autorit van 6,3 km. In totaal werd zo al meer dan 1 miljoen ton CO₂-uitstoot vermeden. Goed voor je portemonnee én voor het klimaat.

Download de ‘Too Good To Go’-app

Delhaize, een sterke Too Good To Go partner

Sinds 2018 is Delhaize een van de belangrijkste partners van Too Good To Go. Met 313 deelnemende winkels hebben we al 2 miljoen maaltijden helpen redden.

Naast de klassieke verrassingspakketten biedt Delhaize ook brood-, groente- en fruitmanden aan, maar ook vis- en veggieproducten, naargelang de onverkochte artikelen van de dag. Een concrete manier om al dit lekkers een tweede kans te geven.

Onze samenwerking in een notendop :

  • Dankzij Too Good To Go werden er al 2 miljoen maaltijden gered bij Delhaize, dat is goed voor een besparing van 1,2 miljoen kg CO₂ en 1 miljard liter water.

  • Elke box die jij redt, voorkomt verspilling én spaart natuurlijke hulpbronnen zoals water, energie en landbouwgrond

  • Van verrassingspakket tot brood- of groentemand: kies zelf wat je redt. Altijd vers, voordelig en duurzaam.

3 tips om je brood te bewaren

  • Vries het in zodra je voelt dat het hard begint te worden en haal het gewoon uit de diepvries wanneer je het nodig hebt.
     
  • Als het brood al te hard is, kun je het weer lekker zacht maken in de oven. Leg er een ijsblokje bovenop en dek het af. De stoom doet de rest.
     
  • Of maak er een Italiaanse broodsalade mee, wentelteefjes of een bruschetta: dat is lekker, zero waste en zo klaar.

Kook met restjes om verspilling te vermijden

Less waste? Zo pak je dat aan!

Naast Too Good To Go, zijn er uiteraard nog andere initiatieven die je kunt nemen om minder voedsel te verspillen. We helpen je op weg met handige tips en tricks.