Overslaan
Delhaize logo

Welkom

Naar mijn profiel
0

GRATIS COLLECT deze week 🛒🚗Geniet van gratis collect met de code COLFREE!> Profiteer ervan! <

BlogpaginaBetere planeetThe Lion's FootprintMinder CO2Europese primeur : Delhaize lanceert als eerste retailer CO₂‑neutrale banaan
#HalloGoebezigers
Better Planet

Samen voor efficiënter koken in Burkina Faso

21/06/2023

Initiatief #65 - Delhaize helpt Burkina Faso om gezonder te koken 

Op het platteland in Burkina Faso koken vele gezinnen nog op traditionele open vuren. Die manier van koken vereist grote hoeveelheden brandstof en produceert veel dikke rook. Dergelijke kookmethoden hebben dan ook ernstige gevolgen voor de gezondheid. Bovendien worden veel regio's in Burkina Faso geconfronteerd met ontbossing, bodemdegradatie en steeds vaker voorkomende droogte. De grote vraag naar brandhout verergert deze milieuproblematiek. 

 

Cookstoves: wat zijn de voordelen? 

Dankzij de invoer van brandstofbesparende kooktoestellen in de gemeenschappen vermindert het aantal luchtwegaandoeningen veroorzaakt door rook én verbeteren de algemene levensomstandigheden. Dit project helpt vrouwen ook om zich te emanciperen door hen opleidingen en meer autonomie te geven. Daarnaast besparen efficiëntere kooktoestellen ook veel tijd. Het project in Burkina Faso heeft een “Gold Standard”-certificaat en is ontworpen met het oog op duurzame ontwikkeling en een zo groot mogelijke positieve impact op het klimaat.  

Maar wat zijn Cookstoves nu precies? Het zijn ovens die gedeeltelijk gemaakt zijn met modder en stenen om zo de warmte beter te absorberen en vast te houden. Cookstoves vervangen de traditionele kooktoestellen op het platteland en respecteren tegelijkertijd de plaatselijke cultuur. In Burkina Faso wordt namelijk gekookt op een ‘driestenenkachel’, en deze drie stenen zijn ook in het ontwerp van de Cookstoves geïntegreerd. Delhaize ondersteunt dit project om deze efficiënte kooktoestellen te ontwikkelen en verdelen. Momenteel zijn er al 94.000 ovens in gebruik, gespreid over verschillende huishoudens. Een goed begin om een ware revolutie te ontketenen in Burkina Faso, dankzij deze drie grote voordelen: 

  1. Minder CO₂-uitstoot. Cookstoves hebben tot 50% minder hout nodig, wat bijdraagt tot minder uitstoot van schadelijke broeikasgassen en minder ontbossing. 

  1. Een beter leven en een betere gezondheid. Vrouwen uit de plaatselijke gemeenschappen worden getraind om de F3PA-ovens (Improved Three Stone Fire) te bouwen met modder en stenen, en ze daarna te onderhouden. Omdat de kooktoestellen veel minder hout vragen, zijn ze niet alleen veiliger en gezonder, maar besparen ze ook geld en tijd. 

  1. Bestrijding van woestijnvorming. Een groter bewustzijn over de klimaatverandering en een lager houtverbruik helpen om droogte in dit gebied te bestrijden en de natuur beter te beschermen. 

Veelbelovende resultaten 

Het volledige project, waarin naast Delhaize ook andere bedrijven betrokken zijn, kan al indrukwekkende resultaten voorleggen: 

 

  • Sinds 2013 werd er gemiddeld 517.000 ton CO₂-uitstoot vermeden. 

  • Jaarlijks wordt er 1,11 ton hout bespaard. 

  • 94.000 huishoudens zijn uitgerust met Cookstoves. 

Interessant artikel? Lees meer over deze onderwerpen: