Hallo GoebezigersBetere planeetThe Lion's FootprintMinder CO2Europese primeur : Delhaize lanceert als eerste retailer CO₂‑neutrale banaan
#HalloGoebezigers
Better Planet

Samen voor efficiënter koken in Ghana

12/11/2020

Initiatief #65 - Unilever en Delhaize helpen Ghana gezonder koken

In Ghana wordt nog veel gekookt op een traditionele manier, op open vuren en inefficiënte kachels. Het is een ongezonde manier van koken die zijn tol eist: elk jaar sterven vele Ghanezen aan de gevolgen van complicaties aan de luchtwegen, veroorzaakt door deze kookmethode. Er is ook een ecologisch neveneffect: de traditionele kookmethode vraagt om grote hoeveelheden hout en houtskool. Bossen worden snel gerooid, en de CO2-uitstoot rijst de pan uit. De cijfers liegen er niet om: het primaire tropische woud van Ghana is al met 60% gekrompen.

 

Cookstoves: wat zijn de voordelen?

Gyapa Cookstoves, zijn de oplossing. Ze zijn ten dele gemaakt uit keramiek, die hitte beter kan absorberen en vasthouden. Samen met Lipton en Knorr (2 merken van Unilever) ondersteunt Delhaize een project om deze efficiënte kooktoestellen te ontwikkelen en uit te delen. Er zijn al 46.000 cookstoves voorzien, die in Ghana voor een heuse ommekeer zorgen, dankzij drie voordelen.

  1. Minder CO2-uitstoot. De gyapa kooktoestellen zijn efficiënt, vragen om tot 50% minder houtskool en zorgen bijgevolg voor minder schadelijke uitstoot van broeikasgassen.
  2. Meer werkgelegenheid. De volledige toeleveringsketen van de kooktoestellen, zowel productie als distributie, verkoop en onderhoud, gebeurt lokaal. Zo worden tal van banen gecreeërd en worden kleine fabrikanten geholpen bij het opzetten van hun gyapa.
  3. Een beter leven. Omdat de gyapa aanzienlijk minder houtskool vragen, zijn de kooktoestellen niet enkel veiliger en gezonder, maar sparen ze ook geld. Ze zorgen bovendien voor tijdswinst.

 

Veelbelovende resultaten

Het totale project, waarin naast Unilever en Delhaize ook andere bedrijven betrokken zijn, kan al indrukwekkende resultaten voorleggen: 1

  • 7.949 ton vermeden CO2-emissies
  • Behoud van 6.615 hectaren bos (dat zijn 5 987 200 bomen)
  • 46 000 cookstoves voorzien
  • 1 cookstove redt bomen, honderden redden volledige bossen

Interessant artikel? Lees meer over deze onderwerpen: