Overslaan
Delhaize logo

Welkom

Naar mijn profiel
0

Crazy Belgian Days!Geniet nu van een korting van €5 met de promocode CRAZY5!Zie voorwaarden

BlogpaginaBetere planeetThe Lion's FootprintMinder CO2Delhaize en Côte d’Or gaan samen voor duurzame cacaoproductie
#HalloGoebezigers
Better Planet

Delhaize en Côte d’Or slaan de handen in elkaar.

15/10/2019

Initiatief #55 - Lees alles over dit project voor het klimaat

 

Wat is het doel van het Tropical Mix-project? Onze ecologische voetafdruk verkleinen! Het project loopt in drie provincies van Panama en combineert duurzame hout- en cacaoproductie. Zo kunnen we plaatselijke gemeenschappen ondersteunen, biodiversiteit beschermen en ecosystemen herstellen. Tropical Mix is een van de eerste bosprojecten met het “Gold Standard”-certificaat en een voorbeeld van duurzaam bosbeheer en -herstel in de regio. 

Tropical Mix Projet 

 

Het Tropical Mix-project is een duurzaamheidsprogramma dat streeft naar de productie van duurzame cacao en de ondersteuning van lokale gemeenschappen. Hoe? Door biodiversiteit te beschermen en ecosystemen te herstellen. Dat doen we door 13.385 hectare grond te herbebossen met voornamelijk inheemse boomsoorten om een gemengd tropisch bos aan te leggen. 

De projectgebieden zijn verdeeld over verschillende fincas (kleine landbouwbedrijven), die allemaal hetzelfde bosbeheerplan volgen om duurzame cacaoteelt mogelijk te maken. Het bosbeheer heeft een FSC-certificaat (Forest Stewardship Council); de cacaoproductie is UTZ-gecertificeerd. Een UTZ-certificaat stelt boeren in staat om betere landbouwmethoden te gebruiken, meer succesvolle oogsten te hebben en meer inkomsten te genereren.  

Zo heeft je favoriete product van Côte d'Or een duurzaam traject afgelegd voor het in onze rekken belandt! Delhaize en Côte d'Or gaan nog verder en engageren zich ook voor de plaatselijke gemeenschappen. Dat doen we door boeren te leren hoe ze milieuvriendelijke landbouwprojecten kunnen opzetten. 

3 belangrijke pijlers 

Delhaize en Côte d’Or werken samen met dit project aan: 

 • Herstel van ecosystemen 
  Dankzij dit project is er al 13.385 hectare herbebost met vooral inheemse boomsoorten om een gemengd tropisch bos (her)aan te leggen. 

 

 • Samenwerking met gemeenschappen 
  Een nauwe samenwerking met de lokale gemeenschappen werd opgezet. Dat maakt het mogelijk om de vooruitgang van de bossen te monitoren en illegale landbouwpraktijken te voorkomen. 

 • Duurzame economische ontwikkeling 
  We zetten samen duurzame cacaoproductie op. Daardoor krijgen de boeren over de jaren heen meer waarde per hectare en een betere toegang tot de internationale markt. 

Cijfers die het verschil maken 

Door over te schakelen op duurzame cacaoproductie verwezenlijken we bij Delhaize samen met Côte d’Or heel wat mooie dingen: 

 • 13.385 hectare aan herstelde en beschermde bossen 

 • 7,5 miljoen geplante bomen 

 • 150 gecreëerde of ondersteunde banen 

 • Gemiddeld 43.000 ton minder CO₂-uitstoot per jaar 

 

Interessant artikel? Lees meer over deze onderwerpen: