Overslaan
Delhaize logo

Welkom

Naar mijn profiel
0

GRATIS COLLECT deze week 🛒🚗Geniet van gratis collect met de code COL8!> Profiteer ervan! <

BlogpaginaBeter etenLokaalOntdek Tour/Toer, Belgische charcuterie van de bovenste plank
#HalloGoebezigers
Better Eating

Ontdek Tour/Toer, Belgische charcuterie van de bovenste plank

Zin in een roadtrip om de beste charcuterie van België te ontdekken? Oké, let’s go! Ons charcuterie-assortiment Tour/Toer brengt de lekkerste producten van verschillende topslagers naar je toe, met een exclusieve tussenstop in onze winkelrekken. De bezieler van Tour/Toer is Heroen Bruggeman, die de liefde voor charcuterie erfde van zijn grootvader, een beenhouwer. Niemand beter om de buitengewone vakkennis, kwaliteit en passie van de beste Belgische, ambachtelijke slagers te verenigen! Wij brachten alvast een bezoekje aan Filip en Petra Vermeulen, verkozen tot beste slagerskoppel van België. Ze schotelen je een heerlijke gedroogde boerenham voor die je ook in het assortiment van Tour/Toer vindt.

Belgische charcuterieschotel met producten van Tour/Toer

Je tovert in een handomdraai een lekkere charcuterieschotel vol Belgische topproducten op tafel. Wat brood, verse groentjes zoals radijsjes, komkommer of kerstomaten en augurkjes, pickles of gepekelde uitjes voor een zure toets. En de charcuterie natuurlijk!

Belgische schotel
80 gr
52,38 €/kg
€4,19
F2022093000107960000

Proef ons ambachtelijk Belgisch charcuterie-assortiment van Tour/Toer

Op bezoek in de Klasseslagerij van Filip en Petra

Filip en Petra Vermeulen verwelkomen ons in hun prachtige ‘Klasseslagerij’ in Sleidinge. Het adres is welbekend bij levensgenieters, want het koppel heeft al heel wat prijzen in de wacht gesleept: Beste Beenhouwer 2018/2021 en Beste Vrouwelijke Beenhouwer 2021. In de uitgestrekte koeltoog lonken hammen, worsten, patés en andere huisgemaakte delicatessen. In de winkel hangen de hammen geduldig te wachten tot hun tijd gekomen is ... We beginnen al te watertanden. Maar voor we al dat lekkers proeven, ontdekken we hoe het voor slagerskoppel Filip en Petra allemaal begon.

Hoe hebben jullie het vak geleerd?

FILIP: "Ik heb de basis van mijn ouders meegekregen, maar ik ben ook naar de slagerijschool in Brugge geweest. Daarna heb ik nog twee jaar in een charcuteriebedrijf in Gent gewerkt."
PETRA: "Ik ben geboren en getogen op een boerderij, omringd door dieren ... Mijn ouders hadden koeien en varkens. Ik volgde ook een slagersopleiding, maar dan in Gent. Filips broer zat bij mij in de klas en zo hebben we elkaar leren kennen.”

Welke specialiteit bieden jullie aan voor Tour/Toer?

FILIP: “Een 100% lokale, ambachtelijke, gedroogde ham. We bereiden hem op een natuurlijke en heel eenvoudige manier met een beetje zout en tijd, veel tijd. Er zit minder zout in dan in sommige andere hammen, maar hij zit wel boordevol smaak en heeft een zachte textuur. We snijden hem in flinterdunne plakjes om de smaak goed tot zijn recht te laten komen. We werken met Belgische varkens, voornamelijk van het ras duroc. Dat zijn kweekvarkens met veel natuurlijk intramusculair vet, wat het vlees zijn voortreffelijke smaak geeft."
PETRA: "Zoals veel andere ambachtslui inBelgië hebben we een passie voor onze stiel. Onze droom is om daar zoveel mogelijk mensen van mee te laten genieten. Daarom zijn we heel blij dat onze gedroogde boerenham nu overal bij Delhaize te verkrijgen is!”

De bereiding van gedroogde ham in 4 stappen

1. De rauwe hammen worden ingewreven met zeezout en daarna in bewaarbakken gelegd.
2. Nog een beetje extra zout erover en dan mogen ze een week lang rusten in de koelcel. Deze stappen worden daarna nog twee keer herhaald.
3. Daarna worden de hammen 9 tot 12 maanden in een goed geventileerde droogkamer van 16°C opgehangen.
4. Elke week worden ze nauwkeurig door Filip geïnspecteerd, qua uitzicht, textuur, geur … Dat is precies de vakkennis die het verschil maakt!