Productterugroeping:« Stronkje fruit van het merk Delhaize»Lees meer >

BlogpaginaBeter etenLokaalRood fruit van bij ons: heerlijke recepten en inspiratie
#HalloGoebezigers
Better Eating

Rood fruit van bij ons: heerlijke recepten en inspiratie

Ze zijn klein maar fijn, zitten propvol smaak en vitamines, en zijn ook nog eens op-en-top Belgisch. We hebben het natuurlijk over rood fruit van bij ons. Om je te laten genieten van sappige
braambessen, aardbeien en frambozen van de beste kwaliteit, zijn onze lokale fruittelers het hele jaar druk in de weer. We vertellen je alles wat je over deze verrukkelijke rode vruchten wilt weten en delen (uiteraard!) enkele niet te missen recepten met rood fruit.

Onze favoriete recepten met rood fruit

The Messy Chef kookt: tostada's met zalm en frambozen

Jelle Beeckman is net als wij fan van onze Belhaize frambozen. Meer had deze foodie niet nodig om een supersmaakvol én makkelijk recept met rood fruit te creëren. Deze krokante tostada's met een frambozendressing, gebakken zalm en cream cheese zijn verslavend lekker en perfect als feestelijk voorgerecht of als lunch.

Tip: vervang de frambozen gerust door aardbeien als je daar een voorkeur voor hebt.

The Messy Chef kookt: tostada's met zalm en frambozen

Jelle Beeckman is net als wij fan van onze Belhaize frambozen. Meer had deze foodie niet nodig om een supersmaakvol én makkelijk recept met rood fruit te creëren. Deze krokante tostada's met een frambozendressing, gebakken zalm en cream cheese zijn verslavend lekker en perfect als feestelijk voorgerecht of als lunch.

Tip: vervang de frambozen gerust door aardbeien als je daar een voorkeur voor hebt.

Braambes
nutri-score-bordered-a.external.30f2e996.svg
125 gr
25,52 €/kg
3
19
F2021081700085880000

Whoogy's kookt: eendenborstfilet met rodevruchtensaus

Chef Hugo kon eigenlijk niet kiezen tussen frambozen, aardbeien en braambessen. Dus maakte hij een recept waarin hij al dit rode fruit gebruikt! Het werd een gerecht met malse eendenborstfilet in een sausje van rode vruchten, afgewerkt met krieltjes en een fris slaatje. De zure toetsen van het rode fruit passen prima bij het aroma van de eend.

Aardbei
nutri-score-bordered-a.external.30f2e996.svg
Niet op voorraad, check je Delhaize winkel
F2023110700127590000

Rood fruit: lekker én gezond

Aardbeien, frambozen, rode bessen en braambessen zitten niet alleen boordevol smaak, maar bieden ook heel wat voordelen voor de gezondheid. We noemen er enkele op: 

- Rood fruit is een goede bron van antioxidanten, stoffen die ons lichaam tegen vrije radicalen en allerlei ziekten beschermen.
- Rode vruchten zijn rijk aan vezels. Dat zorgt ervoor dat je ze trager verteert en je langer verzadigd voelt. Een topcombinatie met het lage caloriegehalte van rood fruit.
- Aardbeien, braambessen en frambozen bevatten verschillende vitamines en mineralen, zoals vitamine C en K, foliumzuur en mangaan.

Rood fruit kopen? Langs hier!

Tips om nóg meer van rode vruchten te genieten

Rood fruit van eigen bodem is sowieso al heerlijk, maar met deze tips haal je het onderste uit de (smakelijke) kan! 

- Haal je aardbeien, frambozen of braambessen 30 minuten van tevoren uit de koelkast. Zo komt hun smaak het beste tot zijn recht.
- Bewaar vers rood fruit bij voorkeur maximaal 3 dagen in de koelkast. De Sweet Royalla-braambessen van onze lokale producent Royakkers Fruits kun je zelfs tot 5 dagen lang koel bewaren!
- Profiteer van het hoogseizoen voor braambessen, frambozen en aardbeien van juni tot en met augustus.
- Een braambes is het lekkerst als ze volledig zwart is (niet nog een beetje rood). Hoe rijper de braambes, hoe zoeter ze ook smaakt.
- Gebruik restjes rood fruit in een less waste-recept, zoals coulis, dressing, fruitsap of confituur.

Lekker lokaal: rood fruit van Belgische teler Gijs Royakkers

Gijs Royakkers staat sinds 2016 aan het hoofd van Royakkers Fruits, waar hij net als zijn vader rode vruchten teelt met veel passie en respect voor de natuur. Het vak zit bij Gijs echt in het bloed: toen hij zes jaar was, hielp hij na school al enthousiast mee in het familiebedrijf. Die jarenlange ervaring levert frambozen, aardbeien en braambessen van een uitzonderlijke kwaliteit op. We vroegen Gijs naar het geheim van zijn smaakvolle rode fruit.

Wat maakt jullie rood fruit anders?

Gijs: “Achter onze rode vruchten staat een heel groot team dat met veel liefde, geduld en passie aan het
werk is. Tijdens het hoogseizoen zijn hier al snel 150 medewerkers aan de slag. En omdat we al twee generaties rood fruit kweken, kunnen we op heel wat ervaring terugvallen om onze vruchten op de juiste manier te telen, onderhouden en plukken. We nemen ook om de 2 weken blad- en grondstalen om te kijken of onze planten in balans zijn en sturen indien nodig hun voeding bij. Maar wat echt uniek is, zijn onze Sweet Royalla-braambessen. Die zijn zoeter dan andere rassen, maar hebben toch dat typische zuurtje op de achtergrond. Naast hun unieke smaakprofiel bieden ze ook een betere houdbaarheid dan andere bramenrassen. Je kunt ze tot 2 dagen langer bewaren."

Is er met al dat werk nog tijd voor duurzaamheid?

Gijs: “Zeker en vast. Duurzaamheid is voor ons erg belangrijk, want zonder een gezond klimaat kunnen
we niet doen wat we zo graag doen. We koelen onze koelcellen met CO2 en gebruiken de restwarmte van de installatie om het seizoenshotel en douchewater voor onze medewerkers te verwarmen. Op ons dak liggen ± 500 zonnepanelen, goed voor 1⁄3 van ons stroomverbruik. En al het water dat onze planten terug afgeven, wordt opgevangen, gefilterd en opnieuw gebruikt. Ook dat is duurzaam telen.”

Van plant tot braambes in 5 stappen

1. PLANTEN
We kopen kleine in-vitroplantjes die in een laboratorium onder steriele omstandigheden gekweekt
worden. Het jaar erop maken we daar, met de juiste voeding en water, grote planten van ±2m hoog
mee. Die planten gaan dan de koeling in.

2. GROEIEN
In het productiejaar (het jaar erna) zetten we de planten terug buiten. Zo verspreiden we onze productie om het hele jaar door rood fruit te kunnen telen en te hoge pieken tijdens het hoogseizoen te voorkomen.

3. BEVRUCHTEN
Na 5 à 6 weken beginnen de eerste bloemetjes op de braambessenplanten open te gaan. Onze bijen- en
hommelkolonies zorgen voor de bestuiving van die bloemen, zodat onze rode vruchten zich beter kunnen vormen.

4. PLUKKEN
Pakweg 6 weken later kunnen we de braambessen oogsten. Onze plukkers weten waarop ze moeten letten om alleen de beste kwaliteit te leveren. Enkel de zwarte bramen met mooi opgezwollen bolletjes
(deelvruchtjes) worden geplukt.

5. VERPAKKEN
Fruit dat geoogst wordt, gaat naar de koelcel om daarna verpakt te worden. We doen een laatste  kwaliteitscontrole (bijv. op gewicht) en plakken etiketten op de verpakkingen. Van hieruit vertrekken de braambessen rechtstreeks naar het distributiecentrum van Delhaize.

Ontdek meer lokale producten uit België