Overslaan
Delhaize logo

Welkom

Naar mijn profiel
0

GRATIS COLLECT deze week đź›’đźš—Geniet van gratis collect met de code COL8!> Profiteer ervan! <

Productterugroeping:« 200G DLL COOKIES DOUBLE CHOCOLATE van het merk Delhaize »Lees meer >

BlogpaginaBeter etenOeps! Ik heb zin om te snoepen… is dat erg?
#HalloGoebezigers
Better Eating

Oeps! Ik heb zin om te snoepen… is dat erg?

Soms heb je tussen twee maaltijden ongelooflijk veel zin in een chocoladereep, een rijstwafel of chips ... Zelfs Goebezigers worden ermee geconfronteerd. En dan is de vraag: geef je eraan toe (en wat met de kinderen)? Hoe maak je het verschil tussen honger en goesting? “Door naar jezelf te luisteren”, antwoordt Nicolas. Zin om je tanden te zetten in professioneel advies?
Lees dan vooral verder!

NICOLAS GUGGENBĂĽHL

NICOLAS GUGGENBĂĽHL

Senior Nutrition Expert bij Karott en professor Voeding en DiĂ«tiek aan de Da Vinci-hogeschool Nicolas is een levensgenieter (Ă©n Belgische voedingsgoeroe). Bij Delhaize werken we graag met hem samen! Misvattingen over voeding uit de wereld helpen is zijn dada. Hij kan meespreken over snoepen en raadt je aan om net meer te eten, maar minder vaak. Interessant! 

Waarom krijgen we zin in lekkers?

Dat ligt aan de ups en downs van het suikergehalte in ons bloed (de befaamde bloedsuikerspiegel). Wanneer we zoet voedsel eten (bijvoorbeeld bij het ontbijt), dan schiet onze bloedsuikerspiegel de hoogte in. Als reactie op deze 'piek' en om de dingen onder controle te houden, maakt ons lichaam een massa insuline aan. Het resultaat: onze bloedsuikerspiegel gaat pijlsnel omlaag, maar daardoor hunkeren we weer naar iets zoet. En zo komen we in een vicieuze cirkel terecht.

Hoe geraken we uit die vicieuze cirkel?

Door meer (van bepaalde dingen) te eten, maar minder vaak. Want een goed samengestelde maaltijd doet je bloedsuikerspiegel minder snel stijgen, waardoor je ook minder snel zin krijgt in allerhande snacks.

Wat als de goesting toch toeslaat?

Stel jezelf de vraag: is het echt honger of eerder vermoeidheid of verveling? Als de voorafgaande maaltijd je genoeg verzadigde, dan kan je lichaam het probleemloos 6 of 7 uur 'volhouden'! Dus wacht gewoon tot je snoepdrang voorbijgaat. Drink een glas water en maak je geen zorgen, want je lichaam is perfect in staat om zelf de bloedsuikerspiegel te verhogen. Je zult echt niet bezwijken (knipoogt).

En de tussendoortjes van de kids?

Je zult het misschien niet geloven, maar een tienuurtje is echt niet nodig. We raden het zelfs af. Een vieruurtje daarentegen is wel een goed idee (want de tijd tussen twee maaltijden is langer in de namiddag), maar zorg ervoor dat je een gezonde snack geeft: fruit (vers of gedroogd), zuivelproducten, granen ...

Tips tegen een zoete goesting

> Eet 3 echte maaltijden per dag

Samengesteld uit goede koolhydraten (bij voorkeur volkoren of onbewerkt), fruit en/of groenten, een bron van (dierlijke of plantaardige) eiwitten en goede vetten. Goed om te weten: peulvruchten (linzen, kikkererwten ...) geven hun energie langzaam af.  Als je daar nog een volkorenproduct (pasta, rijst ...) aan toevoegt, heb je minder drang om te snacken en heb je energie voor uren aan een stuk!

Ga naar de Nutri-Score recepten

> Geniet van je maaltijd

Neem de tijd om te eten, zet je ergens op een rustige plek, kauw goed en geniet van elke hap. En vooral: vermijd om aan je computer te eten terwijl je je e-mails checkt!

Het juiste moment om fruit te eten?

Belgen eten te weinig fruit, dus ik zou zeggen: voor de maaltijd, na de maaltijd, zelfs tussen de maaltijden door ... Het maakt niet uit, als je maar meer fruit eet!

6 U

Zo lang heeft je lichaam niet echt honger na een volledige en goed samengestelde maaltijd.

GI en kookmethoden

De glycemische index (GI) van een voedingsmiddel kan varieren naargelang hoe je het bereidt. Bijvoorbeeld: > Al dente pasta heeft een lagere GI (en verspreidt daarom zijn energie langer) dan te lang gekookte pasta. > Aardappelen die je net hebt gekookt hebben een lagere GI dan wanneer je ze de volgende dag koud eet.