FairtradeLatitude 28
FairtradeLatitude 28
Blogs
Better Eating
Fairtrade

Een boontje voor (h)eerlijke koffie: Latitude 28

Latitude 28 is een exclusief koffiemerk van Delhaize dat zich richt op duurzaamheid en eerlijke handel. Want (h)eerlijke koffie is heerlijk voor ons én eerlijk voor de boeren.  

De naam Latitude 28 verwijst naar de geografische zone tussen 28° noorder- en zuiderbreedte, waar veel koffie geteeld wordt. Deze regio heeft echter te maken met grote uitdagingen, zoals klimaatverandering en bodemuitputting, wat de koffieteelt onder druk zet. Met Latitude 28 willen we bijdragen aan een duurzame oplossing voor deze problemen. Dat doen we door lokale, kleinschalige koffieboeren te ondersteunen, zodat ze verschillende soorten koffie kunnen blijven oogsten tegen een eerlijke prijs en op een duurzame en efficiënte manier. Het initiatief maakt het ook mogelijk om de CO2-voetafdruk van de gewassen te verkleinen met behoud van de kwetsbaarste koffiesoorten.   

Telkens je een kop koffie van Latitude 28 inschenkt, doe je dus niet alleen jezelf een plezier. Je maakt ook een mooi gebaar voor het klimaat en de lokale producenten. Zo heerlijk en eerlijk, da's helemaal Delhaize! 

Allerlei recepten met koffie van Latitude 28

(H)eerlijke Barista@home recepten

Cappuccino met amandel-speculaasschuim

Cappuccino met amandel-speculaasschuim

Voor 1 glas:

  • Verwarm amandeldrink ‘Barista’ met een beetje speculaaskruiden en mix kort om te doen schuimen. 

  • Vul een kopje (of een dubbelwandig glas) tot op halve hoogte met Latitude 28 koffie. 

  • Werk af met het schuim en bestrooi eventueel met een beetje kruiden. 

  • Hier hoort (uiteraard!) een speculaasje bij! 

Latte macchiato met amandelen

Latte macchiato met amandelen

Voor 1 glas:

  • Giet een bodempje karamelsiroop in een groot glas met een dikke wand. 

  • Overgiet met warme volle melk (± 2,5 dl) die je langs de rug van een lepeltje laat vloeien. 

  • Gebruik dezelfde techniek om koffie toe te voegen (de inhoud van 1 klein kopje). 

  • Voeg enkele gegrilde amandelschilfers toe (of karamelliseer ze met een beetje agavesiroop in een braadpan). 

  • Werk af met 1 schijfje gedroogde sinaasappel en tast toe. 

Café con hielo

Café con hielo

Voor 1 glas:

  • Giet je lievelingskoffie, al dan niet gesuikerd, maar heet, in een glas met enkele ijsblokjes. 

  • Zo eenvoudig? Ja! Proef en je begrijpt het meteen: dit is superverfrissend en het contrast tussen warm en koud laat de smaak van de koffie echt volledig tot zijn recht komen. 

Koffie met het Rainforest Alliance label 

Koffie van het merk Latitude 28 draagt het keurmerk van Rainforest Alliance, een organisatie die zich inzet voor duurzaamheid op sociaal, economisch en ecologisch vlak. Rainforest Alliance vecht met andere woorden voor de bescherming van onze ecosystemen, maar ook voor de gemeenschappen en dieren die van deze systemen leven. Koffie met het Rainforest Alliance label is dus koffie die op een duurzame manier geteeld werd met respect voor het milieu én de lokale boeren. 

Niet zomaar elke koffie mag het label dragen. De koffieboeren moeten voldoen aan heel wat strenge voorwaarden op het vlak van bosbeheer, natuur- en waterbehoud, duurzame landbouwpraktijken … En ook eerlijke arbeidsomstandigheden maken deel uit van de deal! Rainforest Alliance controleert de koffieplantages ook regelmatig, zodat ze de kwaliteit en integriteit van hun keurmerk kunnen garanderen. Het label – een groen kikkertje – op Latitude 28 koffie betekent dus dat je 100% van je duurzame kop koffie kunt genieten. Mmm!  

Waarom kiezen voor Latitude 28?

Met iedere slok Latitude 28 geniet je van de unieke aroma's van ambachtelijke handgemaakte koffie. Je draagt ook bij aan het behoud van de diversiteit van koffie in een regio die rechtstreeks beïnvloed wordt door klimaatverandering. En via Rainforest Alliance help je om duurzame landbouwpraktijken te bevorderen en het leven van boeren en gemeenschappen te verbeteren. Zullen we je een kopje serveren? 

 

Sumatra

Op het Indonesische eiland Sumatra groeit koffie tussen 1100 m en 1600 m hoogte in een vulkanisch landschap. Dat geeft hem aardse smaken met aroma’s van donkere chocolade. Een match made in heaven! De koffie wordt ‘giling basah’ gedroogd. Op deze traditionele manier duurt het droogproces minder lang en krijgt de koffie minder aciditeit en meer body. En dat proef je. De smaak is iets sterker én kruidiger. 

Huehuetenango

Welkom in het koffieparadijs! Koffie groeit hier in de schaduw van de bomen, waardoor hij trager rijpt en een topkwaliteit ontwikkelt. De beste komt uit Huehuetenango, de hoogste regio van het land waar koffie kan groeien. Dankzij de warme droge winden uit Mexico zijn de bonen goed beschermd tegen vorst. Daardoor krijgt de koffie een complexe, maar frisse smaak. Als die je niet wakker schudt, weten wij het ook niet meer! 

Ethiopië

Ethiopië, het land waar het zwarte goud ooit geboren werd, hallelujah! Onze variatie komt uit de Sidamostreek, waar de bonen geteeld worden op een hoogte tussen 1400 m en 2000 m. Elke Ethiopische regio heeft z’n eigen unieke bonensmaak. Voor Latitude 28 plukken we met de hand. Zo staan we borg voor een mooie, bloemige en zoete koffiesmaak. 

Lungo & espresso

Lungo en espresso zijn een blend van biologische koffiesoorten uit Mexico, Colombia en Peru. Onze koffiebrander is erg kieskeurig! Hij volgt de brandtemperatuur tot op de graad en brandt de koffie nét goed: niet te hard en niet te weinig. Dat is het geheim achter deze twee koffies en hun unieke smaak. 

Lungo

Wat is er zaliger dan je lippen te plaatsen aan het romige oppervlak van een hete koffie? Door onze biobonen trager te branden krijgt de koffie z’n romige en zachte nasmaak. Hmmm .... het idee alleen al! We houden trouwens altijd rekening met de 4 M’s: Miscela, Macinadosatore, Macchina en Mano: de blend, het branden, het gebruik van de koffiemachine en de hand van de barista. Hierdoor maken wij een koffie met een gebalanceerde smaak en heerlijke nasmaak! 

Espresso

De kunst van koffie maken is nauw verbonden met de handelingen van de man (of vrouw!) erachter. De biobonen van onze krachtige espresso worden met de hand geplukt en dat proef je! Zo garanderen we dat we enkel de rijpste en zoetste koffiebonen gebruiken én verzekeren we het levensonderhoud van de boeren. Na het plukken, branden we de bonen langzaam zodat hun aroma’s zich volledig ontwikkelen. Een energieshot in een kopje! Yiha! 

Onze verschillende Latitude 28 koffiesoorten