Alle informatie over de Nutri-Score bij Delhaize
#HalloGoebezigers
Better Eating
Alles over de Nutri-Score
Nutriscore

Nutri-Score: alles wat je moet weten

Twee producten vergelijken of op een evenwichtige manier boodschappen doen was nog nooit zo makkelijk dankzij de Nutri-Score! Nutri-Score, dat zijn vijf letters en vijf kleuren die de voedingswaarde van een product mooi samenvatten. Het logo van de Nutri-Score is gebaseerd op een wetenschappelijk algoritme. Dat houdt rekening met de voedingsstoffen die in een evenwichtige voeding de voorkeur krijgen (zoals vezels, eiwitten, fruit en groenten) en voedingsstoffen die je beter beperkt (zoals calorieën, verzadigde vetzuren, suiker en zout).

De Nutri-Score wordt uitgerold door Delhaize én ondersteund door het Belgische ministerie van Volksgezondheid (FOD). Hoe zij dat doen, ontdek je in onderstaande video.

Nutri-Score, wat is dat?

Het is een logo met 5 letters en 5 kleuren dat de voedingswaarde (per 100 g of 100 ml) van de producten zoals verkocht op een eenvoudige manier weergeeft.

  • A (donkergroen) = beste voedingswaarde
  • E (donkeroranje) = minst goede voedingswaarde

Waarvoor dient de Nutri-Score?

Je kunt hiermee producten van eenzelfde categorie of met eenzelfde toepassing vergelijken. Bijvoorbeeld ontbijtgranen onderling vergelijken, ontbijtgranen vergelijken met brood of beschuiten, bereide gerechten onderling vergelijken …

De Nutri-Score is niet bedoeld om producten van verschillende categorieën of met verschillende toepassingen te vergelijken, zoals sardienen met light frisdrank!

De Nutri-Score vervangt de principes van een evenwichtige voeding niet (de Voedingsdriehoek), want deze kan ook producten met een Nutri-Score D of E bevatten, afhankelijk van het aantal en de grootte van de porties

Vanwaar komt de Nutri-Score?

De Nutri-Score werd ontwikkeld door Santé Publique France. Er is heel wat wetenschappelijk onderzoek aan voorafgegaan. Vandaag wordt de Nutri-Score door de gezondheidsinstanties van 7 Europese landen gebruikt, waaronder België.

Waarop is de Nutri-Score gebaseerd?

De Nutri-Score baseert zich grotendeels op de nutritionele gegevens die verplicht op voorverpakte voedingsproducten moeten staan, maar die voor de meesten onder ons niet zo veel zeggen (caloriegehalte, aandeel verzadigde vetzuren, aandeel suikers …).

Hoe wordt de Nutri-Score berekend?

De Nutri-Score wordt berekend op basis van de ‘te verkiezen’ elementen en de ‘te beperken’ elementen:

  • Te verkiezen: vezels, eiwitten, fruit, groenten, peulvruchten, noten, koolzaadolie, notenolie, olijfolie.
  • Te beperken: energie (calorieën), verzadigde vetzuren, suikers, zout.

De rekenformule van de Nutri-Score werd in 2023 herzien, en is sinds 1 januari 2024 van toepassing op alle nieuwe producten. De bestaande producten moeten tegen ten laatste eind 2025 de nieuwe Nutri-Score vermelden. Tijdens deze overgangsperiode zullen er dus producten zijn met de oude Nutri-Score en andere met de nieuwe Nutri-Score. 

Wat is er sinds 2024 veranderd aan de Nutri-Score?

Er zijn verschillende veranderingen doorgevoerd in de Nutri-Score 2024, zodat deze beter aansluit op de voedingsaanbevelingen. Bepaalde producten krijgen een hogere score, andere krijgen een lagere score.

  • Hogere score: producten met volkoren granen, vette vis (bv. sardienen), gevogelte, koolzaadolie, notenolie, olijfolie.
  • Lagere score: producten rijk aan suikers en/of zout, rood vlees en diverse dranken (enkel water kan voortaan Nutri-Score A krijgen), waaronder ook ‘light’ dranken met zoetstoffen die geen voedingswaarde hebben.