• Pilav met schelpdieren

Pilav met schelpdieren

Pilav met schelpdieren
Gemiddeld
30-60 min.
0/5

Ingrediënten voor

Ingrediënten
4 porties
Sluiten
Porties op maat van jouw gezin
Via mijn persoonlijke voorkeuren, kan je de porties voor recepten aanpassen op maat van jouw gezin.
  • 2 schaaltjes schelpdieren naar keuze: tapijtschelpen, kokkels, venusschelpen of zwaardschedes
  • 300 g Victoriarijst of langkorrelrijst met normale kooktijd, los verpakt
  • 100 g bio erwten
  • 150 g passata
  • 1 rode paprika
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 15 cl droge witte wijn
  • 4 e.l. olijfolie
  • 1 dopje saffraanpoeder
  • 1 visbouillonblokje
  • 1 blaadje verse laurier
  • 3 dikke el grof zout
  • 1 citroen
  • 2 schaaltjes schelpdieren naar keuze: tapijtschelpen, kokkels, venusschelpen of zwaardschedes
  • 300 g Victoriarijst of langkorrelrijst met normale kooktijd, los verpakt
  • 100 g bio erwten
  • 150 g passata
  • 1 rode paprika
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 15 cl droge witte wijn
  • 4 e.l. olijfolie
  • 1 dopje saffraanpoeder
  • 1 visbouillonblokje
  • 1 blaadje verse laurier
  • 3 dikke el grof zout
  • 1 citroen

Begin met koken

: 20 min. (+ weken 1 u 30’) bereidingstijd + 20 min. kooktijd
  1. 1
    Spoel de schelpdieren (gooi de beschadigde weg) en doe ze in een grote kom. Bedek met koud water, voeg een dikke eetlepel grof zout toe, meng en laat 30 minuten weken om het zand te verwijderen. Herhaal alles nog 2 keer (in totaal 1 u 30’ weken). Giet af.
  2. 2
    Doe de schelpdieren in een kookpot, voeg de witte wijn toe, zet een deksel op de pot en draai het vuur hoog. Schud de pot regelmatig. De schelpen zijn na enkele minuten open. Neem ze eruit met een schuimspaan en giet het kookvocht in een beker, laat decanteren.
  3. 3
    Doe ondertussen de olie in een grote, diepe pan en fruit er de gehakte ui in, de in kleine blokjes gesneden paprika en het geperste lookteentje. Voeg na 5 min. de erwten toe, de rijst en het laurierblad. Roer 2 min., doe er dan de passata bij en meng. Giet er het gefilterde kookvocht bij en vul aan met water (in totaal 70 cl vloeistof). Voeg het verkruimelde bouillonblokje toe en het saffraanpoeder en breng aan de kook. Dek af en laat 15 min. sudderen op heel zacht vuur.
  4. 4
    Leg er de schelpdieren bovenop, dek af en laat nog 5 min. zacht koken. Breng op smaak met peper en zout en serveer meteen met partjes citroen.
  1. 1
    Spoel de schelpdieren (gooi de beschadigde weg) en doe ze in een grote kom. Bedek met koud water, voeg een dikke eetlepel grof zout toe, meng en laat 30 minuten weken om het zand te verwijderen. Herhaal alles nog 2 keer (in totaal 1 u 30’ weken). Giet af.
  2. 2
    Doe de schelpdieren in een kookpot, voeg de witte wijn toe, zet een deksel op de pot en draai het vuur hoog. Schud de pot regelmatig. De schelpen zijn na enkele minuten open. Neem ze eruit met een schuimspaan en giet het kookvocht in een beker, laat decanteren.
  3. 3
    Doe ondertussen de olie in een grote, diepe pan en fruit er de gehakte ui in, de in kleine blokjes gesneden paprika en het geperste lookteentje. Voeg na 5 min. de erwten toe, de rijst en het laurierblad. Roer 2 min., doe er dan de passata bij en meng. Giet er het gefilterde kookvocht bij en vul aan met water (in totaal 70 cl vloeistof). Voeg het verkruimelde bouillonblokje toe en het saffraanpoeder en breng aan de kook. Dek af en laat 15 min. sudderen op heel zacht vuur.
  4. 4
    Leg er de schelpdieren bovenop, dek af en laat nog 5 min. zacht koken. Breng op smaak met peper en zout en serveer meteen met partjes citroen.

Score

Nog niet beoordeeld

Heb je dit recept al geprobeerd?

Laat ons weten of het gesmaakt heeft!
Gluten vrij
Diner
Hoofdgerecht

Ingrediënten voor 4 personen

Toon:

  • Delhaize Vongole
    500 gr
  • Bosto Snelkookrijst | 8 min
    4 x 75 gr
  • Hak Doperwten | Extra fijn | Bokaal
    130 gr
  • Cirio Tomatenpuree | Dubbel geconcentreerd
    4 x 70 gr
  • Delhaize Zoete paprika rood | Bio
    270 gr
    Bio
    • Delhaize Witte uien | Netje
      400 gr
    • Vinas Del Vero Somontano | Chardonnay
      37,5 cl
      2+1 gratis
    • Santa Maria Kruiden | Saffraan
      0,5 gr
      2de tegen -60%
    • Santa Maria Kruiden | Laurier | Poeder
      18 gr
      2de tegen -60%
    • Santa Maria Kruiden | Zout | Berg | Molen
      140 gr
      2de tegen -60%
    • Delhaize Citroen | 1 st
      1 st
    • Reeds in je keuken

    • Delhaize Lookbol | Netje
      75 gr
    • Delhaize Olijfolie | Culinaire
      50 cl
    • Knorr Finesse Bouillon | Vis | 12 Bouillonblokjes
      12 x 10 gr

    Totaal:

    €51,25