Recept zoekresultatenBloemkoolgratin met puree en gehakt
Delhaize logo
  • Bloemkoolgratin met puree en gehakt
    B

Bloemkoolgratin met puree en gehakt

Moeilijkheid

Makkelijk

Duur

30-60 min.

Budget

Score

4 op 5
Hoofdgerecht
Bloemkoolgratin met puree en gehaktB

Ingrediënten voor 4 Porties

4 Porties
  • 800 g gemengd gehakt (varken/kalf)
  • 1 bloemkool
  • 1 kg loskokende aardappelen
  • 1 dl melk
  • 1 ei
  • 1 snuifje provençaalse kruiden
  • 3 eetlepels boter
  • 1 snuifje nootmuskaat
  • 5 dl halfvolle melk (voor de saus)
  • 25 g boter (voor de saus)
  • 30 g bloem (voor de saus)
  • 200 g gemalen kaas (voor de saus)
  • 1 snuifje nootmuskaat (voor de saus)

Winkelen voor dit recept

Noodzakelijke ingrediënten
  • Kaas | Emmental | Geraspt
    Dit product is niet meer beschikbaar
    F2014011300162000000
  • Kruiden | Nootmuskaat | Gemalen
    nutri-score-bordered-d.external.e93ab34c.svg
    Dit product is niet meer beschikbaar
    S2021021100508740000
  • Kruiden | Provençaalse
    Dit product is niet meer beschikbaar
    S2015011600013200000
  • Eieren | Medium | Vrije uitloop
    nutri-score-bordered-b.external.00ed50ac.svg
    6 st
    0,33 €/st
    €1,99
    F2010083100116000000
  • Begin met koken

    Bereidingstijd: 50 min

    1. Schil de aardappelen en kook ze gaar gedurende ± 20 min. Giet af en plet met een stamper tot puree. Voeg 2 el boter, de melk en een ei toe. Kruid met zout en nootmuskaat en meng.
    2. Maak de bloemkool schoon en snijd in roosjes. Kook de bloemkool beetgaar gedurende 6 à 7 min. Giet af en laat schrikken onder koud water.
    3. Zet een braadpan op een matig vuur met een klontje boter. Plet het gehakt grof en bak gaar in de boter. Kruid met de Provençaalse kruiden, peper en zout.
    4. Schep de aardappelpuree in een ruime ovenschaal, verdeel daarover het gehakt en vervolgens de roosjes bloemkool met de steeltjes naar onderen.
    5. Bereid nu de kaassaus. Maak hiervoor een roux: smelt de boter en voeg er vervolgens de bloem aan toe. Laat het bloemmengsel al roerend ‘opdrogen’, maar let erop dat de roux niet aanbakt of bruin kleurt. Schenk de melk erbij en klop met een garde tot de saus bindt en dikker wordt. Let wel, vermijd een te dikke saus. Om de saus te verdunnen voeg je wat extra melk toe. Haal de pot van het vuur en meng 2/3 van de gemalen kaas in de saus. Kruid de saus naar smaak met peper van de molen, zout en vers geraspte muskaatnoot.
    6. Verwarm de oven voor op grillstand. Giet de kaassaus over de aardappel-gehaktbloemkoolschotel en bestrooi met de resterende gemalen kaas. Schuif de schotel onder de hete grill en gratineer.

    Kooktip

    Maak dubbele porties, zodat je morgen niet hoeft te koken en dubbel zo lang kunt tafelen en nagenieten.

    Nutritionele informatie

    Per 100g bereid recept: energie (kJ): 569; energie (kCal): 136; vetten (g): 8,5; verzadigde vetten (g): 3,9; koolhydraten (g): 6,7; suikers (g): 1,6; vezels (g): 1,1; eiwitten (g): 7,8; zout (g): 0,3. Energie (kcal/portie): 1084,6
    Disclaimer Nutri-Score
    De Nutri-Score wordt berekend per 100 g/100ml van je recept,klaargemaakt volgens de bereidingswijze.Onze berekening van de Nutri-score zal zo goed mogelijk de realistische voedingswaarden van je recept benaderen. Sommige factoren kunnen er echter toe leiden dat er een verschil kan ontstaan tussen onze berekening en de werkelijke waarden. Onze berekening van de Nutri-Score van je recept wordt uitgevoerd op basis van de voedingswaarden van de grondstoffen waaruit dit recept bestaat, waarop omrekeningsfactoren moesten worden toegepast om rekening te houden met de bereidingswijze van de ingrediënten (bv.verwijderen van bv.aardappelschillen,pit van perzik ; volume-af of toename (bv koken van rijst) etc.) Deze omrekeningsfactoren werden toegepast obv ‘Maten en gewichten’ : handboek voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen van de Belgische Hoge Hygiëneraad (HGR). Deze berekening houdt geen rekening met zout dat door de ingrediënten geabsorbeerd wordt wanneer ze in water gekookt worden of zout dat eventueel aan tafel nog wordt toegevoegd.
    Score
    Heb je dit recept al geprobeerd?
    Laat ons weten of het gesmaakt heeft!
    Frans
    Diner
    Hoofdgerecht
    • Bloemkoolgratin met puree en gehakt
      B

    Winkelen voor dit recept

    Noodzakelijke ingrediënten
  • Kaas | Emmental | Geraspt
    Dit product is niet meer beschikbaar
    F2014011300162000000
  • Kruiden | Nootmuskaat | Gemalen
    nutri-score-bordered-d.external.e93ab34c.svg
    Dit product is niet meer beschikbaar
    S2021021100508740000
  • Kruiden | Provençaalse
    Dit product is niet meer beschikbaar
    S2015011600013200000
  • Eieren | Medium | Vrije uitloop
    nutri-score-bordered-b.external.00ed50ac.svg
    6 st
    0,33 €/st
    €1,99
    F2010083100116000000