Recept zoekresultatenBloemkoolgratin met puree en gehakt
Delhaize logo
  • Bloemkoolgratin met puree en gehakt
    B

Bloemkoolgratin met puree en gehakt

Moeilijkheid

Makkelijk

Duur

30-60 min.

Budget

Score

5 op 5
Hoofdgerecht
Bloemkoolgratin met puree en gehaktB

Ingrediënten voor 4 Porties

4 Porties
  • 800 g gemengd gehakt (varken/kalf)
  • 1 bloemkool
  • 1 kg loskokende aardappelen
  • 1 dl melk
  • 1 ei
  • 1 snuifje provençaalse kruiden
  • 3 el boter
  • 1 snufje nootmuskaat
  • 5 dl halfvolle melk (voor de saus)
  • 25 g boter (voor de saus)
  • 30 g bloem (voor de saus)
  • 200 g gemalen kaas (voor de saus)
  • 1 snuifje nootmuskaat (voor de saus)

Ingrediënten voor 4 personen

Toon:

Gehakt | Varken | Kalfs | Gekruid | Maxi Pack

Delhaize

Gehakt | Varken | Kalfs | Gekruid | Maxi Pack

1 kg

€9,21

Bloemkool | Verpakt per stuk | Cat1

Delhaize

Bloemkool | Verpakt per stuk | Cat1

1 st

Kleine Leeuw, kleine prijs

€2,59

Aardappel | Vastkokend 1kg

Delhaize

Aardappel | Vastkokend 1kg

1 kg

€2,79

Eieren | Medium | Vrije uitloop

Delhaize

Eieren | Medium | Vrije uitloop

6 st

Kleine Leeuw, kleine prijs

€2,09

Kruiden | Fijne kruiden

Santa Maria

Kruiden | Fijne kruiden

13 gr

€2,95

Kruiden | Muskaatnoot | Gemalen

Santa Maria

Kruiden | Muskaatnoot | Gemalen

35 gr

€4,55

Melk | Halfvol | Zonder lactose

Dilea

Melk | Halfvol | Zonder lactose

1 l

€2,99

Gruyère | Geraspt

Delhaize

Gruyère | Geraspt

2 × 150 gr

€9,38

Kruiden | Muskaatnoot | Gemalen

Santa Maria

Kruiden | Muskaatnoot | Gemalen

35 gr

€4,55

Reeds in je keuken

Melk | Halfvol | Zonder lactose

Dilea

Melk | Halfvol | Zonder lactose

1 l

€2,99

Boter | Gezouten

Paysan Breton

Boter | Gezouten

125 gr

€2,39

Tarwebloem

Delhaize

Tarwebloem

1 kg

Kleine Leeuw, kleine prijs

€0,35

Totaal:
€41,10

Begin met koken

Bereidingstijd: 50 min

  1. Schil de aardappelen en kook ze gaar gedurende ± 20 min. Giet af en plet met een stamper tot puree. Voeg 2 el boter, de melk en een ei toe. Kruid met zout en nootmuskaat en meng.
  2. Maak de bloemkool schoon en snijd in roosjes. Kook de bloemkool beetgaar gedurende 6 à 7 min. Giet af en laat schrikken onder koud water.
  3. Zet een braadpan op een matig vuur met de rest van de boter. Plet het gehakt grof en bak gaar in de boter. Kruid met de Provençaalse kruiden, peper en zout.
  4. Schep de aardappelpuree in een ruime ovenschaal, verdeel daarover het gehakt en vervolgens de roosjes bloemkool met de steeltjes naar onderen.
  5. Bereid nu de kaassaus. Maak hiervoor een roux: smelt de boter en voeg er vervolgens de bloem aan toe. Laat het bloemmengsel al roerend ‘opdrogen’, maar let erop dat de roux niet aanbakt of bruin kleurt. Schenk de melk erbij en klop met een garde tot de saus bindt en dikker wordt. Let wel, vermijd een te dikke saus. Om de saus te verdunnen voeg je wat extra melk toe. Haal de pot van het vuur en meng 2/3 van de gemalen kaas in de saus. Kruid de saus naar smaak met peper van de molen, zout en vers geraspte muskaatnoot.
  6. Verwarm de oven voor op grillstand. Giet de kaassaus over de aardappel-gehaktbloemkoolschotel en bestrooi met de resterende gemalen kaas. Schuif de schotel onder de hete grill en gratineer.

Kooktip

Maak dubbele porties, zodat je morgen niet hoeft te koken en dubbel zo lang kunt tafelen en nagenieten.

Nutritionele informatie

Per 100g bereid recept: energie (kJ): 569; energie (kCal): 136; vetten (g): 8,5; verzadigde vetten (g): 3,9; koolhydraten (g): 6,7; suikers (g): 1,6; vezels (g): 1,1; eiwitten (g): 7,8; zout (g): 0,3. Energie (kcal/portie): 1084,6
Disclaimer Nutri-Score
De Nutri-Score wordt berekend per 100 g/100ml van je recept,klaargemaakt volgens de bereidingswijze.Onze berekening van de Nutri-score zal zo goed mogelijk de realistische voedingswaarden van je recept benaderen. Sommige factoren kunnen er echter toe leiden dat er een verschil kan ontstaan tussen onze berekening en de werkelijke waarden. Onze berekening van de Nutri-Score van je recept wordt uitgevoerd op basis van de voedingswaarden van de grondstoffen waaruit dit recept bestaat, waarop omrekeningsfactoren moesten worden toegepast om rekening te houden met de bereidingswijze van de ingrediënten (bv.verwijderen van bv.aardappelschillen,pit van perzik ; volume-af of toename (bv koken van rijst) etc.) Deze omrekeningsfactoren werden toegepast obv ‘Maten en gewichten’ : handboek voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen van de Belgische Hoge Hygiëneraad (HGR). Deze berekening houdt geen rekening met zout dat door de ingrediënten geabsorbeerd wordt wanneer ze in water gekookt worden of zout dat eventueel aan tafel nog wordt toegevoegd.
Nutritionele informatieB
Per 100g bereid recept: energie (kJ): 569; energie (kCal): 136; vetten (g): 8,5; verzadigde vetten (g): 3,9; koolhydraten (g): 6,7; suikers (g): 1,6; vezels (g): 1,1; eiwitten (g): 7,8; zout (g): 0,3. Energie (kcal/portie): 1084,6
Wat is de Nutri-Score?
Disclaimer Nutri-Score
De Nutri-Score wordt berekend per 100 g/100ml van je recept,klaargemaakt volgens de bereidingswijze.Onze berekening van de Nutri-score zal zo goed mogelijk de realistische voedingswaarden van je recept benaderen. Sommige factoren kunnen er echter toe leiden dat er een verschil kan ontstaan tussen onze berekening en de werkelijke waarden. Onze berekening van de Nutri-Score van je recept wordt uitgevoerd op basis van de voedingswaarden van de grondstoffen waaruit dit recept bestaat, waarop omrekeningsfactoren moesten worden toegepast om rekening te houden met de bereidingswijze van de ingrediënten (bv.verwijderen van bv.aardappelschillen,pit van perzik ; volume-af of toename (bv koken van rijst) etc.) Deze omrekeningsfactoren werden toegepast obv ‘Maten en gewichten’ : handboek voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen van de Belgische Hoge Hygiëneraad (HGR). Deze berekening houdt geen rekening met zout dat door de ingrediënten geabsorbeerd wordt wanneer ze in water gekookt worden of zout dat eventueel aan tafel nog wordt toegevoegd.
Score
Heb je dit recept al geprobeerd?
Laat ons weten of het gesmaakt heeft!
Frans
Diner
Hoofdgerecht
  • Bloemkoolgratin met puree en gehakt
    B

Ingrediënten voor 4 personen

Toon:

Gehakt | Varken | Kalfs | Gekruid | Maxi Pack

Delhaize

Gehakt | Varken | Kalfs | Gekruid | Maxi Pack

1 kg

€9,21

Bloemkool | Verpakt per stuk | Cat1

Delhaize

Bloemkool | Verpakt per stuk | Cat1

1 st

Kleine Leeuw, kleine prijs

€2,59

Aardappel | Vastkokend 1kg

Delhaize

Aardappel | Vastkokend 1kg

1 kg

€2,79

Eieren | Medium | Vrije uitloop

Delhaize

Eieren | Medium | Vrije uitloop

6 st

Kleine Leeuw, kleine prijs

€2,09

Kruiden | Fijne kruiden

Santa Maria

Kruiden | Fijne kruiden

13 gr

€2,95

Kruiden | Muskaatnoot | Gemalen

Santa Maria

Kruiden | Muskaatnoot | Gemalen

35 gr

€4,55

Melk | Halfvol | Zonder lactose

Dilea

Melk | Halfvol | Zonder lactose

1 l

€2,99

Gruyère | Geraspt

Delhaize

Gruyère | Geraspt

2 × 150 gr

€9,38

Kruiden | Muskaatnoot | Gemalen

Santa Maria

Kruiden | Muskaatnoot | Gemalen

35 gr

€4,55

Reeds in je keuken

Melk | Halfvol | Zonder lactose

Dilea

Melk | Halfvol | Zonder lactose

1 l

€2,99

Boter | Gezouten

Paysan Breton

Boter | Gezouten

125 gr

€2,39

Tarwebloem

Delhaize

Tarwebloem

1 kg

Kleine Leeuw, kleine prijs

€0,35

Totaal:
€41,10