Iedere donderdag nieuwe promoties
Thuislevering vanaf €5,95
Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart

Belangrijk berichtTerugroeping producten - Delhaize vraagt haar klanten om de "Brugse Pannenkoeken, Brugse Dessert Pannenkoeken" van het merk Geal niet meer te consumeren en terug te brengen naar een verkooppunt.Lees meer >

#HalloGoebezigers
Better Eating
Fairtrade

Fairtrade bij Delhaize

Onze (h)eerlijke desserts

Bij Delhaize willen we beter eten om te leven op een betere planeet. Geen wonder dat we daarom elke dag kiezen voor zoveel mogelijk ingrediënten die we bij ons kunnen telen. Maar dat is niet altijd even gemakkelijk. Sommige producten uit ons smakelijk assortiment groeien niet in België. Daarvoor werken we samen met boeren uit andere landen. We streven ernaar dat zij daarbij hetzelfde respect krijgen als onze Belgische boeren. Die eerlijke handel? Die noemen we Fairtrade. Het liefst van al verwerken we die (h)eerlijke producten in de lekkerste desserts, want het beste deel van de maaltijd, bewaren we voor het laatst! We lijsten ze voor jou op. 

Eerlijke principes

Fairtrade, wat is dat nu precies? Eerlijke handel helpt boeren organiseren en samenwerken in coöperaties. Zo kunnen ze samen investeren in technische ondersteuning en hebben ze een betere onderhandelingspositie.

Om er zeker van te zijn dat de boeren een juist inkomen krijgen voor hun harde werk stelde Fairtrade een aantal strikte, eerlijke en duurzame handelsvoorwaarden op:

  • De minimumprijs: Kopers die producten halen bij Fairtrade-boerencoöperaties moeten een minimumprijs betalen. Deze prijs dekt alle kosten van de boeren voor duurzame productie als de marktprijs zou dalen. Is de marktprijs hoger dan de minimumprijs? Dan krijgen de producenten de hogere prijs.
  • De Fairtrade premie: Coöperaties krijgen een Fairtrade-premie bovenop de prijs die ze krijgen voor de producten. De boeren beslissen democratisch waar zij deze premie aan besteden. Meestal gaat die naar bedrijfsontwikkeling, zoals verbetering van productiviteit, kwaliteit en infrastructuur.
  • Sociale- en milieucriteria: Ook de boeren en de coöperatie moeten zélf aan eisen voldoen. Fairtrade staat voor duurzame productie en ontwikkeling. De basis hiervoor is milieuvriendelijke teelt, respect voor arbeidsrechten en een democratische werkwijze in de boerencoöperaties.

Zoete fairtrade producten

Zo'n 30 jaar geleden was Delhaize de eerste retailer in België met Fairtrade-producten. Die zijn kwaliteitsvol én betaalbaar. We zetten 4 van onze toppers in de kijker. Wist je dat je daar de meest verrukkelijke desserten mee kan maken? We doen goed met zoet!

Eerlijke chocolade

Zoete zonde? Wij kijken nog voor de maaltijd al uit naar het dessert! Een stukje chocolade kan ons daarbij àltijd bekoren. Zeker in een lekkere chocoladesaus over pannenkoeken bijvoorbeeld. Een afsluiter om je vingers bij af te likken! Hmmm! Wist je dat ons Fairtrade-assortiment uit maar liefst 5 soorten bestaat? Voor de cacao werken we samen met cacaocoöperaties in de Dominicaanse Republiek. Zij investeren de Fairtrade-premie onder andere in de kwaliteit van hun product en in duurzame landbouwpraktijken. Heb je al gehoord van onze Delicata chocolade (2)? Die moet je proberen!

Fair kopje koffie

Hmm... De geur van een bakje troost in de ochtend. Is er iets dat je gelukkiger wakker maakt? Wel, ja. Als dessert een heerlijke tiramisu mét faire koffie. De koffie van het Latitude 28-assortiment (1) wordt bij 3 koffiecoöperaties aangekocht voor een correcte prijs. Zo kunnen ze investeren in duurzame productie en de diverse koffiesoorten blijven telen. Zo kunnen we garanderen dat zowel jouw kopje koffie aan het begin van de dag of bij het dessert (h)eerlijk smaakt!

Faire én bio bananen

Bananana bananana banananasplit! Een meezinger én een schot in de roos bij iedere zoetekauw! Welk liedje zing jij het liefst terwijl je je lievelingsdessert klaarmaakt in de keuken? Wij maken liefst ons eigen bananenijs mét fairtradebananen. Wist je dat meer dan 1 op de 4 bananen die in België verkocht worden, Fairtrade-gecertificeerd is? Die van ons komen uit Peru en zijn niet alleen Fairtrade, maar ook bio! De boer krijgt er een eerlijke prijs én een Fairtrade-premie voor. Dat investeren de bananencoöperaties in duurzame projecten die goed zijn voor de gemeenschap, met respect voor het milieu. Zo ondersteunen ze meer dan 800 leden, investeren ze in productiemiddelen en in de bouw van verpakkingsinstallaties.

(H)eerlijke thee

Thee alleen om te drinken? Niets van! Je kan er ook smakelijke confituur mee maken. Dé perfecte afsluiter voor bij het dessert. Keuzestress bij ons thee-assortiment? Neus eens tussen onze 3 Fairtrade-thee’s. Dan weet je zeker dat de producenten een betere prijs én een Fairtrade-premie krijgen. Daarmee investeren ze in duurzame productietechnieken en betere werkomstandigheden.

Onze fairtrade labels

Bij Delhaize willen we zoveel mogelijk lokale producten aanbieden. 70% van ons vers assortiment komt dan ook uit België. Maar wanneer de vraag te groot is voor alleen België en de productie niet in Europa te vinden is, gaan we buiten Europa zoeken. In dit geval zorgen we er voor dat we deze exotische producten rechtstreeks van producentengroepen uit zuiderse landen kopen en dat we hen helpen met ontwikkelen door een eerlijke beloning voor hun werk. En daarom kan je deze Fair Labels bij ons terugvinden.

 

Rainforest alliance en UTZ Certified

Wanneer je een product met koffie, thee, cacao of hazelnoot met het UTZ label koopt, bouw je aan een betere toekomst. Waarom? Omdat het internationaal label focust op het tegengaan van ontbossing en klimaatverandering. Het programma werd samengevoegd met de Rainforest alliance (4) en werd zo een keurmerk voor tropische landbouwproducten, zo kunnen we garanderen dat de boeren, hun families én onze planeet betere kansen krijgen.

 

Beyond Chocolate

Beyond Chocolate (3) is geen logo, maar een overeenkomst. Hierdoor kunnen we ervoor zorgen dat er telkens opnieuw duidelijk gecommuniceerd wordt over de huidige stand van zaken in de chocoladewereld.