BlogpaginaBeter etenAlles wat je ooit al wou weten over kefir
BlogpaginaBeter etenAlles wat je ooit al wou weten over kefir
Blogs
Better Eating

Alles wat je ooit al wou weten over kefir

Naast kombucha zie je tegenwoordig ook steeds vaker kefir opduiken. Dat is een gezonde, gefermenteerde drank die eigenlijk al eeuwenlang bestaat. Zowel waterkefir als melkkefir bieden heel wat voordelen voor je gezondheid, net als een frisse smaak. Op deze pagina leggen we uit wat kefir nu precies is, hoe je zelf kefir kunt maken én in welke recepten je kefir zoal kunt gebruiken. Je leest hier ook meer over KULT-kefir, een op-en-top Belgisch bedrijf dat de lekkerste waterkefir bereidt.

In de kijker: recept met kefir

Kefir is niet alleen heerlijk om te drinken. Je kunt de drank ook gebruiken in talrijke recepten. Kefir bevat natuurlijke gisten en bacteriën die bijvoorbeeld helpen om deeg beter te laten rijzen. De gefermenteerde drank maakt je deeg ook luchtiger en voegt een subtiele, lichtzure smaak toe (vergelijkbaar met zuurdesem). Het smakelijke resultaat proef je in deze makkelijke Libanese pizza!

Nog meer recepten met kefir

Wat is kefir?

Wat is kefir?

Kefir is een gefermenteerde drank die zijn oorsprong in de Kaukasus vindt. Deze drank ontstaat door gisten en bacteriën met elkaar te vermengen, wat voor een natuurlijk fermentatieproces zorgt. Kefir zit vol probiotica: goede bacteriën die bijdragen aan een gezonde darmflora. Geen wonder dat het drankje soms weleens het 'gezondheidselixir' genoemd wordt!

Je hebt zowel waterkefir als melkkefir. Waterkefir is gefermenteerde limonade op basis van water die fris en lichtzuur smaakt. Melkkefir is gefermenteerde melk die je qua smaak wat met lichtzure yoghurt kunt vergelijken. En dan is er nog kombucha, wat eigenlijk gefermenteerde thee is en dus geen kefir.

Hoe kun je je eigen kefir maken?

  1. Voor waterkefir: doe water in een grote glazen pot en voeg er citroensap, vijgensiroop en eventueel rietsuiker aan toe. Je kunt ook andere gedroogde vruchten en kruiden gebruiken naar eigen smaak. Voeg dan kefirkorrels (ook wel een yoghurtplantje genoemd) toe. Voor melkkefir gebruik je enkel melk en kefirkorrels.
     
  2. Na ongeveer 48 uur begint het mengsel te bruisen en ontwikkelt de kefir zijn kenmerkende lichtzure smaak. Dit komt door de natuurlijke fermentatie, waarbij bacteriën de suikers in de kefir 'opeten' en de zuurtegraad van de drank verhogen.
     
  3. Filter de kefir met een zeef om gistresten en bezinksel te verwijderen.
     
  4. Geniet van je zelfgemaakte water- of melkkefir!

Ontdek het assortiment kefir bij Delhaize

3 weetjes over kefir

Koel bewaren

Ongepasteuriseerde kefir is een levende drank. Je moet hem dus in de koelkast bewaren om de gisting te stoppen. Ook in je favoriete Delhaize winkel vind je kefir dus in de koelkast bij de verse sapjes en smoothies.

Op elk moment

Kefir is een heel veelzijdig drankje. Vooral waterkefir is beschikbaar in allerlei verschillende smaken. Je kunt dus op elk moment van de dag van een glaasje kefir genieten.

  • ’s Ochtends om je dosis probiotica te tanken
  • Bij de lunch, in plaats van een frisdrank
  • Als alcoholvrij alternatief bij het aperitief

Kefir in je gerechten? Top!

Dat kefir deeggerechten luchtiger maakt, kon je hierboven al lezen. Dat geldt trouwens ook voor je taart- of cakebeslag. Daarnaast kun je kefir ook in je sauzen gebruiken, om er een lichtzuur accent aan toe te voegen en je saus een complexer smaakprofiel te geven.

KULT-kefir: heerlijke waterkefir uit Boom

KULT-kefir: heerlijke waterkefir uit Boom

Wist je dat de lekkere flesjes KULT-kefir die je bij Delhaize vindt uit eigen land komen? Ze worden gemaakt in Boom door bio-ingenieur Mathilde en biotechnoloog Patrick. KULT lanceert elke winter en elke zomer een nieuwe kefir met ingrediënten van het seizoen. Verrassend, evenwichtig en 100% Belgisch!

Ontdek nog meer lokale Belgische producten