Delhaize logo

undefined

0
Categorieën
Thema's
Sluiten
#HalloGoebezigers
Better Eating

Fairtrade, wat is dat precies?

Fairtrade is een ngo die kleinschalige producenten, de industrie en consumenten met elkaar verbindt om zo samen voor een duurzame economie te gaan. Zie je het Fairtrade-label op een product? Dan ben je zeker dat het voortkomt uit eerlijke handel!
 
Dankzij het Fairtrade-label weet je dat het product voldoet aan strenge criteria op sociaal- en milieugebied, zoals de bescherming van natuurlijke grondstoffen en biodiversiteit, betere arbeidsvoorwaarden én het verbod op kinderarbeid. Het zorgt er ook voor dat de boeren een correcte prijs krijgen zodat ze zelf de toekomst in handen kunnen nemen.

De principes van Fairtrade

Fairtrade helpt boeren organiseren en samenwerken in coöperaties. Zo kunnen ze samen investeren in technische ondersteuning en hebben ze een betere onderhandelingspositie.

Om de inkomenszekerheid van de boeren te verbeteren stelde Fairtrade een aantal strikte, eerlijke en duurzame handelsvoorwaarden op:
  • De minimumprijs: Kopers die producten halen bij Fairtrade-boerencoöperaties moeten een minimumprijs betalen. Deze prijs dekt alle kosten van de boeren voor duurzame productie als de marktprijs zou dalen. Is de marktprijs hoger dan de minimumprijs? Dan krijgen de producenten de hogere prijs.
  • De Fairtrade premie: Coöperaties krijgen een Fairtrade-premie bovenop de prijs die ze krijgen voor de producten. De boeren beslissen democratisch waar zij deze premie aan besteden. Meestal gaat die naar bedrijfsontwikkeling, zoals verbetering van productiviteit, kwaliteit en infrastructuur.
  • Sociale- en milieucriteria: Ook de boeren en de coöperatie moeten zélf aan eisen voldoen. Fairtrade staat voor duurzame productie en ontwikkeling. De basis hiervoor is milieuvriendelijke teelt, respect voor arbeidsrechten en een democratische werkwijze in de boerencoöperaties.

Waarom zou jij Fairtrade-producten kopen?

Als échte Goebeziger wil je natuurlijk Fairtrade-producten in huis halen, want ze…
  • Houden rekening met sociale normen
  • Voldoen aan milieunormen en ondersteunen biologische productie
  • Worden meestal in exotische landen geteeld, zo ontdek je steeds iets nieuws
  • Zorgen ervoor dat boeren een eerlijke prijs krijgen, waardoor ze in hun toekomst kunnen investeren
Kortom, jouw aankopen dragen bij tot een betere toekomst!

Fairtrade bij Delhaize

Meer dan 30 jaar geleden was Delhaize de eerste retailer in België met Fairtrade-producten. Bij ons vind je vandaag meer dan 95 Fairtrade-producten van eigen merk! Kwaliteitsvol én betaalbaar. We zetten 4 van onze toppers in de kijker:

Latitude 28

De missie van Latitude 28? Koffiediversiteit in stand houden! Want de opwarming van de aarde bedreigt heel wat koffiesoorten die groeien tussen 28° noorderbreedte en 28° zuiderbreedte.
 
De koffie van het Latitude 28-assortiment wordt bij 3 koffiecoöperaties aangekocht voor een correcte prijs. Zo kunnen ze investeren in duurzame productie en de diverse koffiesoorten blijven telen die wij graag drinken.
 
Zin om iets lekkers te maken met Latitude 28? Probeer deze café frappé!
 

Bananen

Wist je dat meer dan 1 op de 4 bananen die in België verkocht worden, Fairtrade-gecertificeerd is? Die van ons komen uit Peru en zijn niet alleen Fairtrade, maar ook bio! De boer krijgt er een eerlijke prijs én een Fairtrade-premie voor. Dat investeren de bananencoöperaties in duurzame projecten die goed zijn voor de gemeenschap, met respect voor het milieu. Zo ondersteunen ze meer dan 800 leden, investeren ze in productiemiddelen en in de bouw van verpakkingsinstallaties.

Pannenkoeken maken met onze bananen? Dat doe je zo!

Chocolade

Het Fairtrade chocolade-assortiment van Delhaize bestaat uit maar liefst 5 soorten! Voor de cacao werken we samen met cacaocoöperaties in de Dominicaanse Republiek. Zij investeren de Fairtrade-premie onder andere in de kwaliteit van hun product en in duurzame landbouwpraktijken.

Cacao-coöperatie Conacado
Tot voor kort was cacaoteelt in de Dominicaanse Republiek een echt mannenwereldje en waren veel van de cacaoboeren ongeschoold. Dankzij de Fairtrade-premie worden beurzen uitgereikt en opleidingen georganiseerd rond cacaoproductie, het maken van organische mest, de gelijkheid tussen man en vrouw en wat je nog extra kan maken met cacao en onze cacaoplanten.

Met onze Fairtrade-chocolade maak je heel wat lekkere dingen! Zoals deze brownie bijvoorbeeld.

Thee

De arbeidsomstandigheden en het inkomen van thee-producenten is vaak slecht. Kies daarom voor onze 3 Fairtrade-thee’s. Dan weet je zeker dat de producenten een betere prijs én een Fairtrade-premie krijgen. Daarmee investeren ze in duurzame productietechnieken en betere werkomstandigheden.

Een lekker drankje met onze thee? Dit recept is supermakkelijk!