BlogpaginaBeter etenFlexi en veggie. Wat is dat en hoe kan je het zelf doen?
#HalloGoebezigers
Better Eating

Flexi eten voor beginners

Wil je graag flexitariër worden en je gezin overtuigen om mee te doen maar zit je nog met vragen? Geen paniek, Nicolas zet je met plezier op weg. Deze Belgische voedingsgoeroe vertelt je hoe je meer plant-based en minder dierlijke eiwitten kunt eten, zonder dat je iets tekortkomt en vooral zonder aan smulplezier in te boeten! Ben je er klaar voor? 

Nutrisionist Nicolas Guggenbühl

Nutrisionist Nicolas Guggenbühl

Senior Nutrition Expert bij Karott en professor Voeding enDiëtiek aan de Da Vinci-hogeschool. Nicolas is een levensgenieter én overtuigd flexitariër (het een sluit het ander niet uit, integendeel). Zo'n 15 jaar geleden werd hij zich bewust van de verwevenheid tussen onze voeding, onze gezondheid en de planeet. Sindsdien pleit hij onvermoeibaar voor een groter aandeel plant-based ingrediënten op ons bord ... voor een net zo heerlijkemaaltijd! 

Flexitarisme: de definitie

Je kunt het zien als deeltijds vegetarisme. In een notendop is het de bedoeling om meer plant-based voeding te eten, afgewisseld met af en toe toch nog een stukje vlees (of gevogelte of vis), bijv. om de andere dag of een paar keer per maand. Kortom, het is flexibel! 

Hoe mis je niets?

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: variatie is superbelangrijk voor een evenwichtige voeding. Op vegetarische dagen is het bijvoorbeeld niet de bedoeling om enkel salade te eten. Je hebt vezels, vitamines en mineralen nodig en die haal je – idealiter bij elke maaltijd – uit deze vier groepen: fruit en groenten / granen / peulvruchten / noten en zaden. 

80% veggie en 20% vlees: oké op lange termijn?

Flexitarisme kun je zonder problemen lang volhouden, zolang je maar een beetje van alles eet. Om de grootste vleeseters onder ons gerust te stellen: je moet weten dat 80 g vlees per dag genoeg is voor je lichaam. Daar staat tegenover dat je best wel eens een goede steak van 150 g mag eten, maar niet elke dag. De kunst bestaat erin om naar je lichaam te luisteren en een goed evenwicht te vinden tussen je behoeften en waar je zin in hebt. 

De herfst, het seizoen bij uitstek om flexitarisch te eten

De herfstgroenten van bij ons (pastinaak, butternut, paddenstoelen ...) bieden je topingrediënten om hartverwarmende stoofgerechten te bereiden. Je kunt ook smaakvolle curry's klaarmaken die extra voedzaam zijn dankzij de peulvruchten die je toevoegt (kikkererwten, linzen ...). Het is ook het begin van het witloofseizoen – uitvolle grond, natuurlijk. Geniet ervan!

Mijn top 3-herfstgroenten en -fruit

PADDENSTOELEN

PADDENSTOELEN

Goede bron van vitamine B2, B3, B5 en B9 en rijk aan koper. Varieer naar hartenlust want er zijn heel wat verschillendesoorten. 

KASTANJES

KASTANJES

Goede bron van vezels en vitamine B6 en B9 en heerlijk voedzaam. Je kunt kastanjes rauw eten maar ook gekookt in zowel hartige als zoete gerechten. 

ARTISJOK

ARTISJOK

Bron van vezels (die vooral goed zijn voor je darmflora) en bron van vitamine K, kalium enkoper.

65%

van de Goebezigers volgt een flexitarisch dieeten laat zich inspireren door seizoensproducten en lokale ingrediënten. Een bemoedigende trend,nietwaar? 

Snel recept: pastinaakchips in de oven

Schil 1 pastinaak, snijd hem in dunne schijfjes met een mandoline, besprenkel ze met een beetje olie in een slakom, breng op smaak met zout (optioneel) en peper, verspreid ze op een ovenplaat en bak ze gedurende ± 15 min goudbruin op 180°C (houd ze in de gaten). Klaar voor een plant-based aperitief! 

Zin in vlees of vis? Eet lokaal!

Je kunt minder dierlijke eiwitten eten, maar jezelf af en toe wel eens trakteren op een product van topkwaliteit. Dat is het idee. Plan je een maaltijd met ‘dierlijke eiwitten’? Geef dan de voorkeur aan onze lokale producenten met een passie voor hun stiel en respect voor het dierenwelzijn. Zin in een lekker stukje Belgisch rundvlees, een Beter voor Iedereen-varkenskotelet of een zeetong uit de Noordzee? Laat je gaan!