OverslaanDelhaize logo

Terugroeping product:"Hak Spinazie" producten kunnen mogelijk stukjes rubber bevattenMeer info >

Recept zoekresultatenGebraden kalkoen met wortelgroenten en gedroogde abrikozen
Recept zoekresultatenGebraden kalkoen met wortelgroenten en gedroogde abrikozen
Delhaize logo
  • Gebraden kalkoen met wortelgroenten en gedroogde abrikozen
    B

Gebraden kalkoen met wortelgroenten en gedroogde abrikozen

Gebraden kalkoen met wortelgroenten en gedroogde abrikozen B
Makkelijk
> 60 min.
4/5

Ingrediënten voor

Ingrediënten
12 porties
  • 1 kalkoen van 4 kg
  • 300 g gerookte spekblokjes
  • 250 g grote aardperen
  • 2 bussels wortelen (24 stuks)
  • 1 sinaasappel
  • 2 kleine appels
  • 300 g gedroogde abrikozen
  • 100 g gepelde pistachenoten
  • 500 g Ratte-aardappelen
  • 300 g boter
  • 6 brins takjes verse tijm
  • 6 takjes rozemarijn
  • peper
  • 8 sjalotten (voor de saus)
  • 2 citroenen (voor de saus)
  • 2 el bruine cassonade (voor de saus)
  • 1 dl rode wijn (voor de saus)
  • 2 el zachte mosterd (voor de saus)
  • 6 dl gevogeltefond (voor de saus)
  • 2 el wijnazijn (voor de saus)
  • 100 g boter (voor de saus)
  • 2 takjes tijm (voor de saus)
  • peper en zout (voor het sausje)
  • 1 kalkoen van 4 kg
  • 300 g gerookte spekblokjes
  • 250 g grote aardperen
  • 2 bussels wortelen (24 stuks)
  • 1 sinaasappel
  • 2 kleine appels
  • 300 g gedroogde abrikozen
  • 100 g gepelde pistachenoten
  • 500 g Ratte-aardappelen
  • 300 g boter
  • 6 brins takjes verse tijm
  • 6 takjes rozemarijn
  • peper
  • 8 sjalotten (voor de saus)
  • 2 citroenen (voor de saus)

Begin met koken

: 45 min + 2u30 kooktijd (+1 u op kamertemperatuur brengen)
1
Haal de kalkoen 1 u op voorhand uit de koelkast.
2
Verwarm de oven voor op 165°C. Schil de appelen en snijd ze in grote stukken. Meng ze met de spekblokjes, de abrikozen en de pistachenoten. Kruid de binnenkant van de kalkoen met peper en zout. Vul hem met 100 g koude boter in blokjes en de helft van het mengsel met spekblokjes. Leg de kalkoen in een heel grote ovenschaal en besmeer hem royaal met boter. Schil de wortelen en de aardperen. Snijd de ongeschilde aardappelen in 2 en snijd de aardperen in stukken. Verdeel de groenten en de rest van de vulling rond de kalkoen. Besprenkel met sinaasappelsap, kruid met peper en zout en bestrooi met de rozemarijn en de tijm. Verdeel de rest van de boter in blokjes over de garnituur. Bak 2.30 u in de oven en overgiet regelmatig met het vrijgekomen braadvocht (een vleesjusspuit is hiervoor ideaal).
3
Saus: hak de sjalotten fijn en fruit ze 5 min op een zacht vuurtje in een grote steelpan, met 30 g boter en de tijm. Voeg de bruine cassonade en het sap van de citroenen toe; laat bijna volledig inkoken. Giet de rode wijn en de azijn ook in de steelpan, laat 1 min inkoken en voeg dan het gevogeltefond toe, samen met de mosterd. Laat 5 min pruttelen en giet door een puntzeef. Houd apart (bewaar de rest van de boter in de koelkast).
4
Bedek de schaal met aluminiumpapier zodra de kalkoen gaar is en laat 10 min rusten. Warm de gefilterde saus op, haal ze van het vuur en voeg al kloppend de 70 g heel koude boter in blokjes toe. Breng verder op smaak. Versnijd de kalkoen en serveer hem met de saus en de garnituren
1
Haal de kalkoen 1 u op voorhand uit de koelkast.
2
Verwarm de oven voor op 165°C. Schil de appelen en snijd ze in grote stukken. Meng ze met de spekblokjes, de abrikozen en de pistachenoten. Kruid de binnenkant van de kalkoen met peper en zout. Vul hem met 100 g koude boter in blokjes en de helft van het mengsel met spekblokjes. Leg de kalkoen in een heel grote ovenschaal en besmeer hem royaal met boter. Schil de wortelen en de aardperen. Snijd de ongeschilde aardappelen in 2 en snijd de aardperen in stukken. Verdeel de groenten en de rest van de vulling rond de kalkoen. Besprenkel met sinaasappelsap, kruid met peper en zout en bestrooi met de rozemarijn en de tijm. Verdeel de rest van de boter in blokjes over de garnituur. Bak 2.30 u in de oven en overgiet regelmatig met het vrijgekomen braadvocht (een vleesjusspuit is hiervoor ideaal).
3
Saus: hak de sjalotten fijn en fruit ze 5 min op een zacht vuurtje in een grote steelpan, met 30 g boter en de tijm. Voeg de bruine cassonade en het sap van de citroenen toe; laat bijna volledig inkoken. Giet de rode wijn en de azijn ook in de steelpan, laat 1 min inkoken en voeg dan het gevogeltefond toe, samen met de mosterd. Laat 5 min pruttelen en giet door een puntzeef. Houd apart (bewaar de rest van de boter in de koelkast).
4
Bedek de schaal met aluminiumpapier zodra de kalkoen gaar is en laat 10 min rusten. Warm de gefilterde saus op, haal ze van het vuur en voeg al kloppend de 70 g heel koude boter in blokjes toe. Breng verder op smaak. Versnijd de kalkoen en serveer hem met de saus en de garnituren
Nutritionele informatie
B
Per 100g bereid recept: energie (kJ): 645; energie (kCal): 154; vetten (g): 8,6; verzadigde vetten (g): 4,1; koolhydraten (g): 5,8; suikers (g): 3,5; vezels (g): 1,3; eiwitten (g): 12,1; zout (g): 0,4. Energie (kcal/portie): 795,41
Wat is de Nutri-Score?
Disclaimer Nutri-Score
De Nutri-Score wordt berekend per 100 g/100ml van je recept,klaargemaakt volgens de bereidingswijze.Onze berekening van de Nutri-score zal zo goed mogelijk de realistische voedingswaarden van je recept benaderen. Sommige factoren kunnen er echter toe leiden dat er een verschil kan ontstaan tussen onze berekening en de werkelijke waarden. Onze berekening van de Nutri-Score van je recept wordt uitgevoerd op basis van de voedingswaarden van de grondstoffen waaruit dit recept bestaat, waarop omrekeningsfactoren moesten worden toegepast om rekening te houden met de bereidingswijze van de ingrediënten (bv.verwijderen van bv.aardappelschillen,pit van perzik ; volume-af of toename (bv koken van rijst) etc.) Deze omrekeningsfactoren werden toegepast obv ‘Maten en gewichten’ : handboek voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen van de Belgische Hoge Hygiëneraad (HGR). Deze berekening houdt geen rekening met zout dat door de ingrediënten geabsorbeerd wordt wanneer ze in water gekookt worden of zout dat eventueel aan tafel nog wordt toegevoegd.

Score

Heb je dit recept al geprobeerd?
Laat ons weten of het gesmaakt heeft!

Nutritionele informatie

Per 100g bereid recept: energie (kJ): 645; energie (kCal): 154; vetten (g): 8,6; verzadigde vetten (g): 4,1; koolhydraten (g): 5,8; suikers (g): 3,5; vezels (g): 1,3; eiwitten (g): 12,1; zout (g): 0,4. Energie (kcal/portie): 795,41
Gluten vrij
Eindejaar
Hoofdgerecht

Ingrediënten voor 12 personen

Toon:

Aardpeer
250 g

Niet online beschikbaar, bewaar in lijst

Gerammelde aardappel
500 g

Niet online beschikbaar, bewaar in lijst

Rollade | Rozemarijn
Delhaize Rollade | Rozemarijn
5 × +/- 360 gr
+/-€
8
17
Spekreepjes | Gerookt
Herta Spekreepjes | Gerookt
2 × 2 x 100 gr
2
99
Wortelen | Bos | Verpakt
Delhaize Wortelen | Bos | Verpakt
1 st
2
19
Bloedsinaas | 4 Stuks
Delhaize Bloedsinaas | 4 Stuks
800 gr
3
49
Appels | Jonagold | Verpakt | Bio
Delhaize Appels | Jonagold | Verpakt | Bio
850 gr
Bio
    3
    49
    Zachte Abricozen
    Delhaize Zachte Abricozen
    500 gr
    6
    79
    Gepelde Pistachenoten
    Delhaize Gepelde Pistachenoten
    200 gr
    • little-lione.external.82792960.svg
    8
    65
    Kruiden | Tijm
    Santa Maria Kruiden | Tijm
    15 gr
    2
    75
    Kruiden | Rozemarijn
    Santa Maria Kruiden | Rozemarijn
    21 gr
    2
    95
    Sjalot | Ui | Netje
    Delhaize Sjalot | Ui | Netje
    500 gr
    • little-lione.external.82792960.svg
    1
    05
    Citroen | 1 st
    Delhaize Citroen | 1 st
    1 st
    0
    69
    Cassonade
    Tienen-Tirlemont Cassonade
    500 gr
    1
    59
    Tempranillo | Bio
    Plaza Mayor Tempranillo | Bio
    37,5 cl
    Bio
      1
      99
      Mosterd | Zacht | Squeeze
      Delhaize Mosterd | Zacht | Squeeze
      300 gr
      1
      39
      Gevogelte | Fond | Licht
      Delhaize Gevogelte | Fond | Licht
      22 cl
      3
      99
      Kruiden | Tijm
      Santa Maria Kruiden | Tijm
      15 gr
      2
      75
      Kruiden | Peper | Mix
      Santa Maria Kruiden | Peper | Mix
      41 gr
      4
      29

      Reeds in je keuken

      Boter | Zacht | Ardens
      Carlsbourg Boter | Zacht | Ardens
      2 × 250 gr
      3
      95
      Kruiden | Peper | Mix
      Santa Maria Kruiden | Peper | Mix
      41 gr
      4
      29
      Totaal:
      +/-€94,88