Recept zoekresultatenGebraden kalkoen met wortelgroenten en gedroogde abrikozen
Delhaize logo
  • Gebraden kalkoen met wortelgroenten en gedroogde abrikozen
    B

Gebraden kalkoen met wortelgroenten en gedroogde abrikozen

Moeilijkheid

Makkelijk

Duur

> 60 min.

Budget

€€

Score

4 op 5
Gluten vrij
Eindejaar
Hoofdgerecht
Gebraden kalkoen met wortelgroenten en gedroogde abrikozen B

Ingrediënten voor 12 Porties

12 Porties
  • 1 kalkoen van 4 kg
  • 300 g gerookte spekblokjes
  • 250 g grote aardperen
  • 2 bussels wortelen (24 stuks)
  • 1 sinaasappel
  • 2 kleine appels
  • 300 g gedroogde abrikozen
  • 100 g gepelde pistachenoten
  • 500 g Ratte-aardappelen
  • 300 g boter
  • 6 takjes verse tijm
  • 6 takjes rozemarijn
  • peper en zout
  • 8 sjalotten (voor de saus)
  • 2 citroenen (voor de saus)
  • 2 el bruine cassonade (voor de saus)
  • 1 dl rode wijn (voor de saus)
  • 2 el zachte mosterd (voor de saus)
  • 6 dl gevogeltefond (voor de saus)
  • 2 el wijnazijn (voor de saus)
  • 100 g boter (voor de saus)
  • 2 takjes tijm (voor de saus)
  • peper en zout (voor het sausje)

Winkelen voor dit recept

Noodzakelijke ingrediënten
  • Mosterd | Zacht | Classic
    Dit product is niet meer beschikbaar
    S2011011700010450000
  • Fond | Gevogelte
    nutri-score-bordered-b.external.00ed50ac.svg
    19 cl
    7,84 €/l
    €1,49
    S1997101600013660000
  • Scharrelkalkoen | Label Rouge
    Dit product is niet meer beschikbaar
    F2008100300243400000
  • S2008090400007170001
  • Begin met koken

    Bereidingstijd: 45 min + 2u30 kooktijd (+1 u op kamertemperatuur brengen)

    1. Haal de kalkoen 1 u op voorhand uit de koelkast.
    2. Verwarm de oven voor op 165°C. Schil de appelen en snijd ze in grote stukken. Meng ze met de spekblokjes, de abrikozen en de pistachenoten. Kruid de binnenkant van de kalkoen met peper en zout. Vul hem met 100 g koude boter in blokjes en de helft van het mengsel met spekblokjes. Leg de kalkoen in een heel grote ovenschaal en besmeer hem royaal met boter. Schil de wortelen en de aardperen. Snijd de ongeschilde aardappelen in 2 en snijd de aardperen in stukken. Verdeel de groenten en de rest van de vulling rond de kalkoen. Besprenkel met sinaasappelsap, kruid met peper en zout en bestrooi met de rozemarijn en de tijm. Verdeel de rest van de boter in blokjes over de garnituur. Bak 2.30 u in de oven en overgiet regelmatig met het vrijgekomen braadvocht (een vleesjusspuit is hiervoor ideaal).
    3. Saus: hak de sjalotten fijn en fruit ze 5 min op een zacht vuurtje in een grote steelpan, met 30 g boter en de tijm. Voeg de bruine cassonade en het sap van de citroenen toe; laat bijna volledig inkoken. Giet de rode wijn en de azijn ook in de steelpan, laat 1 min inkoken en voeg dan het gevogeltefond toe, samen met de mosterd. Laat 5 min pruttelen en giet door een puntzeef. Houd apart (bewaar de rest van de boter in de koelkast).
    4. Bedek de schaal met aluminiumpapier zodra de kalkoen gaar is en laat 10 min rusten. Warm de gefilterde saus op, haal ze van het vuur en voeg al kloppend de 70 g heel koude boter in blokjes toe. Breng verder op smaak. Versnijd de kalkoen en serveer hem met de saus en de garnituren

    Tip: Bedek de kalkoen tijdens het braden met aluminiumpapier als hij te snel kleurt. Controleer de gaarheid door met een satéstokje in het meest vlezige stuk van een bout te prikken: het vrijgekomen sap moet helder zijn. Indien de kalkoen nog roze is, dan bak je de kalkoen nog even.

    Nutritionele informatie

    Per 100g bereid recept: energie (kJ): 645; energie (kCal): 154; vetten (g): 8,6; verzadigde vetten (g): 4,1; koolhydraten (g): 5,8; suikers (g): 3,5; vezels (g): 1,3; eiwitten (g): 12,1; zout (g): 0,4. Energie (kcal/portie): 795,41
    Disclaimer Nutri-Score
    De Nutri-Score wordt berekend per 100 g/100ml van je recept,klaargemaakt volgens de bereidingswijze.Onze berekening van de Nutri-score zal zo goed mogelijk de realistische voedingswaarden van je recept benaderen. Sommige factoren kunnen er echter toe leiden dat er een verschil kan ontstaan tussen onze berekening en de werkelijke waarden. Onze berekening van de Nutri-Score van je recept wordt uitgevoerd op basis van de voedingswaarden van de grondstoffen waaruit dit recept bestaat, waarop omrekeningsfactoren moesten worden toegepast om rekening te houden met de bereidingswijze van de ingrediënten (bv.verwijderen van bv.aardappelschillen,pit van perzik ; volume-af of toename (bv koken van rijst) etc.) Deze omrekeningsfactoren werden toegepast obv ‘Maten en gewichten’ : handboek voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen van de Belgische Hoge Hygiëneraad (HGR). Deze berekening houdt geen rekening met zout dat door de ingrediënten geabsorbeerd wordt wanneer ze in water gekookt worden of zout dat eventueel aan tafel nog wordt toegevoegd.
    Score
    Heb je dit recept al geprobeerd?
    Laat ons weten of het gesmaakt heeft!
    Gluten vrij
    Eindejaar
    Hoofdgerecht
    • Gebraden kalkoen met wortelgroenten en gedroogde abrikozen
      B

    Winkelen voor dit recept

    Noodzakelijke ingrediënten
  • Mosterd | Zacht | Classic
    Dit product is niet meer beschikbaar
    S2011011700010450000
  • Fond | Gevogelte
    nutri-score-bordered-b.external.00ed50ac.svg
    19 cl
    7,84 €/l
    €1,49
    S1997101600013660000
  • Scharrelkalkoen | Label Rouge
    Dit product is niet meer beschikbaar
    F2008100300243400000
  • S2008090400007170001