Chocoladetaart met zoute karamel
Moeilijkheid
GemiddeldDuur
> 60 min.Budget
€Score
5 op 5Dessert


Ingrediënten voor 8 Porties
- 1 eidooier (voor het zanddeeg)
- 250 g bloem (voor het zanddeeg)
- 1 el kristalsuiker (voor het zanddeeg)
- 125 g boter + 1 klontje (voor het zanddeeg)
- 1/2 kl zout (voor het zanddeeg)
- 1 dl room (voor de karamel)
- 200 g kristalsuiker (voor de karamel)
- 100 g gezouten boter (voor de karamel)
- 2 dl room (voor de ganache)
- 300 g Callets Dessert (of gehakte pure culinaire chocolade) (voor de ganache)
- 30 g gezouten boter (voor de ganache)
Begin met koken
Bereidingstijd: 45 min. + 15 min. baktijd (+ 1 u. rusttijd en 2 u. koeltijd)
- Maak het zanddeeg: bewerk de bloem, de suiker, het zout en 125 g boter in blokjes met de vingertoppen tot grote kruimels, net als een crumbledeeg. Voeg de eidooier toe en giet er beetje bij beetje 1 dl water bij, terwijl je blijft kneden tot een homogene deegbal, zonder het deeg te veel te bewerken (je hoeft misschien niet al het water te gebruiken). Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat het 30 min. in de koelkast rusten.
- Beboter een vierkante taartvorm van 23 cm zijde (of een ronde vorm van 24 cm diameter). Bestuif het werkblad met bloem, leg een vel bakpapier op het deeg en rol het uit met een deegrol. Snijd het deeg in de vorm van de bodem en bekleed er de bakvorm mee. Snijd vervolgens strookjes deeg uit en bevestig ze tegen de randen van de bakvorm. Maak de voeg nat en strijk ze met de vingers glad om alles goed te doen hechten. Laat 30 min. in de koelkast rusten en schuif dan 15 min. in een voorverwarmde oven van 180°C. Laat 5 min. rusten, ontvorm de taartbodem en laat hem op een rooster afkoelen.
- Maak de karamel: verwarm de suiker en 2 el water op een vrij hoog vuur in een steelpan met dikke bodem, zonder te mengen. Schud de steelpan eventueel wanneer de suiker vloeibaar is. Haal de pan van het vuur zodra de bereiding mooi homogeen amberkleurig is. Voeg eerst de boter in stukken toe, dan de room. Breng opnieuw aan de kook en roer met een klopper tot een homogene karamel. Giet in een grote kom en laat afkoelen. Overgiet de taartbodem met de karamel.
- Maak de ganache: breng de room aan de kook. Haal de pan van het vuur, voeg de chocolade en de boter toe. Laat 2 min. rusten en roer dan met een klopper. Laat lauw worden, giet de ganache op de karamel en laat minstens 2 u. in de koelkast opstijven.
Tip: Mag het wat sneller? Gebruik kant-en-klaar zanddeeg en 400 g dulce de leche in plaats van de karamel, zo hoef je enkel nog de ganache te maken.
Nutritionele informatie
Voor 100g van het bereide recept: Energie: 671 kCal • Koolhydraten: 45 g • Vetten: 51 g • Eiwitten: 6 g • Vezels: 4 g
Disclaimer Nutri-Score
De Nutri-Score wordt berekend per 100 g/100ml van je recept,klaargemaakt volgens de bereidingswijze.Onze berekening van de Nutri-score zal zo goed mogelijk de realistische voedingswaarden van je recept benaderen. Sommige factoren kunnen er echter toe leiden dat er een verschil kan ontstaan tussen onze berekening en de werkelijke waarden. Onze berekening van de Nutri-Score van je recept wordt uitgevoerd op basis van de voedingswaarden van de grondstoffen waaruit dit recept bestaat, waarop omrekeningsfactoren moesten worden toegepast om rekening te houden met de bereidingswijze van de ingrediënten (bv.verwijderen van bv.aardappelschillen,pit van perzik ; volume-af of toename (bv koken van rijst) etc.) Deze omrekeningsfactoren werden toegepast obv ‘Maten en gewichten’ : handboek voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen van de Belgische Hoge Hygiëneraad (HGR). Deze berekening houdt geen rekening met zout dat door de ingrediënten geabsorbeerd wordt wanneer ze in water gekookt worden of zout dat eventueel aan tafel nog wordt toegevoegd.Nutritionele informatie
Score
Heb je dit recept al geprobeerd?
Laat ons weten of het gesmaakt heeft!
Frans
Dessert