BlogpaginaBetere planeetThe Lion's FootprintMinder CO2Hoe een verandering van verpakking voor minder CO₂ zorgt.
#HalloGoebezigers
Better Planet

Onze CO₂ neutrale producten

06/04/2021

Met deze producten blijven we onze ecologische voetafdruk verkleinen!

Wist je dat er wereldwijd zo’n 40 miljard ton CO2 wordt uitgestoten? Waar komt die te hoge uitstoot vandaan? Wel, industrieën, dieren en mensen stoten allemaal CO2 uit. Die CO2-uitstoot wordt door planten en bomen voor een deel terug opgenomen en omgezet tot zuurstof. Maar zoals altijd is ‘trop’ teveel. Door onze levensstijl is de hoeveelheid C02 in de atmosfeer de laatste 100 jaar sterk toegenomen waardoor onze aarde kortademig geworden is. De aarde warmt op en het is nu meer dan ooit tijd om daar iets aan te doen, voor onszelf én de generaties na ons. We willen bij Delhaize beter doen. En dat doen we al op veel manieren. We maakten bijvoorbeeld onze winkels CO2-neutraal. Ontdek wat dit concreet betekent.

Hoe worden onze producten CO2-neutraal?

 We berekenen hoeveel CO2 het product uitstoot.

 We berekenen hoeveel CO2 het product uitstoote bekijken hoe we CO2 in het volledige proces kunnen verminderen. We proberen van bij het kweken tot het in de winkel brengen van het product ervoor te zorgen dat dat zo groen mogelijk gebeurt. Dag in dag uit kijken we dus hoe transport, verpakking en energie groener én duurzamer kan.

 De uitstoot die we niet kunnen reduceren, compenseren we door duurzame projecten (zoals het tegengaan van de afbraak van het regenwoud) te ondersteunen. Want niet alleen onze uitstoot, maar ook onze verantwoordelijkheid gaat over de landsgrenzen heen.

Ontdek ons CO2-neutraal assortiment

Je vindt al verschillende producten in je Delhaize supermarkt die volledig CO2-neutraal zijn. We blijven ons non-stop inzetten. In de toekomst wordt het assortiment alleen maar groter!

 

Klassieke banaan, 365 of bio en fairtrade? 

De 3 soorten bananen zijn CO2-neutraal! Je ziet het aan de logo's op de bananen zodat je makkelijk je keuze kunt maken! 

Be wat? 

BE CLIMATE is een merk dat in 2017 gecreëerd werd door Port International, een bedrijf dat klimaat hoog in het vaandel draagt en CO2-neutraal fruit op de markt brengt. Omdat we dezelfde waarden delen, zijn we superblij om met hen samen te werken. 

‘Zero emissions’ en ‘carbon neutral’ 

Dat zijn twee begrippen die je niet door elkaar mag halen! Een ‘zero emission’-product stoot geen CO2 of koolstof uit over zijn hele productieketen: grondstoffen, productie, verpakking, transport … (maar zo’n producten bestaan zo goed als niet). Bij een CO2-neutraal product wordt de uitstoot berekend, waar mogelijk verminderd en de rest gecompenseerd. 

Er beweegt iets voor de planeet in Malawi en Chili! 

Maak kennis met twee prachtprojecten met een positieve klimaatimpact die Delhaize steunt. Elk project compenseert de helft van de CO2-uitstoot (gelinkt aan onze bananen) die we niet kunnen vermijden. 

 

Een drinkwaterproject in Malawi 

Wereldwijd hebben twee miljard mensen geen toegang tot veilig drinkwater. Om hun water te steriliseren, koken veel gezinnen het op een houtvuur. Maar daarbij komt heel wat CO2 vrij en worden grote oppervlakten ontbost. In Kasungu, Malawi, is een groot drinkwaterproject opgestart. Beschadigde drinkwaterputten worden er hersteld en nieuwe putten geboord. Daardoor hebben gezinnen eindelijk toegang tot drinkwater. Een heuse bevrijding voor hen en een verademing voor de planeet! 

Een project in chili dat geen windeieren legt 

In Chili wordt elektriciteit opgewekt met fossiele brandstoffen. De vraag is bijzonder groot met enorm veel CO2-uitstoot tot gevolg. Hernieuwbare, schone en emissievrije energie is de oplossing om de opwarming van de aarde te beperken. Zoals de elektriciteit van de 7 windturbines verspreid over twee grote windparken. We zijn er trots op dat we daar ons steentje aan hebben bijgedragen. Omdat ze belangrijk zijn voor ons klimaat, maar ook voor het welzijn van de lokale bevolking. 

Resultaten: 

100% van de CO2-uitstoot van de BE CLIMATE-bananen wordt gecompenseerd! 

Het CO2-equivalent van 34.166.704 autokilometers werd uitgespaard (dat is bijna een rit rond de aarde!) sinds de lancering van de BE CLIMATE-bananen (Bio & Fairtrade + de klassieke + 365 bananen). 

Onze Delhaize en Latitude 28 koffie

We maakten niet één, maar wel twee van onze koffie-assortimenten CO2-neutraal. Die van Latitude 28 en die van ons eigen Delhaize-merk.

Hoe gingen we te werk met Latitude 28? De klimaatverandering bedreigt de variatie koffiesoorten die tussen de 28° noorderbreedte en 28° zuiderbreedte groeien. Om dat bakje troost in de ochtend te kunnen garanderen zet Delhaize zich in om op zoek te gaan naar duurzame oplossingen voor de kleine, lokale koffieboer. Want onze heerlijke koffie moet gemaakt worden voor een eerlijke prijs.

We slaan de handen dus ineen met deze Fair Trade coöperatie om zo kleine boeren te helpen met duurzamer en efficiënter koffie telen. Dat gebeurt vooral met de hand. Op die manier kunnen we de CO2-uitstoot verminderen en kunnen gevoelige koffiesoorten beter behouden worden. We berekenen hoe we de uitstoot in het hele proces (productie, transport, branden, verpakking, gebruik) kunnen verminderen. Van boon tot kopje.

Om de uitstoot van onze koffie tot een minimum te houden, ondersteunt Delhaize projecten in het buitenland. Want onze uitstoot gaat over landsgrenzen heen, dus onze verantwoordelijkheid ook. Daarom ondersteunen wij de Gyapa Cookstoves: klimaatbeschermingsproject in Ghana.

In Ghana zijn de traditionele kookmethoden inefficiënt, ongezond en onveilig. De tijd en kosten voor het inzamelen van hout en houtskool hebben een negatief effect op gezondheid en milieu. Ghana heeft zelfs een afname van 60% in het primaire tropische woud, onder andere door de nood aan houtskool. Maar dat is nog niet alles, 4 miljoen mensen sterven ieder jaar aan de gevolgen van complicaties aan de luchtwegen veroorzaakt door deze kookmethoden met open vuren. Delhaize ondersteunt financieel het project om de ontwikkeling en het uitdelen van efficiënte kooktoestellen makkelijker te maken en om miljoenen bomen en levens te redden, families te helpen, lokale economische activiteiten te stimuleren en te verbeteren.

 Resultaat? 10.389 ton CO2 minder per jaar!

Interessant artikel? Lees meer over deze onderwerpen: