Overslaan
Delhaize logo

Welkom

Naar mijn profiel
0

GRATIS COLLECT deze week 🛒🚗Geniet van gratis collect met de code COLFREE!> Profiteer ervan! <

BlogpaginaBeter levenTeam Belgium eet flexi. Jij ook?
#HalloGoebezigers
Better Living

Team Belgium goes flexi

Er duiken steeds meer flexitariërs op in Team Belgium. En da’s geen toeval, want beter eten en beter bewegen gaan hand in hand. Hoog tijd voor een interview met 2 inspirerende atleten én flexi-foodies: Gitte Haenen (para-atlete) en Seppe Smits (snowboarder).

Interview

Interview

Gitte Haenen is een voormalig thaibokser op eliteniveau. Na een zware knieblessure liet ze 6 jaar geleden haar linkeronderbeen amputeren.

“Dag, Gitte! Wat is je volgende sportieve uitdaging?”

GITTE HAENEN : “Ik heb net afscheid moeten nemen van topsport door een dubbele hernia die me bleef achtervolgen, maar ik blijf nauw betrokken bij topsport als G-sportcoach en voedingsdeskundige in de sportrevalidatiecentra in Brugge en Oostende.”

“Je combineert sport en voeding in je job. Da’s interessant ...”

GITTE : “Ja, het is erg fijn dat deze twee persoonlijke passies ook in mijn job aan bod komen. Ik ben al van kleins af aan bewust bezig met eten en eet al sinds mijn 13de geen vlees noch vis, omdat ik het gewoon niet lust – ook al zou dat volgens mijn mama wel veranderen na minstens 20 keer proeven (lacht).”

“Hoe ziet je dagmenu eruit?”

GITTE : “Ik houd ervan mijn dag te starten met skyr, jullie mueslimix en fruit zoals banaan en blauwe bessen. Tip: ik klop skyr los met wat melk, zodat het een smeuïgere structuur heeft. Als lunch eet ik vaak bruin brood met kaas en rauwkost en voor het avondeten maak ik graag comfortfood zoals cannelloni met extra veel groenten!”

Interview

Interview

“Dag, Seppe! Wat is je volgende sportieve uitdaging?”

SEPPE SMITS :  “Ik neem deel aan een tiental wereldbekerwedstrijden en het WK in Georgië - eind februari / begin maart. Ik train daarvoor op verschillende pistes in binnen- en buitenland, zowel in- als outdoor, omdat er natuurlijk niet overal voldoende sneeuw ligt om mijn nieuwe tricks te kunnen oefenen.”

"Het gebrek aan sneeuw is een eye-opener voor je …?”

SEPPE:  “Ja, ik ben daardoor steeds meer bezig met mijn impact op het milieu. Ik pas niet alleen mijn manier van reizen aan, maar ook mijn manier van eten en leven. Ik las onlangs dat je daarmee het grootste verschil maakt. Je bespaart bijv. veel meer water door minder vlees te eten, dan door te douchen met een stop in je bad – wat ik trouwens ook doe, hoor (lacht). Ik gebruik dat water bijv. om de planten water te geven.”

“Je omschrijft jezelf als een flexitariër ...”

SEPPE : “Yes! Ik probeer zo duurzaam mogelijk te eten, reizen én leven om mijn ecologische impact zo klein mogelijk te houden. Da’s ook één van de redenen waarom ik zo plant-based mogelijk eet. Let wel: ik eet niet uitsluitend plant-based. Ik houd ook rekening met de afkomst en de verpakking van een product en kies op basis daarvan mijn favoriete ingrediënten.”

“Interessant! Kun je een voorbeeld geven?”

SEPPE : “Ik eet bijv. geen plant-based yoghurt als ik thuis ben, omdat de yoghurt van de plaatselijke supermarkt van een lokale boer komt en in een herbruikbare glazen bokaal zit. Heerlijk met mijn homemade granola, rode bessen en pure chocolade. Ik houd van het contrast tussen die zure bessen en die bitterzoete chocolade. Mmm!”

"Je denkt duidelijk veel na over je eten …"

SEPPE : “Ja, ik vogel graag uit wat de meest duurzame én lekkerste manier van eten is. Het gaat dan niet alleen over de keuze voor bepaalde producten, maar ook over hoe je die het beste klaarmaakt. Nu ik meer plantaardig eet, gebruik ik bijv. ook" 

"Eet je soms nog vlees"

SEPPE : “Als ik bij vrienden iets ga eten, eet ik gewoon mee, maar als ik hen thuis ontvang zal ik wel iets plant-based maken, zodat ze beseffen dat er veel lekkere plantaardige alternatieven bestaan (lacht).”

"Flexi-tip van Seppe Smits"

SEPPE : “Ik kook vaak grote porties, waarvan ik één portie meteen opeet en één portie invries voor als ik terugkom van een wedstrijd. Makkelijk om gezond te blijven eten – ook als ik even minder tijd heb om te koken.”

#HalloGoebezigers

Delhaize is trotse gouden partner van Team Belgium en Paralympic Team Belgium: de Belgische atleten die schitteren op de Europese en Olympische Spelen, zowel in de winter als de zomer. Next up: het WK para-pistewielrennen (oktober 2022), The European Youth Olympic Festival in Venetië (januari 2023) en The European Games in Krakau (juni 2023). De atleten bereiden zich natuurlijk ook al voor op de Olympische Spelen in Parijs 2024, waar we als partner enorm naar uitkijken. Stay tuned voor meer inkijk in het leven van de atleten!