• Iedere donderdag nieuwe promoties
 • Jouw boodschappen, altijd en overal
 • Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
 • Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
 • Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart

Gevogelte op het feestmenu

Een klassiek kerstmenu bevat bijna altijd gevogelte. Het is lekker én feestelijk! Bij Delhaize vind je een ruim assortiment van de beste kwaliteit: kalkoen, kip, eend, parelhoen, duif, kwartel, haan, fazant, ... Je vindt hieronder tips om een geslaagd feestmaal met gevogelte op tafel te toveren.

Knapperige kalkoentips

Als je graag aan tradities vasthoudt, zal je waarschijnlijk een kalkoen bereiden voor kerst. Er zijn 2 opties: kiezen voor een kalkoen met of zonder vulling. De voorbereiding van het gerecht varieert per optie.

Algemeen:

 • Voorzie ongeveer 500 g vlees per person. Een kalkoen van minder dan 5 kilo is over het algemeen malser. Als 5 kilo niet genoeg is voor het aantal gasten, dan koop je beter 2 kalkoenen in plaats van één grotere, dat is ook makkelijker in de oven.
 • Kalkoen past goed bij een smakelijke vulling. Een goed gekruide vulling komt de smaak van het gevogelte ten goede. De voorbereiding van de kalkoen en de vulling neemt veel tijd in beslag. We raden je aan om hier zelfs tot 48 uur op voorhand aan te beginnen.
 • Gevuld of niet, haal de kalkoen zeker 2 uur op voorhand uit de koelkast voor je aan de voorbereiding begint en laat hem rusten op kamertemperatuur.

Als je kiest voor een kalkoen zonder vulling:

 • Kruid de kalkoen de dag voordien met de molen: een paar draaien aan de peper- en zoutmolen en andere kruiden volgens je eigen smaak. Dek af met een vochtige doek en plaats terug in de koelkast.
 • Baktijd: voor een verse, niet-gevulde kalkoen, reken op 15 min. op 250°C en de rest van de tijd op 180°C in functie van het gewicht van de kalkoen. De kooktijd is evenredig met het gewicht, bv.: een kalkoen van 3 kg laat je 15 min. bakken op 250°C en daarna 3 uur op 180°C.
 • Schep het jus van de kalkoen er elke 15 min. over om te verkomen dat de kalkoen uitdroogt.

Als je kiest voor een gevulde kalkoen:

Qua hoeveelheid vulling reken je op 250 à 375 ml vulling per kilo kalkoen. Voeg de vulling net voor het koken toe via de romp of de nek. Nadat de vulling toegevoegd is, leg je de kip op de borst en sluit je de holte met behulp van een naald en keukengaren om de vulling op zijn plaats te houden. Je kan de poten ook samenbinden op het lichaam met keukengaren. Dat kookt makkelijker in de oven.

 • Leg de kalkoen op een grote Wistovenschaal, bij voorkeur ingeboterd, en voeg ook blokjes boter toe bovenop de kalkoen.
 • Een verse kalkoen met vulling bak je gedurende een uur op 200°C. Daarna laat je de kalkoen een aantal uur verder bakken op 165°C. Die baktijd moet overeenkomen met het gewicht van de kalkoen. Bijvoorbeeld: 3 kg kalkoen bak je 1 uur op 200°C en 2 uur op 165°C.
 • Schep het jus van de kalkoen er elke 15 min. over om te verkomen dat de kalkoen uitdroogt.
 • Bedek met aluminiumfolie om de kalkoen sappig te houden. Verwijder de folie 30 min. voor het einde van de baktijd zodat de kalkoen een goudbruine kleur krijgt.
 • Haal de kalkoen uit de oven en prik erin met een mes of breinaald. Als er geen vulling meer aanhangt, is het vlees gaar.
 • Wikkel de kalkoen na het bakken in aluminiumfolie, voorzien van kleine openingen om de warmte te laten ontsnappen en laat deze ongeveer 15 min. staan. Hierdoor kunnen de vezels ontspannen en krijg je een betere verdeling van de jus.
 • Presenteer de kalkoen liggend op zijn rug, dat ziet er niet alleen smakelijker uit, maar zo is het ook een makkelijker om de kalkoen te snijden. Zo doe je dat het makkelijkst: maak de poten en vleugels los en snij door de borst, zo krijg je mooie schijfjes.

Tips

 • Je kan controleren of het vlees gaar is door te kijken of het vlees makkelijk van het been af komt en of de jus die uit het vlees komt niet meer roze, maar doorzichtig is.
 • Om er voor te zorgen dat het vel mooi goudbruin is, smeer je deze in met een zure vloeistof: citroensap of op smaak gebrachte azijn met margarine.

Wist je dat?

De kalkoen is overgevlogen

Hoe kwam de kalkoen op ons feestbord terecht? Deze culinaire traditie kent haar oorsprong in de Verenigde Staten waar gevulde kalkoen een typisch feestgerecht is op Thanksgiving Day. Bij ons werd gevulde kalkoen pas ingeburgerd na de Tweede Wereldoorlog. Amerikaanse soldaten brachten het gerecht mee uit hun land van oorsprong en introduceerden gevulde kalkoen hier als feestmaal. Omdat het een grote vogel is die vele monden kan spijzen, bleek hij bijzonder geschikt voor familiefeesten.

Koken met eend

Eendenvlees staat bekend om zijn fijne smaak en maakt je menu dus extra feestelijk. Bovendien is het een erg dankbaar product. Bijna alle delen van de vogel kunnen bereid worden: borsten, lever, maag en bouten. Je hebt dus een ruime keuze uit verschillende bereidingen: gekonfijte eendenbouten, rauwe eendenlever, gebraden of gerookte eendenborst, enz.

Barbarie-eend

De canette of vrouwtjeseend heeft heerlijk zacht panklaar vlees, makkelijk te bereiden volgens aloude traditie – met sinaasappels of met olijven – of geparfumeerd met steranijs en kaneel als je het exotisch wil.

Reken 1 uur gaartijd in de oven op 180°C voor 2 kilo vlees.

Receptsuggesties met eend

Wist je dat?

Gezond vet

Eend bevat voornamelijk enkelvoudig onverzadigd vet. Qua voedingswaarde is het trouwens vergelijkbaar met olijfolie. Aarzel dus niet om eendenvet te gebruiken om te bakken. Het vet verdraagt hoge temperaturen en het zorgt ervoor dat gebakken aardappeltjes of gestoofde groenten nog lekkerder zijn én in je mond smelten.

De andere feestvogels: haantje, parelhoen, kwartel en duif

Wil je dit jaar eens origineel uit de hoek komen en de kalkoen links laten liggen? Ontdek dan de gevogeltevarianten van Delhaize: haantje, parelhoen, fazant, kwartel en duif. Sommige van deze vogels zijn al gevuld en moeten enkel nog gebakken worden.

Haantje

Een haantje uit de oven past uitstekend bij knoflookaardappelen en kruiden.

Haantje met knoflookaardappelen >

Parelhoen

Wordt bereid als jonge fazant, patrijs of kip. Het vlees kan je roosteren of sauteren. Om het vlees tijdens het bereiden sappig te houden, is het raadzaam regelmatig te overgieten met braadvocht. Parelhoen kan je serveren met aardappelen, rozemarijn en look.

Pakketjes van parelhoen en curry van wortel en knolgroenten >

Kwartel

Wordt steeds gebardeerd bereid. Is lekker met druiven en krieltjes.

Geroosterde kwartel met rozemarijn en druiven >

Duif

Jonge duiven hebben zacht, wit vlees zoals kip. Ze zijn uitstekend geschikt om te braden. Duif kan je serveren met erwtjes en sla.

Gevulde duif met peperkoekcrumble en foie grassaus met aardappelpuree >

Toevoegen aan de lijst
U lijkt nog geen boodschappenlijst te hebben. Klik op de knop onderaan om een nieuwe lijst aan te maken.
Dit product werd al toegevoegd aan deze lijst.
Het product is toegevoegd aan de lijst

  Je mandje is leeg

  Inspiratie nodig? Naar de snelle shop of Promoties

  Naar het winkelmandje