Witloof met basilicum, bruine suiker en sinaasappelsap
door Jeroen De Pauw
Moeilijkheid
MakkelijkDuur
< 30 min.Budget
€Score
5 op 5Vegetarisch
Eindejaar
Bijgerechten
Winkelen voor dit recept


Ingrediënten voor 4 Porties
- 12 stronkjes witloof
- 12 basilicumblaadjes
- 2 sinaasappelen bio
- 1,5 el bruine suiker
- 1 eetlepel boter
- peper
Winkelen voor dit recept
Noodzakelijke ingrediënten
F2020022100052470000
F2018110500026520000
Reeds in je keuken
F1981081800104400000
Laad nog 1 producten
Begin met koken
Bereidingstijd: 25 min.
- Haal de buitenste blaadjes van het witloof en snijd het uiteinde eraf. Zet een lage pan op het vuur met een klontje boter en laat smelten.
- Spoel de sinaasappel goed met warm water en rasp de schil fijn, ong. 1 el. Pas op, rasp alleen het oranje gedeelte, want het wit heeft een wrange smaak.
- Schik de witloofstronkjes in de pan, kruid met peper en zout en dek af met het deksel. Halveer de sinaasappelen en pers ze er volledig over uit. Bestrooi de stronkjes, net voor ze gaar zijn, met een lepel bruine suiker zodat ze karameliseren. Pluk de blaadjes basilicum en scheur ze, voeg de helft van de blaadjes bij het witloof.
- Neem de pan na 20 min van het vuur en laat de stronkjes goed uitlekken.
- Voeg, indien gewenst, nog wat sinaasappelsap toe en laat nog heel even koken.
- Schik de stronkjes op een schaal, giet de saus erover. Bestrooi met de basilicumblaadjes en sinaasappelzeste. Serveer met een partje sinaasappel.
Kooktip
Als je de witloof minder bitter wilt, dan snijd je met een aardappelmesje een klein (bitter) kegeltje uit de harde basis.
Nutritionele informatie
Per 100g bereid recept: energie (kJ): 160; energie (kCal): 38; vetten (g): 1; verzadigde vetten (g): 0,5; koolhydraten (g): 5,5; suikers (g): 4,6; vezels (g): 1,3; eiwitten (g): 1,2; zout (g): 0. Energie (kcal/portie): 130,04
Disclaimer Nutri-Score
De Nutri-Score wordt berekend per 100 g/100ml van je recept,klaargemaakt volgens de bereidingswijze.Onze berekening van de Nutri-score zal zo goed mogelijk de realistische voedingswaarden van je recept benaderen. Sommige factoren kunnen er echter toe leiden dat er een verschil kan ontstaan tussen onze berekening en de werkelijke waarden. Onze berekening van de Nutri-Score van je recept wordt uitgevoerd op basis van de voedingswaarden van de grondstoffen waaruit dit recept bestaat, waarop omrekeningsfactoren moesten worden toegepast om rekening te houden met de bereidingswijze van de ingrediënten (bv.verwijderen van bv.aardappelschillen,pit van perzik ; volume-af of toename (bv koken van rijst) etc.) Deze omrekeningsfactoren werden toegepast obv ‘Maten en gewichten’ : handboek voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen van de Belgische Hoge Hygiëneraad (HGR). Deze berekening houdt geen rekening met zout dat door de ingrediënten geabsorbeerd wordt wanneer ze in water gekookt worden of zout dat eventueel aan tafel nog wordt toegevoegd.Nutritionele informatie
Score
Heb je dit recept al geprobeerd?
Laat ons weten of het gesmaakt heeft!
Belgisch
Vegetarisch
Eindejaar
Overig
Zomer,Winter
Bijgerechten
Winkelen voor dit recept
Noodzakelijke ingrediënten
F2020022100052470000
F2018110500026520000
Reeds in je keuken
F1981081800104400000
Laad nog 1 producten