1
Voor de rijstpap: giet de melk in een stoofpan met dikke bodem. Snijd de vanillestokjes overlangs, schraap er het merg uit en voeg in de melk toe, samen met de suiker. Verwarm tot net onder het kookpunt, strooi er de rijst bij, meng en laat 40 min. op een heel zacht vuurtje pruttelen (meng regelmatig). Giet in een slakom en laat volledig afkoelen, terwijl je af en toe roert. Laat minstens 2 u in de koelkast rusten.
2
Voor de karamel met gezouten boter: laat de lichtgezouten boter, de fleur de sel en de suiker in een kleine steelpan smelten. Roer er de room onder, zodra de karamel bruin kleurt, en laat gedurende 10 min. sudderen. Giet in een kleine slakom en laat volledig afkoelen.
3
Voor de gekaramelliseerde amandelen: breng de suiker en 3 cl water in een kleine kookpot aan de kook. Voeg de amandelen toe en meng voortdurend: de amandelen worden wit en het mengsel wordt zandachtig. Blijf roeren tot de suiker smelt en de amandelen branden. Verdeel over bakpapier, laat afkoelen en hak grof.
4
Klop de room stijf en meng ze onder de koude rijstpap om deze zachter te maken.
5
Overgiet de rijstpap net voor het opdienen met een beetje karamel en bestrooi met gekaramelliseerde amandelen.
6
Tip: Pas de hoeveelheid slagroom aan in functie van de gewenste textuur. Mag de rijstpap nog vloeibaarder zijn? Voeg er een beetje crème anglaise aan toe.
1
Voor de rijstpap: giet de melk in een stoofpan met dikke bodem. Snijd de vanillestokjes overlangs, schraap er het merg uit en voeg in de melk toe, samen met de suiker. Verwarm tot net onder het kookpunt, strooi er de rijst bij, meng en laat 40 min. op een heel zacht vuurtje pruttelen (meng regelmatig). Giet in een slakom en laat volledig afkoelen, terwijl je af en toe roert. Laat minstens 2 u in de koelkast rusten.
2
Voor de karamel met gezouten boter: laat de lichtgezouten boter, de fleur de sel en de suiker in een kleine steelpan smelten. Roer er de room onder, zodra de karamel bruin kleurt, en laat gedurende 10 min. sudderen. Giet in een kleine slakom en laat volledig afkoelen.
3
Voor de gekaramelliseerde amandelen: breng de suiker en 3 cl water in een kleine kookpot aan de kook. Voeg de amandelen toe en meng voortdurend: de amandelen worden wit en het mengsel wordt zandachtig. Blijf roeren tot de suiker smelt en de amandelen branden. Verdeel over bakpapier, laat afkoelen en hak grof.
4
Klop de room stijf en meng ze onder de koude rijstpap om deze zachter te maken.
5
Overgiet de rijstpap net voor het opdienen met een beetje karamel en bestrooi met gekaramelliseerde amandelen.
6
Tip: Pas de hoeveelheid slagroom aan in functie van de gewenste textuur. Mag de rijstpap nog vloeibaarder zijn? Voeg er een beetje crème anglaise aan toe.