Recept zoekresultatenHoge chocoladetaart met zoute karamel
Delhaize logo
  • Hoge chocoladetaart met zoute karamel

Hoge chocoladetaart met zoute karamel

Moeilijkheid

Makkelijk

Duur

> 60 min.

Budget

Score

Nog niet beoordeeld
Pasen,Kids
Dessert
Hoge chocoladetaart met zoute karamel

Ingrediënten voor 20 Porties

20 Porties
  • 12 eieren (medium)
  • 210 g tarwebloem (+ extra voor de taartvormen)
  • 165 g maiszetmeel
  • 375 g fijne suiker
  • 2 afgestreken el cacao
  • boter voor de bakvorm
  • 1 snufje zout
  • 3,3 dl slagroom (voor de karamel met gezouten boter)
  • 200 g kristalsuiker (voor de karamel met gezouten boter)
  • 2 el warm water
  • 100 g gezouten boter
  • 4 dl slagroom (voor de chocoladeganache)
  • 400 g chocolade ‘Callets Dessert’
  • 100 g boter (voor de chocoladeganache)

Ingrediënten voor 20 personen

Toon:

Eieren | Medium | Vrije uitloop

Delhaize

Eieren | Medium | Vrije uitloop

6 st

Kleine Leeuw, kleine prijs

€2,09

Tarwebloem

Delhaize

Tarwebloem

1 kg

Kleine Leeuw, kleine prijs

€0,35

Zetmeel | Aardappelen

Soubry

Zetmeel | Aardappelen

200 gr

€1,65

Suiker | Fijn | Kristal

Delhaize

Suiker | Fijn | Kristal

1 kg

Kleine Leeuw, kleine prijs

€0,99

Cacao | Poeder | Plasticdoos

Nesquik

Cacao | Poeder | Plasticdoos

300 gr

€2,69

Geklaarde boter

Carlsbourg

Geklaarde boter

225 gr

€5,69

Room | Opklopbaar | Vol-Romig | 40% v.g.

Delhaize

Room | Opklopbaar | Vol-Romig | 40% v.g.

2 × 50 cl

€9,98

Mineraalwater | Niet bruisend | PET

Vittel

Mineraalwater | Niet bruisend | PET

6 x 50 cl

€4,55

Gekarnde boter | Zeezout | 81% v.g.

Carlsbourg

Gekarnde boter | Zeezout | 81% v.g.

250 gr

€3,99

Chocolade | Pure Chocolade | Culinair

Côte d'Or

Chocolade | Pure Chocolade | Culinair

400 gr

€5,99

Reeds in je keuken

Kruiden | Zout | Berg | Molen

Santa Maria

Kruiden | Zout | Berg | Molen

140 gr

€5,55

Totaal:
€37,97

Begin met koken

Bereidingstijd: 1.15 u + 35 min kooktijd + 6 u koeltijd

  1. Maak de karamel: laat de suiker samen met 2 el water smelten tot een amberkleurige karamel. Haal meteen van het vuur en voeg de boter in blokjes toe (pas op voor spatten!). Laat de boter smelten, meng alles goed en voeg de room toe. Zet de kookpot terug op een zacht vuurtje en meng tot een gladde karamel. Haal van het vuur zodra de karamel begint te koken en giet in een kom. Zet minstens 6 u in de koelkast en roer af en toe.
  2. Verwarm de oven voor op 180°C.
  3. Maak de taarten: klop de eieren en de suiker gedurende 10 min op hoge snelheid op. Ze moeten schuimig worden en in volume verdrievoudigen. Meng de bloem, het zetmeel, de cacao en het zout. Voeg al zevend de helft van deze mix aan de opgeklopte eieren toe. Meng voorzichtig met een spatel. Herhaal met de rest van het mengsel.
  4. Beboter 2 hoge springvormen van 20 cm diameter. Bestuif ze met bloem en schud er de overtollige bloem uit. Verdeel er het deeg over en bak 35 min in de oven. Laat de taarten 5 min rusten, haal ze uit de vorm en ze laat op een taartrooster afkoelen, met de bolle kant naar beneden.
  5. Maak de ganache: breng de room aan de kook en voeg de boter in blokjes toe. Haal het mengsel van het vuur zodra de boter gesmolten is en voeg de chocolade toe. Laat 2 min rusten en meng vervolgens. Giet de ganache in een kom of in de beker van de keukenrobot en klop 10 min op hoge snelheid op, tot de ganache afkoelt en opstijft.
  6. Snijd het bolle deel van de taarten weg, zodat ze mooi gelijkmatig zijn en snijd ze vervolgens horizontal in 2. Bestrijk elke halve taart met een laag ganache, stapel ze op elkaar en bedek vervolgens de hele taart met de ganache. Overgiet de bovenkant met karamel, die je langs de kanten laat vloeien.

Kooktip

Zo lukt je zoute karamel altijd

  • Gebruik een pan of een kookpot met een dikke bodem en laat hem op een matig vuur opwarmen. Als je op gas kookt, zorg er dan voor dat de vlammen onder de pot blijven.
  • De suiker gaat smelten en almaar grotere luchtbellen vormen. Roer de mengeling in geen geval met een lepel of ander keukengerei. Als de suiker aan de zijkanten te snel kleurt, meng hem dan door een draaibeweging te maken met je pan.
  • Dip een stuk wit bakpapier in je karamel om de kleur te beoordelen, want de kleur in de pan is vaak misleidend. Neem de pan van het vuur als je karamel amberkleurig wordt.
  • Geen paniek wanneer je de room toevoegt: het is normaal dat de karamel een beetje stolt. Hij wordt weer glad en egaal als je de bereiding opnieuw opwarmt.
Nutritionele informatie
Energie: 532 kcal
Score
Nog niet beoordeeld
Heb je dit recept al geprobeerd?
Laat ons weten of het gesmaakt heeft!
Pasen,Kids
Dessert
Dessert
  • Hoge chocoladetaart met zoute karamel

Ingrediënten voor 20 personen

Toon:

Eieren | Medium | Vrije uitloop

Delhaize

Eieren | Medium | Vrije uitloop

6 st

Kleine Leeuw, kleine prijs

€2,09

Tarwebloem

Delhaize

Tarwebloem

1 kg

Kleine Leeuw, kleine prijs

€0,35

Zetmeel | Aardappelen

Soubry

Zetmeel | Aardappelen

200 gr

€1,65

Suiker | Fijn | Kristal

Delhaize

Suiker | Fijn | Kristal

1 kg

Kleine Leeuw, kleine prijs

€0,99

Cacao | Poeder | Plasticdoos

Nesquik

Cacao | Poeder | Plasticdoos

300 gr

€2,69

Geklaarde boter

Carlsbourg

Geklaarde boter

225 gr

€5,69

Room | Opklopbaar | Vol-Romig | 40% v.g.

Delhaize

Room | Opklopbaar | Vol-Romig | 40% v.g.

2 × 50 cl

€9,98

Mineraalwater | Niet bruisend | PET

Vittel

Mineraalwater | Niet bruisend | PET

6 x 50 cl

€4,55

Gekarnde boter | Zeezout | 81% v.g.

Carlsbourg

Gekarnde boter | Zeezout | 81% v.g.

250 gr

€3,99

Chocolade | Pure Chocolade | Culinair

Côte d'Or

Chocolade | Pure Chocolade | Culinair

400 gr

€5,99

Reeds in je keuken

Kruiden | Zout | Berg | Molen

Santa Maria

Kruiden | Zout | Berg | Molen

140 gr

€5,55

Totaal:
€37,97