Recept zoekresultatenGratin dauphinois van zoete aardappelen
Delhaize logo
  • C
  • Gratin dauphinois van zoete aardappelen

Gratin dauphinois van zoete aardappelen

Moeilijkheid

Makkelijk

Duur

30-60 min.

Budget

Score

5 op 5
Vegetarisch
Eindejaar
Bijgerechten
Gratin dauphinois van zoete aardappelenC

Ingrediënten voor 6 Porties

6 Porties
  • 800 g zoete aardappelen
  • 2 dl melk
  • 2 dl room
  • 50 g geraspte kaas ‘Gratin Mix’
  • 20 g boter
  • 1 groot teentje knoflook
  • 1/2 kl gemalen nootmuskaat
  • 2 takjes tijm (optioneel)
  • peper

Ingrediënten voor 6 personen

Toon:

Zoete | Aardappelen

Delhaize

Zoete | Aardappelen

1 kg

€3,19

Room 20%

Delhaize

Room 20%

20 cl

Kleine Leeuw, kleine prijs

€0,75

Gruyère | Geraspt

Delhaize

Gruyère | Geraspt

150 gr

€4,69

Geklaarde boter

Carlsbourg

Geklaarde boter

225 gr

€5,69

Lookbol | Netje

Delhaize

Lookbol | Netje

75 gr

€1,69

Kruiden | Muskaatnoot | Gemalen

Santa Maria

Kruiden | Muskaatnoot | Gemalen

35 gr

€4,55

Kruiden | Tijm

Santa Maria

Kruiden | Tijm

15 gr

€2,75

Reeds in je keuken

Melk | 0% V.G.

Campina

Melk | 0% V.G.

6 x 1 l

€11,89

Kruiden | Peper | Mix

Santa Maria

Kruiden | Peper | Mix

41 gr

€4,25

Totaal:
€23,31

Begin met koken

Bereidingstijd: 15 min. + 45 min. kooktijd

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Beboter een ovenschaal en wrijf ze in met het gehalveerde teentje knoflook.
  2. Schil de zoete aardappelen en snijd ze met de mandoline in fijne plakjes. Schik de plakjes in de schaal en kruid elke laag lichtjes met peper en zout.
  3. Meng de slagroom, de melk, de nootmuskaat, het geperste teentje knoflook, peper en zout. Giet het mengsel voorzichtig op de zoete aardappelen en bestrooi met kaas. Bak 45 min. in de oven.
  4. Werk af met tijm en serveer als bijgerecht bij eendenborst of wild.

Kooktip

Je gratin dauphinois zal echt in de mond smelten als je hem enkele uren op voorhand klaarmaakt en dan onder aluminiumfolie opwarmt: de vloeistof wordt op die manier echt goed door de (al dan niet zoete) aardappelen geabsorbeerd.

Nutritionele informatie

Per 100g bereid recept: energie (kJ): 651; energie (kCal): 156; vetten (g): 10,3; verzadigde vetten (g): 6,3; koolhydraten (g): 12,2; suikers (g): 4,5; vezels (g): 1,9; eiwitten (g): 3; zout (g): 0,2. Energie (kcal/portie): 293,75
Disclaimer Nutri-Score
De Nutri-Score wordt berekend per 100 g/100ml van je recept,klaargemaakt volgens de bereidingswijze.Onze berekening van de Nutri-score zal zo goed mogelijk de realistische voedingswaarden van je recept benaderen. Sommige factoren kunnen er echter toe leiden dat er een verschil kan ontstaan tussen onze berekening en de werkelijke waarden. Onze berekening van de Nutri-Score van je recept wordt uitgevoerd op basis van de voedingswaarden van de grondstoffen waaruit dit recept bestaat, waarop omrekeningsfactoren moesten worden toegepast om rekening te houden met de bereidingswijze van de ingrediënten (bv.verwijderen van bv.aardappelschillen,pit van perzik ; volume-af of toename (bv koken van rijst) etc.) Deze omrekeningsfactoren werden toegepast obv ‘Maten en gewichten’ : handboek voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen van de Belgische Hoge Hygiëneraad (HGR). Deze berekening houdt geen rekening met zout dat door de ingrediënten geabsorbeerd wordt wanneer ze in water gekookt worden of zout dat eventueel aan tafel nog wordt toegevoegd.
Nutritionele informatieC
Per 100g bereid recept: energie (kJ): 651; energie (kCal): 156; vetten (g): 10,3; verzadigde vetten (g): 6,3; koolhydraten (g): 12,2; suikers (g): 4,5; vezels (g): 1,9; eiwitten (g): 3; zout (g): 0,2. Energie (kcal/portie): 293,75
Wat is de Nutri-Score?
Disclaimer Nutri-Score
De Nutri-Score wordt berekend per 100 g/100ml van je recept,klaargemaakt volgens de bereidingswijze.Onze berekening van de Nutri-score zal zo goed mogelijk de realistische voedingswaarden van je recept benaderen. Sommige factoren kunnen er echter toe leiden dat er een verschil kan ontstaan tussen onze berekening en de werkelijke waarden. Onze berekening van de Nutri-Score van je recept wordt uitgevoerd op basis van de voedingswaarden van de grondstoffen waaruit dit recept bestaat, waarop omrekeningsfactoren moesten worden toegepast om rekening te houden met de bereidingswijze van de ingrediënten (bv.verwijderen van bv.aardappelschillen,pit van perzik ; volume-af of toename (bv koken van rijst) etc.) Deze omrekeningsfactoren werden toegepast obv ‘Maten en gewichten’ : handboek voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen van de Belgische Hoge Hygiëneraad (HGR). Deze berekening houdt geen rekening met zout dat door de ingrediënten geabsorbeerd wordt wanneer ze in water gekookt worden of zout dat eventueel aan tafel nog wordt toegevoegd.
Score
Heb je dit recept al geprobeerd?
Laat ons weten of het gesmaakt heeft!
Frans
Vegetarisch
Eindejaar
Overig
Bijgerechten
  • C
  • Gratin dauphinois van zoete aardappelen

Ingrediënten voor 6 personen

Toon:

Zoete | Aardappelen

Delhaize

Zoete | Aardappelen

1 kg

€3,19

Room 20%

Delhaize

Room 20%

20 cl

Kleine Leeuw, kleine prijs

€0,75

Gruyère | Geraspt

Delhaize

Gruyère | Geraspt

150 gr

€4,69

Geklaarde boter

Carlsbourg

Geklaarde boter

225 gr

€5,69

Lookbol | Netje

Delhaize

Lookbol | Netje

75 gr

€1,69

Kruiden | Muskaatnoot | Gemalen

Santa Maria

Kruiden | Muskaatnoot | Gemalen

35 gr

€4,55

Kruiden | Tijm

Santa Maria

Kruiden | Tijm

15 gr

€2,75

Reeds in je keuken

Melk | 0% V.G.

Campina

Melk | 0% V.G.

6 x 1 l

€11,89

Kruiden | Peper | Mix

Santa Maria

Kruiden | Peper | Mix

41 gr

€4,25

Totaal:
€23,31