En crapaudine, gebakken kalkoen, gemarineerd met mangochutney en clementinesap
Moeilijkheid
GemiddeldDuur
30-60 min.Budget
€Score
5 op 5

Ingrediënten voor 8 Porties
- 1 kalkoen van 3 kg
- 1,2 kg clémentines
- 340 g mangochutney
- 6 teentjes knoflook
- 1 bussel lente-ui
- 3 el gehakte verse koriander
- 2 el paprikapoeder
- 3 kl gemalen komijn
- 3 kl gemalen koriander
- peper
Ingrediënten voor 8 personen
Toon:

Delhaize
mandarijnen
1 kg

€2,49

Patak's
Chutney | Zoete mango
340 gr
€2,55

Delhaize
Witte uien | Netje
400 gr
€1,49

Santa Maria
Kruiden | Koriander | Blaadjes
10 gr
€2,95

Santa Maria
Kruiden | Paprika | Sterk
37 gr
€3,29

Santa Maria
Kruiden | Komijn
33 gr
€3,45
Reeds in je keuken

Delhaize
Lookbol | Netje
75 gr
€1,69

Santa Maria
Kruiden | Peper | Smaakvol
35 gr
€4,25
Totaal:
€16,22
Begin met koken
Bereidingstijd: 45 min + 1 u 30' baktijd (+8 u marineren)
- Snij de kalkoen « en crapaudine » : gebruik een stevige gevogelteschaar (of snoeischaar), begin aan de zijkanten van de nek en knip dan verder langs beide kanten van de ruggengraat open. Verwijder de ruggengraat.
- Leg de kalkoen open met de velkant naar onder en sla enkele keren met een hakbijl op het beenderige, centrale deel.Draai de kalkoen om en druk plat.
- Pers de clementines en doe het sap (ong. 50 cl) in een heel grote ovenschaal, voeg de mangochutney toe, de in plakjes gesneden looktenen, de fijngesneden uitjes, de verse koriander en de specerijen. Meng goed.
- Wentel de kalkoen goed in de marinade en dek de schaal af. Zet minstens 8 u in de koelkast, draai de kalkoen minstens één keer om.
- Neem de schaal 1 u op voorhand uit de koelkast.
- Verwarm de oven voor op th. 6 - 180°C. Kruid de kalkoen aan beide kanten met peper en zout, duw de ui- en lookstukjes in de marinade en zet 30 min in de oven met de velkant naar onder. Draai de kalkoen om en laat nog 30 min bakken. Bedruip elke 10 à 15 min van dit eerste bakuur met de braadsappen. Bedek met aluminiumfolie en laat nog 30 à 40 min verder bakken. Prik in het vlezigste deel : het vrijgekomen braadvocht moet helder zijn en niet meer rozig.
- Serveer met een pilav van basmatirijst en linzen, naanbrood en dikke yoghurt op smaak gebracht met kruiden.
Kooktip
Hoe langer je de kalkoen laat marineren, hoe zachter en smaakvoller het vlees zal zijn : aarzel niet om er een dag eerder aan te beginnen. Het versnijden "en crapaudine" verkort de baktijd aanzienlijk en voorkomt zo het uitdrogen.
Nutritionele informatie
Nutritionele informatie
Score
Heb je dit recept al geprobeerd?
Ingrediënten voor 8 personen
Toon:

Delhaize
mandarijnen
1 kg

€2,49

Patak's
Chutney | Zoete mango
340 gr
€2,55

Delhaize
Witte uien | Netje
400 gr
€1,49

Santa Maria
Kruiden | Koriander | Blaadjes
10 gr
€2,95

Santa Maria
Kruiden | Paprika | Sterk
37 gr
€3,29

Santa Maria
Kruiden | Komijn
33 gr
€3,45
Reeds in je keuken

Delhaize
Lookbol | Netje
75 gr
€1,69

Santa Maria
Kruiden | Peper | Smaakvol
35 gr
€4,25