De perfect gebraden kip
Moeilijkheid
MakkelijkDuur
30-60 min.Budget
€Score
5 op 5Gluten vrij
Eindejaar,Romantisch diner
Hoofdgerecht


Ingrediënten voor 4 Porties
4 Porties
- 1 zwarte hoevekip van de Landes (± 1,4 kg)
- 400 g krielaardappelen, ongeschild
- 6 sjalotten, ongeschild en gehalveerd
- 25 g kant-en-klaar kipkruiden
- 2 laurierblaadjes
- 2 takjes rozemarijn
- 100 g boter in blokjes
- peper
Winkelen voor dit recept
Noodzakelijke ingrediënten
F2021121300092250000
F2017022800365700000
F2015060500309010000
S2015090100390510000
F2021022500077600000
F2021080600085270000
Reeds in je keuken
S2021021000507870000
Begin met koken
Bereidingstijd: 15 min + 1 u braadtijd
- Verwarm de oven voor op 190°C.
- Leg de kip in een ovenschaal en stop in de holte van de kip 2 laurierblaadjes en 2 takjes rozemarijn. Strooi de 6 sjalotten samen met de krielaardappelen rondom de kip.
- Strooi 12 g kippenkruiden en de blokjes boter over de kip en kruid met peper en zout.
- Braad de kip 1 u in de oven, arroseer regelmatig met de jus.
- De gebraden kip versnijden doe je zo: maak met een scherp mes een snede bij het scharnierpunt van de bil en snijd in 2. Maak de vleugels voorzichtig los van de kip. Snijd naast het kraakbeen in het midden van de borst tot je niet meer verder kunt en snijd de filets los.
Kooktip
Braden op hoge temperatuur
- De perfect gebraden kip maak je door je oven lekker warm te stoken, zodat je kip op korte tijd vanbuiten kleur en 'crunch' krijgt, maar vanbinnen lekker mals blijft. Arroseer regelmatig met de braadjus voor extra smaak én versnijd met een vlijmscherp uitbeen- en chefmes.
- Onderaan de kip vind je het lekkerste stukje: de 'sot-l'y-laisse' (= ’n gek laat het liggen in het frans). Dit haal je het gemakkelijkst van het karkas met een lepel.
Nutritionele informatie
Per 100g bereid recept: energie (kJ): 659; energie (kCal): 157; vetten (g): 8,7; verzadigde vetten (g): 4,5; koolhydraten (g): 6,2; suikers (g): 0,7; vezels (g): 1,4; eiwitten (g): 13,1; zout (g): 1,2. Energie (kcal/portie): 534,58
Disclaimer Nutri-Score
De Nutri-Score wordt berekend per 100 g/100ml van je recept,klaargemaakt volgens de bereidingswijze.Onze berekening van de Nutri-score zal zo goed mogelijk de realistische voedingswaarden van je recept benaderen. Sommige factoren kunnen er echter toe leiden dat er een verschil kan ontstaan tussen onze berekening en de werkelijke waarden. Onze berekening van de Nutri-Score van je recept wordt uitgevoerd op basis van de voedingswaarden van de grondstoffen waaruit dit recept bestaat, waarop omrekeningsfactoren moesten worden toegepast om rekening te houden met de bereidingswijze van de ingrediënten (bv.verwijderen van bv.aardappelschillen,pit van perzik ; volume-af of toename (bv koken van rijst) etc.) Deze omrekeningsfactoren werden toegepast obv ‘Maten en gewichten’ : handboek voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen van de Belgische Hoge Hygiëneraad (HGR). Deze berekening houdt geen rekening met zout dat door de ingrediënten geabsorbeerd wordt wanneer ze in water gekookt worden of zout dat eventueel aan tafel nog wordt toegevoegd.Score
Heb je dit recept al geprobeerd?
Laat ons weten of het gesmaakt heeft!
Gluten vrij
Eindejaar,Romantisch diner
Diner
Herfst,Winter
Hoofdgerecht
Winkelen voor dit recept
Noodzakelijke ingrediënten
F2021121300092250000
F2017022800365700000
F2015060500309010000
S2015090100390510000
F2021022500077600000
F2021080600085270000
Reeds in je keuken
S2021021000507870000