Recept zoekresultatenBalletjes in butternutsaus, quinoa, wortelen en knolselder
Delhaize logo
  • Balletjes in butternutsaus, quinoa, wortelen en knolselderB

Balletjes in butternutsaus, quinoa, wortelen en knolselder

Moeilijkheid

Makkelijk

Duur

< 30 min.

Budget

Score

5 op 5
Klassiek
Hoofdgerecht
Balletjes in butternutsaus, quinoa, wortelen en knolselderB

Ingrediënten voor 4 Porties

4 Porties
  • 50 g gerookte spekreepjes
  • peper en zout
  • 1 kl komijn
  • 3 takjes bladpeterselie
  • 4 takjes oregano
  • 4 takjes rozemarijn
  • 4 takjes tijm
  • 20 g boter
  • 4 el olijfolie
  • 5 dl gevogeltebouillon Fundo
  • 250 g zure room
  • 20 g bloem
  • 250 g quinoa
  • 1/2 citroen
  • 2 uien
  • 200 g butternutpompoen
  • 1/2 knolselder
  • 1 klein ei
  • 600 g Bio varkensgehakt
  • 500 g biowortelen

Begin met koken

Bereidingstijd: 30 min.

  1. Verwarm de oven voor op 220°C. Snijd de wortelen in schijfjes (je hoeft ze niet te schillen als ze bio zijn) en snijd de geschilde knolselder in kleine blokjes Leg een vel bakpapier op de ovenplaat en verdeel er de groenten over. Smeer ze in met 2 el olijfolie en bestrooi ze met geriste tijm en rozemarijn. Schuif alles 20 min. in de oven.
  2. Meng het varkensgehakt met de fijngehakte spekblokjes, de komijn, het losgeklopte ei en de gehakte bladpeterselie. Kruid met zout en peper. Vorm gehaktballetjes en bak ze aan alle kanten goudbruin in een braadpan met 1 el olijfolie. Zet het deksel op de pan en laat nog 12 min. op een zacht vuurtje garen.
  3. Pel de uien en snijd ze in kleine partjes. Fruit ze 15 min. op een matig vuurtje in een braadpan met 1 el olijfolie.
  4. Snijd de ongeschilde butternut in grote blokjes en stoom ze 12 min.
  5. Kook de quinoa volgens de instructies op de verpakking.
  6. Laat 20 g boter zachtjes smelten in een grote stoofpan. Bestuif de boter met bloem en meng 2 min. Meng beetje bij beetje met de kippenbouillon en voeg dan de room toe. Laat zachtjes sudderen tot een smeuïge saus. Voeg de butternut en het citroensap toe. Mix alles. Voeg de uien, de wortelen, de knolselder en de balletjes toe. Breng verder op smaak.
  7. Dien de balletjes warm op met de quinoa. Werk af met oregano.

Kooktip

Heb je nog een overschot groenten in huis? Gebruik ze in plaats van de wortelen en de knolselder.

Nutritionele informatie

Per 100g bereid recept: energie (kJ): 632; energie (kCal): 152; vetten (g): 9,6; verzadigde vetten (g): 3,9; koolhydraten (g): 9; suikers (g): 1,8; vezels (g): 2,7; eiwitten (g): 6,2; zout (g): 0,6. Energie (kcal/portie): 1091,21
Disclaimer Nutri-Score
De Nutri-Score wordt berekend per 100 g/100ml van je recept,klaargemaakt volgens de bereidingswijze.Onze berekening van de Nutri-score zal zo goed mogelijk de realistische voedingswaarden van je recept benaderen. Sommige factoren kunnen er echter toe leiden dat er een verschil kan ontstaan tussen onze berekening en de werkelijke waarden. Onze berekening van de Nutri-Score van je recept wordt uitgevoerd op basis van de voedingswaarden van de grondstoffen waaruit dit recept bestaat, waarop omrekeningsfactoren moesten worden toegepast om rekening te houden met de bereidingswijze van de ingrediënten (bv.verwijderen van bv.aardappelschillen,pit van perzik ; volume-af of toename (bv koken van rijst) etc.) Deze omrekeningsfactoren werden toegepast obv ‘Maten en gewichten’ : handboek voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen van de Belgische Hoge Hygiëneraad (HGR). Deze berekening houdt geen rekening met zout dat door de ingrediënten geabsorbeerd wordt wanneer ze in water gekookt worden of zout dat eventueel aan tafel nog wordt toegevoegd.
Score
Heb je dit recept al geprobeerd?
Laat ons weten of het gesmaakt heeft!
Klassiek
Winter
Hoofdgerecht
  • Balletjes in butternutsaus, quinoa, wortelen en knolselderB