Stoofvlees met frietjes
door Jeroen Meus

Makkelijk
30-60 min.
5/5
Ingrediënten voor
Ingrediënten 4 porties
Sluiten
Porties op maat van jouw gezin
Via mijn persoonlijke voorkeuren, kan je de porties voor recepten aanpassen op maat van jouw gezin.
- 1 kg rundvlees in stukken
- 2 grote uien
- 1 fles bruin bier
- 2 el Loonse (of Luikse) stroop
- verse tijm
- 1 kruidnagel
- 2 blaadjes laurier
- 1 dikke snee bruine boterham
- 1 el scherpe mosterd
- 1 scheutje natuurazijn
- boter
- mayonaise
- 1 kg rundvlees in stukken
- 2 grote uien
- 1 fles bruin bier
- 2 el Loonse (of Luikse) stroop
- verse tijm
- 1 kruidnagel
- 2 blaadjes laurier
- 1 dikke snee bruine boterham
- 1 el scherpe mosterd
- 1 scheutje natuurazijn
- boter
- mayonaise
Begin met koken
- 1Voor het stoofvlees: pel de uien en snipper ze in niet al te fijne stukjes.
- 2Verhit een ruime stoofpot en smelt er een klontje boter in. Stoof daarin de uien op een matig vuur. Laat de uien niet bruin bakken.
- 3Verhit een braadpan op een matig vuur en smelt er een klontje boter in. Schroei de stukken vlees in de braadpan tot ze een goudbruin kleurtje hebben. Kruid het vlees tijdens het bakken met wat peper van de molen en een snuifje zout.
- 4Doe de stukjes vlees in de stoofpot met uien. Hou de braadpan met aanbaksels bij en schenk daarin het bier. Roer alle aanbaksels van het vlees los terwijl het bier aan de kook gebracht wordt (deglaceren).
- 5Zodra het bier kookt, giet je het in de stoofpot.
- 6Bind enkele blaadjes laurier en een paar takjes verse tijm samen met een eindje keukentouw. Laat het kruidentuiltje meestoven in de pot.
- 7Voeg de kruidnagel toe en de Loonse (of Luikse) appel-perenstroop.
- 8Besmeer het bruin brood royaal met (scherpe) mosterd. Leg de boterham in de pot, met de besmeerde zijde naar onder.
- 9Laat het stoofvlees anderhalf tot drie uur lang sudderen op een zacht vuur. Het deksel hoeft niet op de pot. De kooktijd is afhankelijk van de kwaliteit van het vlees. Roer af en toe eens in de pot en controleer tussendoor of het vlees voldoende gaar is.
- 10Pas zodra de stoofvleessaus de gewenste dikte heeft, plaats je het deksel op de stoofpot.
- 11Werk het stoofvlees af met een klein scheutje natuurazijn en roer alles om.
- 12Proef en voeg naar smaak nog wat peper van de molen toe en een snuifje zout.
- 13Voor de frieten: schil de aardappelen en snij ze met de hand in gelijkvormige frieten. Ze hoeven niet te dun te zijn: een ideale Belgische friet is 13 mm dik.
- 14Was de frieten niet, want dan spoel je het zetmeel eraf.
- 15Verhit het frietvet (bij voorkeur Ossewit) op 140°C.
- 16Bak de frietjes een eerste keer, maar laat ze nog niet kleuren. (Hierbij pocheer je de aardappelstukjes.)
- 17Laat de frietjes koud worden in een schaaltje met wat keukenpapier.
- 18Verhit het frietvet vervolgens tot 180°C.
- 19Bak de koude frieten nu goudbruin en knapperig.
- 20Giet de frieten opnieuw in een schaal met wat keukenpapier, zodat ze even kunnen uitlekken. Strooi er naar smaak wat zout over.
- 21Afwerking: serveer een portie stoofvlees met de vers gebakken frietjes en een flinke lepel mayonaise.
- 1Voor het stoofvlees: pel de uien en snipper ze in niet al te fijne stukjes.
- 2Verhit een ruime stoofpot en smelt er een klontje boter in. Stoof daarin de uien op een matig vuur. Laat de uien niet bruin bakken.
- 3Verhit een braadpan op een matig vuur en smelt er een klontje boter in. Schroei de stukken vlees in de braadpan tot ze een goudbruin kleurtje hebben. Kruid het vlees tijdens het bakken met wat peper van de molen en een snuifje zout.
- 4Doe de stukjes vlees in de stoofpot met uien. Hou de braadpan met aanbaksels bij en schenk daarin het bier. Roer alle aanbaksels van het vlees los terwijl het bier aan de kook gebracht wordt (deglaceren).
- 5Zodra het bier kookt, giet je het in de stoofpot.
- 6Bind enkele blaadjes laurier en een paar takjes verse tijm samen met een eindje keukentouw. Laat het kruidentuiltje meestoven in de pot.
- 7Voeg de kruidnagel toe en de Loonse (of Luikse) appel-perenstroop.
- 8Besmeer het bruin brood royaal met (scherpe) mosterd. Leg de boterham in de pot, met de besmeerde zijde naar onder.
- 9Laat het stoofvlees anderhalf tot drie uur lang sudderen op een zacht vuur. Het deksel hoeft niet op de pot. De kooktijd is afhankelijk van de kwaliteit van het vlees. Roer af en toe eens in de pot en controleer tussendoor of het vlees voldoende gaar is.
- 10Pas zodra de stoofvleessaus de gewenste dikte heeft, plaats je het deksel op de stoofpot.
- 11Werk het stoofvlees af met een klein scheutje natuurazijn en roer alles om.
- 12Proef en voeg naar smaak nog wat peper van de molen toe en een snuifje zout.
- 13Voor de frieten: schil de aardappelen en snij ze met de hand in gelijkvormige frieten. Ze hoeven niet te dun te zijn: een ideale Belgische friet is 13 mm dik.
- 14Was de frieten niet, want dan spoel je het zetmeel eraf.
- 15Verhit het frietvet (bij voorkeur Ossewit) op 140°C.
- 16Bak de frietjes een eerste keer, maar laat ze nog niet kleuren. (Hierbij pocheer je de aardappelstukjes.)
- 17Laat de frietjes koud worden in een schaaltje met wat keukenpapier.
- 18Verhit het frietvet vervolgens tot 180°C.
- 19Bak de koude frieten nu goudbruin en knapperig.
- 20Giet de frieten opnieuw in een schaal met wat keukenpapier, zodat ze even kunnen uitlekken. Strooi er naar smaak wat zout over.
- 21Afwerking: serveer een portie stoofvlees met de vers gebakken frietjes en een flinke lepel mayonaise.
Score
Heb je dit recept al geprobeerd?
Laat ons weten of het gesmaakt heeft!
Belgisch
Kids
Diner
Lente
Hoofdgerecht
Ingrediënten voor 4 personen
Toon:
- Rundvlees1 kg
Niet online beschikbaar, bewaar in lijst
- Santa Maria Kruiden | Laurierblaadjes4 gr
Niet online beschikbaar, bewaar in lijst
- Delhaize Witte uien | Netje400 gr99
- St Bernardus Abdijbier | 10% ALC. | Fles4 x 33 cl15
- Meurens Luikse siroop450 gr89
- Delhaize Tijm | Verpakt20 gr49
- Santa Maria Kruiden | Kruidnagel24 gr89
- La Lorraine Boerenbrood | Bruin800 gr99
- Delhaize Mosterd | Ciderazijn | Bio200 gr
59 - Delhaize Natuurazijn1,5 l50
- Delhaize Melkerijboter250 gr09
- Devos & Lemmens Mayonaise | Eieren | Squeeze45 cl2de tegen -50%75










