Delhaize logo
  • Moussaka

Moussaka

Moussaka
Makkelijk
> 60 min.
5/5

Ingrediënten voor

Ingrediënten
4 porties
Sluiten
Porties op maat van jouw gezin
Via mijn persoonlijke voorkeuren, kan je de porties voor recepten aanpassen op maat van jouw gezin.
  • 600 g lamsgehakt
  • 500 g aardappelen
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 2 aubergines
  • 2 takjes rozemarijn
  • 3 takjes tijm
  • 2 el gedroogde oregano
  • 1 l passata
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 1 l melk
  • 200 g geraspte parmezaan
  • 100 g gemalen kaas
  • 3 dl olijfolie
  • 1 snufje nootmuskaat
  • peper
  • 600 g lamsgehakt
  • 500 g aardappelen
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 2 aubergines
  • 2 takjes rozemarijn
  • 3 takjes tijm
  • 2 el gedroogde oregano
  • 1 l passata
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 1 l melk
  • 200 g geraspte parmezaan
  • 100 g gemalen kaas
  • 3 dl olijfolie

Begin met koken

: 30 min. + 1 u. bakken
  1. 1
    Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. 2
    Schil de aardappelen en snijd ze in plakken van ongeveer 1 cm (zeker niet dikker). Leg de aardappelschijfjes in koud water en houd het apart.
  3. 3
    Was en snijd de aubergines in plakken van 1 cm. Verwarm een flinke scheut olijfolie in de pan en bak ze aan beide zijden aan. Kruid met peper en zout. Je zal dit twee keer moeten doen om alle aubergineschijven te bakken.
  4. 4
    Pel en snijd de sjalot en de teen look fijn en stoof ze aan in olijfolie tot ze glazig zijn. Voeg het lamsgehakt toe en bak het mee. Kruid met peper, zout, de oregano, tijm en rozemarijn. Voeg er de passata aan toe en laat de saus verder sudderen op een zacht vuur.
  5. 5
    Smelt de boter in een pan en voeg er de bloem aan toe. Meng goed tot een roux en bak tot je een ‘koekjesgeur’ ruikt. Voeg nu geleidelijk de melk toe en laat de saus onder voortdurend mengen met een klopper inkoken tot een gladde saus. Kruid af met peper, zout en nootmuskaat. Voeg er ⅓ gemalen kaas onder en meng goed.
  6. 6
    Besprenkel de bodem van de ovenschaal met 1 el olijfolie, leg er de droge schijfjes aardappel in en zorg ervoor dat de bodem volledig bedekt is. Leg nu een laagje aubergines. Schep daarna de saus erover en bedek opnieuw met een laagje aubergines. Giet hierop de bechamelsaus en bedek met de gemalen kaas en gemalen parmezaan.
  7. 7
    Bak de moussaka een uur op 200°C.
  1. 1
    Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. 2
    Schil de aardappelen en snijd ze in plakken van ongeveer 1 cm (zeker niet dikker). Leg de aardappelschijfjes in koud water en houd het apart.
  3. 3
    Was en snijd de aubergines in plakken van 1 cm. Verwarm een flinke scheut olijfolie in de pan en bak ze aan beide zijden aan. Kruid met peper en zout. Je zal dit twee keer moeten doen om alle aubergineschijven te bakken.
  4. 4
    Pel en snijd de sjalot en de teen look fijn en stoof ze aan in olijfolie tot ze glazig zijn. Voeg het lamsgehakt toe en bak het mee. Kruid met peper, zout, de oregano, tijm en rozemarijn. Voeg er de passata aan toe en laat de saus verder sudderen op een zacht vuur.
  5. 5
    Smelt de boter in een pan en voeg er de bloem aan toe. Meng goed tot een roux en bak tot je een ‘koekjesgeur’ ruikt. Voeg nu geleidelijk de melk toe en laat de saus onder voortdurend mengen met een klopper inkoken tot een gladde saus. Kruid af met peper, zout en nootmuskaat. Voeg er ⅓ gemalen kaas onder en meng goed.
  6. 6
    Besprenkel de bodem van de ovenschaal met 1 el olijfolie, leg er de droge schijfjes aardappel in en zorg ervoor dat de bodem volledig bedekt is. Leg nu een laagje aubergines. Schep daarna de saus erover en bedek opnieuw met een laagje aubergines. Giet hierop de bechamelsaus en bedek met de gemalen kaas en gemalen parmezaan.
  7. 7
    Bak de moussaka een uur op 200°C.

Score

Heb je dit recept al geprobeerd?

Laat ons weten of het gesmaakt heeft!
Grieks
Hoofdgerecht

Ingrediënten voor 4 personen

Toon:

  • Delhaize Lamskroon | Celtic
    2 × +/- 400 gr
    +/-€
    18
    20
  • Delhaize Aardappel | Bloemig 1kg
    1 kg
    2
    79
  • Delhaize Sjalot | Ui | Netje
    500 gr
    • Kleine Leeuw, kleine prijs
    1
    05
  • Delhaize Aubergine
    1 st
    0
    79
  • Santa Maria Kruiden | Rozemarijn
    21 gr
    -10% voor 3
    2
    95
  • Santa Maria Kruiden | Tijm
    15 gr
    -10% voor 3
    2
    75
  • Santa Maria Kruiden | Oregano
    5 gr
    -10% voor 3
    2
    95
  • Heinz Tomato Frito
    2 × 780 gr
    1
    95
  • Paysan Breton Boter | Zacht
    125 gr
    2
    59
  • Delhaize Melk | Verse | Volle | Bio
    1 l
    Bio
      1
      89
    • Nurishh Plantaardig Alternatief | Geraspte Gran Veg
      2 × 150 gr
      4
      35
    • Pamesello Pamesello 100G
      100 gr
      3
      95
    • Santa Maria Kruiden | Muskaatnoot | Gemalen
      35 gr
      -10% voor 3
      4
      99
    • Reeds in je keuken

    • Delhaize Lookbol | Netje
      75 gr
      1
      79
    • Delhaize Tarwebloem
      1 kg
      • Kleine Leeuw, kleine prijs
      0
      39
    • Delhaize Olijfolie | Culinaire
      50 cl
      5
      39
    • Santa Maria Kruiden | Peper | Mix
      41 gr
      -10% voor 3
      4
      29

    Totaal:

    +/-€75,70