Recept zoekresultatenKerstrillettes op brood
Delhaize logo
  • Kerstrillettes op brood

Kerstrillettes op brood

Moeilijkheid

Gemiddeld

Duur

30-60 min.

Budget

€€

Score

Nog niet beoordeeld
Eindejaar
Hapjes
Kerstrillettes op brood

Ingrediënten voor 8 Porties

8 Porties
  • 1 kruidnagel
  • opgelegde kleine augurken (voor afwerking)
  • opgelegde zilveruitjes (voor afwerking)
  • 1 stokbrood of dikke sneden zuurdesembrood (voor afwerking)
  • zout
  • Zwarte peper
  • 1 eetlepel graanmosterd
  • 2,5 cl calvados
  • 1,5 dl witte wijn
  • nootmuskaat
  • 500 g varkensgebraad (met speklaagje)
  • 3 jeneverbessen
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 blaadje laurier
  • 2 takjes tijm
  • 1 teentje knoflook
  • 3 sjalotten
  • 1 eetlepel smout
  • 100 g ganzenvet
  • 2,5 dl kippenbouillon

Winkelen voor dit recept

Noodzakelijke ingrediënten
  • Kruiden | Nootmuskaat
    nutri-score-bordered-d.external.e93ab34c.svg
    25 gr
    63,60 €/kg
    €1,59
    S2021021100508730000
  • S2022033000616370000
  • Mosterd | Oude wijze
    Dit product is niet meer beschikbaar
    S2016021803632340000
  • Kruiden | Kruidnagels | Bio
    Dit product is niet meer beschikbaar
    S2015012100014350000
  • Begin met koken

    1. Snij het stuk vlees in gelijke blokjes van ongeveer 3 cm breed.
    2. Kneus de jeneverbessen in de vijzel.
    3. Snipper de sjalotten fijn en plet de look tot pulp. Verwarm een stoofpot. Stoof de stukjes sjalot met knoflook kort in het gesmolten smout. (Of gebruik een beetje van het ganzenvet.) Stoof vervolgens de blokjes vlees een paar minuten mee.
    4. Voeg de gekneusde jeneverbessen toe, samen met tijm, laurierblad, rozemarijn en de kruidnagel. Voor het gemak kan je de laurier, de tijm en de rozemarijn samenbinden tot een tuiltje.
    5. Flambeer de pot met de scheut calvados.
    6. Schenk de kippenbouillon en de witte wijn in de pot. Laat de alcohol wegdampen en voeg mosterd toe.
    7. Zet het deksel (gekanteld) op de pot en laat de bereiding 60 tot 90 minuten sudderen op een zacht vuur. Roer af en toe.
    8. Giet de inhoud van de pot door een zeef. Laat het vlees uitlekken en bewaar de smaakvolle jus. (Verwijder de uitgekookte kruiden en specerijen.)
    9. Doe de blokjes gaar varkensgebraad in de mengkom van de keukenmachine. Plaats het K-hulpstuk en laat de machine rustig draaien tot het vlees uiteengerafeld is.
    10. Schenk een beetje jus bij het vlees tot je een smeuïg mengsel krijgt.
    11. Smelt het ganzenvet en schenk 2/3 ervan bij het draadjesvlees.
    12. Proef en kruid de rillettes met nootmuskaat, zwarte peper en zout.
    13. Schep de rillettes in een schaal en schenk de rest van het ganzenvet erover. Laat de rillettes enkele uren afkoelen en opstijven in de koelkast.
    14. Serveer porties rillettes op sneetjes (getoast) stokbrood of vierkantjes zuurdesembrood. Werk ze af met een plakje zure augurk en een zuur zilveruitje. Of: hak de uitjes en augurken tot een fijne mengeling en laat je gasten eigenhandig toastjes met rillettes beleggen.

    Kooktip

    Bewaar een rest van de rillettes koel. De vleesbereiding is meerdere dagen houdbaar.

    Score
    Nog niet beoordeeld
    Heb je dit recept al geprobeerd?
    Laat ons weten of het gesmaakt heeft!
    Eindejaar
    Overig
    Winter
    Hapjes
    • Kerstrillettes op brood

    Winkelen voor dit recept

    Noodzakelijke ingrediënten
  • Kruiden | Nootmuskaat
    nutri-score-bordered-d.external.e93ab34c.svg
    25 gr
    63,60 €/kg
    €1,59
    S2021021100508730000
  • S2022033000616370000
  • Mosterd | Oude wijze
    Dit product is niet meer beschikbaar
    S2016021803632340000
  • Kruiden | Kruidnagels | Bio
    Dit product is niet meer beschikbaar
    S2015012100014350000