Door de invoering van herbruikbare plooiboxenis de beschikbaarheid van de tijdslots tijdelijk beperkt. We danken u voor uw begrip.Meer weten

Recept zoekresultatenKalkoen met bospaddestoelen, Monbazillac en puree met truffelolie
Delhaize logo
  • Kalkoen met bospaddestoelen, Monbazillac en puree met truffelolie

Kalkoen met bospaddestoelen, Monbazillac en puree met truffelolie

Kalkoen met bospaddestoelen, Monbazillac en puree met truffelolie
Makkelijk
30-60 min.
4/5

Ingrediënten voor

Ingrediënten
8 porties
  • 1,6 kg bloemige aardappelen (nettogewicht, geschild)
  • 100 g boter
  • 1 el citroensap
  • enkele vetarme bouillonblokjes van gevogelte
  • 4 afgestreken el express bindmiddel voor witte sauzen
  • 4 el fijngesneden bieslook
  • 450 g gemengde bospaddestoelen
  • 1 juliennegroenten (500 g)
  • 1 kalkoen van 4 kg
  • 1 fles Monbazillac
  • 4 e.l. olijfolie
  • 500 g Parijse champignons
  • peper
  • 4 sjalotten
  • 4 el truffelolie
  • 60 cl verse room
  • 1,6 kg bloemige aardappelen (nettogewicht, geschild)
  • 100 g boter
  • 1 el citroensap
  • enkele vetarme bouillonblokjes van gevogelte
  • 4 afgestreken el express bindmiddel voor witte sauzen
  • 4 el fijngesneden bieslook
  • 450 g gemengde bospaddestoelen
  • 1 juliennegroenten (500 g)
  • 1 kalkoen van 4 kg
  • 1 fles Monbazillac
  • 4 e.l. olijfolie
  • 500 g Parijse champignons
  • peper
  • 4 sjalotten
  • 4 el truffelolie

Begin met koken

1
Leg de kalkoen in een grote stoofpot, voeg de juliennegroenten toe en zet onder koud water, de kalkoen moet volledig ondergedompeld zijn. Voeg 1 verbrokkeld bouillonblokje per liter water toe. Dek af en breng aan de kook. Reken vanaf dan 20 min. kooktijd. Neem van het vuur en laat de kalkoen in de bouillon afkoelen met het deksel op de pot. (Deze methode laat toe om de baktijd in de oven te verkorten en geeft een sappiger resultaat).
2
Verwam de oven voor op th. 6 – 180°C. Laat de kalkoen goed uitlekken en leg ze in een grote ovenschotel. Bestrijk ze volledig met boter en bak  ze 1,5 uur, bedruip regelmatig.
3
Kook de in blokjes gesneden aardappelen ondertussen gaar in kokend lichtgezouten water. Reken 15 à 20 min. vanaf het kookpunt. Giet ze af, voeg 20 cl room toe en de truffelolie. Prak ze goed en breng op smaak met peper en zout.
4
Fruit ook de heel fijngesnipperde sjalotten in een stoofpot met 2 eetlepels olijfolie. Zet het deksel op de pot en laat 5 min. stoven op een zacht vuur. Voeg dan de wijn toe en laat voor de helft inkoken op een middelhoog vuur.
5
Was ondertussen de Parijse champignons, maar laat ze niet in het water liggen.  Snij ze in fijne schijfjes en doe er een beetje citroensap bij. Bak ze met 1 eetlepel olijfolie in een grote pan tot ze al hun vocht hebben vrijgegeven. Leg ze op een bord en schep nu de  geborstelde en eventueel in stukken gesneden bospaddenstoelen in dezelfde pan. Voeg 1 eetlepel olijfolie toe en bak ze snel op een hoog vuur.
6
Strooi het bindmiddel in de wijnsaus, meng goed, voeg 40 cl room toe, de bieslook, de champignons en de bospaddenstoelen. Laat 5 min. sudderen en breng op smaak.
7
Versnij de kalkoen, serveer met de saus en de puree met truffelolie.
1
Leg de kalkoen in een grote stoofpot, voeg de juliennegroenten toe en zet onder koud water, de kalkoen moet volledig ondergedompeld zijn. Voeg 1 verbrokkeld bouillonblokje per liter water toe. Dek af en breng aan de kook. Reken vanaf dan 20 min. kooktijd. Neem van het vuur en laat de kalkoen in de bouillon afkoelen met het deksel op de pot. (Deze methode laat toe om de baktijd in de oven te verkorten en geeft een sappiger resultaat).
2
Verwam de oven voor op th. 6 – 180°C. Laat de kalkoen goed uitlekken en leg ze in een grote ovenschotel. Bestrijk ze volledig met boter en bak  ze 1,5 uur, bedruip regelmatig.
3
Kook de in blokjes gesneden aardappelen ondertussen gaar in kokend lichtgezouten water. Reken 15 à 20 min. vanaf het kookpunt. Giet ze af, voeg 20 cl room toe en de truffelolie. Prak ze goed en breng op smaak met peper en zout.
4
Fruit ook de heel fijngesnipperde sjalotten in een stoofpot met 2 eetlepels olijfolie. Zet het deksel op de pot en laat 5 min. stoven op een zacht vuur. Voeg dan de wijn toe en laat voor de helft inkoken op een middelhoog vuur.
5
Was ondertussen de Parijse champignons, maar laat ze niet in het water liggen.  Snij ze in fijne schijfjes en doe er een beetje citroensap bij. Bak ze met 1 eetlepel olijfolie in een grote pan tot ze al hun vocht hebben vrijgegeven. Leg ze op een bord en schep nu de  geborstelde en eventueel in stukken gesneden bospaddenstoelen in dezelfde pan. Voeg 1 eetlepel olijfolie toe en bak ze snel op een hoog vuur.
6
Strooi het bindmiddel in de wijnsaus, meng goed, voeg 40 cl room toe, de bieslook, de champignons en de bospaddenstoelen. Laat 5 min. sudderen en breng op smaak.
7
Versnij de kalkoen, serveer met de saus en de puree met truffelolie.

Score

Heb je dit recept al geprobeerd?
Laat ons weten of het gesmaakt heeft!
Gluten vrij
Eindejaar
Diner
Hoofdgerecht

Ingrediënten voor 8 personen

Toon:

Monbazillac
1 fles

Niet online beschikbaar, bewaar in lijst

Truffelolie
4 el

Niet online beschikbaar, bewaar in lijst

Aardappelen | Bintje
Delhaize Aardappelen | Bintje
2 kg
3
99
Bindmiddel | Basis voor bruine saus | 250 g
Maizena Bindmiddel | Basis voor bruine saus | 250 g
250 gr
3
19
Bieslook | Verpakt
Delhaize Bieslook | Verpakt
20 gr
1
49
Portobello | Belgisch
Delhaize Portobello | Belgisch
1 st
2
19
Soepgroenten | Julienne
Delhaize Soepgroenten | Julienne
500 gr
  • little-lione.external.82792960.svg
0
85
Rollade | Rozemarijn
Delhaize Rollade | Rozemarijn
5 × +/- 360 gr
+/-€
8
17
Witte champignons | Belgisch
Delhaize Witte champignons | Belgisch
500 gr
  • little-lione.external.82792960.svg
1
89
Sjalot | Ui | Netje
Delhaize Sjalot | Ui | Netje
500 gr
  • little-lione.external.82792960.svg
0
99
Room | Opklopbaar | Vol-Romig | 40% v.g.
Delhaize Room | Opklopbaar | Vol-Romig | 40% v.g.
2 × 50 cl
5
99

Reeds in je keuken

Boter | Gezouten
Paysan Breton Boter | Gezouten
125 gr
2
59
Citroensap | Vitamin C
Limmi Citroensap | Vitamin C
12 cl
1
25
Bouillon| Finesse | Kip | Vetarme blokjes
Knorr Bouillon| Finesse | Kip | Vetarme blokjes
176 gr
3+1 gratis
2
99
Olijfolie | Culinaire
Delhaize Olijfolie | Culinaire
50 cl
5
39
Kruiden | Peper | Zwart | Gemalen
Delhaize Kruiden | Peper | Zwart | Gemalen
38 gr
1
19
Totaal:
+/-€67,42