Overslaan
Delhaize logo

Welkom

Naar mijn profiel
0

Belangrijk berichtProductterugroeping - Delhaize vraagt haar klanten om de producten « Groentechips (zeezout) van het merk Delhaize Bio » en « Chips stripes & blues sea salt van het merk Terra » niet te consumeren en terug te brengen naar een verkooppunt.Lees meer >

Recept zoekresultatenFilet van Mechelse koekoek
Delhaize logo
  • Filet van Mechelse koekoek
    D

Filet van Mechelse koekoek

door Peter Goossens

Moeilijkheid

Gemiddeld

Duur

30-60 min.

Budget

€€

Score

Nog niet beoordeeld
Gluten vrij
Romantisch diner,Vaderdag
Hoofdgerecht
Filet van Mechelse koekoekD

Ingrediënten voor 2 Porties

2 Porties
  • 60 g ongezouten boter (voor het eekhoorntjesbrood)
  • Parmezaanse kaas in schilfers
  • Fleur de sel
  • kervel
  • 1 dresseerring diameter 9 cm
  • 1 fijngesnipperde sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el sojasaus
  • 50 ml kalfsfond
  • 20 g ongezouten boter (voor de koekoek)
  • 2 filets van Mechelse koekoek, met vel (120-140 g/filet)
  • 2 stronken grondwitloof
  • 5 mooie grote stukken eekhoorntjesbrood (ongeveer 40 g per stuk)
  • 25 g ongezouten boter (voor het schuim)
  • 100 g geraspte parmezaanse kaas (reggiano)
  • 100 ml gevogeltefond
  • 150 ml volle melk
  • suiker (facultatief)
  • nootmuskaat
  • zout
  • Zwarte peper
  • 50 g ongezouten boter (voor het witloof)

Winkelen voor dit recept

Noodzakelijke ingrediënten
  • Sauce | Soja | Light
    nutri-score-bordered-c.external.412a1275.svg
    20 cl
    7,45 €/l
    €1,49
    S2004112500122080000
  • Look | Netje | Bio
    nutri-score-bordered-a.external.6c1c0c3d.svg
    100 gr
    10,90 €/kg
    €1,09
    F2008120300394620000
  • Sjalotten | Tros
    nutri-score-bordered-a.external.6c1c0c3d.svg
    500 gr
    9,18 €/kg
    €4,59
    F1999101300308920000
  • Kervel | Schaal
    nutri-score-bordered-a.external.6c1c0c3d.svg
    100 gr
    19,90 €/kg
    €1,99
    F1986053100303700000
  • Begin met koken

    Grondwitloof
    Maak de bladeren van het witloof los en snij in fijne stukken. Laat de boter smelten en voeg er de stukken witloof bij, laat goed aanbakken en zet dan het vuur zachter. Laat ongeveer een halfuurtje konfijten. Kruid met peper, zout en nootmuskaat (eventueel wat suiker).

    Schuim van Parmezaanse kaas
    Breng de fond met de melk aan de kook, laat de geraspte kaas erin smelten, breng op smaak met peper en giet door een roerzeef. Voeg het klontje boter toe en schuim op.

    Eekhoorntjesbrood
    Maak het eekhoorntjesbrood schoon met een klein mesje. Snij 1 eekhoorntjesbrood in flinterdunne schijven en leg op een bord, bestrijk met olijfolie, kruid met peper en zout. Snij de rest van de paddenstoelen in stukken en bak aan in schuimende boter, kruid met peper en zout.

    Filet van Mechelse koekoek
    Kruid de koekoekfilets met zwarte peper en zout en bak bruin in bruisende boter. Wanneer bruin, haal die uit de pan en plaats in een aluminium bakje in een oven van 140°C gedurende 15 minuten. Bak de kleine restjes van de paddenstoelen, de fijngesneden sjalot en de gesnipperde knoflook aan in bruisende boter. Wanneer ze bijna glazig zijn, voeg er de fond en de sojasaus aan toe en breng aan de kook. Laat de jus nog eventjes sudderen en werk af met een klontje boter. Giet door een roerzeef over de filets die in het bakje liggen, zo warm je ze ook meteen terug op.

    Afwerking
    Plaats de dresseerring op een warm bord, vul met het gekonfijt witloof en druk goed aan met een lepel. Leg er het gebakken eekhoorntjesbrood op, samen met de filets. Werk af met enkele lepels schuim van Parmezaanse kaas en blaadjes kervel. Geef apart nog wat saus (schuim) mee.

    Nutritionele informatie

    Per 100g bereid recept: energie (kJ): 771; energie (kCal): 185; vetten (g): 14,1; verzadigde vetten (g): 8,9; koolhydraten (g): 3,4; suikers (g): 2,5; vezels (g): 0,7; eiwitten (g): 11; zout (g): 0,8. Energie (kcal/portie): 1161,25
    Disclaimer Nutri-Score
    De Nutri-Score wordt berekend per 100 g/100ml van je recept,klaargemaakt volgens de bereidingswijze.Onze berekening van de Nutri-score zal zo goed mogelijk de realistische voedingswaarden van je recept benaderen. Sommige factoren kunnen er echter toe leiden dat er een verschil kan ontstaan tussen onze berekening en de werkelijke waarden. Onze berekening van de Nutri-Score van je recept wordt uitgevoerd op basis van de voedingswaarden van de grondstoffen waaruit dit recept bestaat, waarop omrekeningsfactoren moesten worden toegepast om rekening te houden met de bereidingswijze van de ingrediënten (bv.verwijderen van bv.aardappelschillen,pit van perzik ; volume-af of toename (bv koken van rijst) etc.) Deze omrekeningsfactoren werden toegepast obv ‘Maten en gewichten’ : handboek voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen van de Belgische Hoge Hygiëneraad (HGR). Deze berekening houdt geen rekening met zout dat door de ingrediënten geabsorbeerd wordt wanneer ze in water gekookt worden of zout dat eventueel aan tafel nog wordt toegevoegd.
    Score
    Nog niet beoordeeld
    Heb je dit recept al geprobeerd?
    Laat ons weten of het gesmaakt heeft!
    Belgisch
    Gluten vrij
    Romantisch diner,Vaderdag
    Diner
    Hoofdgerecht
    • Filet van Mechelse koekoek
      D

    Winkelen voor dit recept

    Noodzakelijke ingrediënten
  • Sauce | Soja | Light
    nutri-score-bordered-c.external.412a1275.svg
    20 cl
    7,45 €/l
    €1,49
    S2004112500122080000
  • Look | Netje | Bio
    nutri-score-bordered-a.external.6c1c0c3d.svg
    100 gr
    10,90 €/kg
    €1,09
    F2008120300394620000
  • Sjalotten | Tros
    nutri-score-bordered-a.external.6c1c0c3d.svg
    500 gr
    9,18 €/kg
    €4,59
    F1999101300308920000
  • Kervel | Schaal
    nutri-score-bordered-a.external.6c1c0c3d.svg
    100 gr
    19,90 €/kg
    €1,99
    F1986053100303700000