Verwijder het steeltje van het piment, snij het in de lengte in twee en verwijder de zaadjes.
Snij heel fijn.
Snij de stengels citroenkruid in de lengte in twee.
Verwijder de te harde buitenste blaadjes en bewaar alleen het malse hart.
Snij in heel fijne reepjes.
Schil een groene citroen (limoen) tot op het vruchtvlees en zet de kwartjes opzij.
Pers het sap van de tweede limoen in een kommetje.
Versnipper de verse koriander grof, maar bewaar vier topjes als versiering.
Doe de fish sauce bij het citroensap, doe er zout en peper op.
Schik in elk bord een portie carpaccio van gerookte tonijn in rozetvorm.
Doe er een portie saus bij en bestrooi met de verschillende kruiden.
Versier met een takje koriander en dien onmiddellijk op met toasts van volkorenbrood of nans (Indische broodjes) met koriander.
Kooktip
Het is belangrijk dat je de zaadjes van het piment verwijdert, want die zijn het meest pikant. Was ook je handen meteen nadat je het piment hebt schoongemaakt, om problemen bij contact met de ogen te vermijden. Gerookte tonijn vind je in dezelfde afdeling als gerookte zalm. Voor de afwisseling kan je dit recept ook eens proberen met gerookte zwaardvisfilet.
De "plus" op voedingsgebied: Dit voorgerecht bevat weinig calorieën, vet en is makkelijk te verteren. Het is bovendien een bron van vitamine A en selenium.