Overslaan
Delhaize logo

Welkom

Naar mijn profiel
0

Productterugroeping:« VEGAN GIRASOLI SPINAZIE 250G »Lees meer >

Jullie vragen over de Nutri-Score
Alles over de Nutri-Score

"Zal er iets wijzigen aan de berekeningsmethode van de Nutri-Score’’ – Laurien, Overijse

Vanaf Januari 2024 zullen alle ‘nieuwe’ producten van Delhaize huismerk berekend worden volgens de hernieuwde algoritme’s van Nutri-Score. Tegen 1 jan 2026 zullen alle bestaande producten die een update nodig hebben die ook krijgen. Binnenkort volgt hierover meer info.

 

“Krijgen alle producten een Nutri-Score?” -Michel, Luik

Niet allemaal, maar wel bijna. Het zit zo, alle voedingsmiddelen mogen een Nutri-Score vermelden, op één voorwaarde: op de verpakking moet ook de nutritionele informatie staan, exact op de manier die de wet voorschrijft.

Er zijn twee uitzonderingen:

  1. Alcoholische dranken. Als een drank meer dan 1,2% alcohol bevat – een pintje, bijvoorbeeld – dan hoeft de voedingswaarde niet te worden vermeld op de verpakking. Bijgevolg kan de Nutri-Score ook niet worden berekend.
  2. Babyvoeding. Baby’s en peuters tot 3 jaar hebben specifieke voedingsbehoeften. Voor deze producten geldt een aparte, specifieke wetgeving.

 

“Waarom kan ik de Nutri-Score van lasagne niet vergelijken met die van ontbijtgranen?” -Inge, Antwerpen

Kort samengevat: omdat de kans klein is dat je bij de lunch twijfelt tussen lasagne en ontbijtgranen.

En nu de langere uitleg.

De Nutri-Score is in het leven geroepen om de voedingswaarden te vergelijken tussen 3 productgroepen:

 

  1. Gelijkaardige producten van verschillende merken. Op die manier kan je het ene merk chocoladecornflakes afwegen tegenover het andere merk.
  2. Verschillende producten binnen eenzelfde categorie. Zo kan je in de categorie ‘ontbijtgranen’ muesli perfect vergelijken met chocoladecornflakes.
  3. Verschillende producten met een gelijkaardige consumptie. Je kan dus yoghurt wel vergelijken met pudding, want beide kan je bijvoorbeeld als vieruurtje eten. Maar lasagne en ontbijtgranen… die overweeg je niet op hetzelfde consumptiemoment. Daarom kan je die Nutri-Score ook niet vergelijken.


Voor de bovenstaande vergelijkingen mag je op de Nutri-Score vertrouwen. De kleurencodes op je verpakking zijn wetenschappelijk onderbouwd door meer dan 30 publicaties in internationale, wetenschappelijke vakbladen met peerreview. Wil je die artikels inkijken, dan kan dat via de portaalsite van het Franse ministerie voor Solidariteit en Gezondheid.
 

“Hoe komt het dat diepvriesfrieten toch een goede Nutri-Score hebben?” -Katrien, Brugge

Bedoel je diepvriesfrieten die niet werden voorgebakken? Dat zijn in feite niets anders dan geschilde aardappelen. Daarom krijgen ze Nutri-Score A, een score berekend per 100 g. Voorgebakken frietjes hebben Nutri-Score B. Op het moment dat je ze koopt, is dat een correcte score.

Hoe je ze nadien bereidt, weten we niet. Iedereen maakt frietjes anders klaar. De B-score van voorgebakken frietjes blijft B als je ze in de oven bakt. Ze wordt C als je de frietjes in vet frituurt, mogelijk zelfs een D, afhankelijk van de olie waarin je ze bakt en de hoeveelheid zout die je erover strooit.

Maar je hebt een punt. Bij frietjes denkt iedereen aan die goudgeel gebakken lekkernij. Het bereide product, zoals dat heet.

Het is inderdaad mogelijk om, per bereidingswijze (oven, friteuse, met zout, zonder zout…), de Nutri-Score van het bereide product te vermelden. Wanneer een fabrikant of supermarkt hiervoor kiest, vraagt de wet expliciet om de exacte bereidingswijze (soort olie, hoeveelheid zout…) te vermelden. Ook de nutritionele tabel op de achterkant dient dan de cijfers van het bereide product te vermelden. Maar dit is niet verplicht. De verpakking moet alleen de nutritionele informatie vermelden van het product zoals het in de winkel wordt verkocht, niet zoals het kan worden bereid.

 

“Verse zalm en gerookte zalm hebben een verschillende Nutri-Score. Hoe komt dat?” -Stephanie, Aarlen

Een stukje verse zalmfilet krijgt Nutri-Score A, de beste score. Gerookte zalm is bewerkt en gezouten. Dat zorgt ervoor dat deze lekkernij een hogere Nutri-Score heeft.

 

“Nutri-Score? Dat is een uitvinding van supermarkten en fabrikanten en dus niet objectief.” -Jeroen, Hasselt

Dat klopt niet, Jeroen. De Nutri-Score is ontwikkeld door een Frans onafhankelijk wetenschappelijk instituut. Verschillende overheden, zoals ook de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid in België, hebben supermarkten en fabrikanten gestimuleerd om de Nutri-Score op de verpakking op te nemen. Een goede zet, want dankzij die Nutri-Score kunnen consumenten vandaag in een oogwenk producten vergelijken. Meer info hier.

 

“Houdt de Nutri-Score in feite rekening met pesticiden, additieven…?” -Nathalie, Frasnes

Nee, de Nutri-Score zegt alleen iets over de voedingswaarde van producten. Niet over de additieven, eventuele pesticiden of de bewerkingsgraad van de voedingswaren.

De Nutri-Score wijst consumenten ook niet op een algemeen gezondheidsrisico. Dat zou zeer interessant zijn, maar hierover bestaat (nog) geen wetenschappelijke consensus. Geen enkel onderzoeksteam is er al in geslaagd om één samenvattende gezondheidsindicator uit te werken.

Is de Nutri-Score dan niet waardevol? Toch wel! De Nutri-Score zegt iets over de nutritionele kwaliteit van producten, en dat is al heel wat. Bevat een product veel zout? Veel verzadigde vetzuren? Dan vertaalt zich dat in een slechtere Nutri-Score. Omgekeerd zorgen groenten en fruit voor een goede Nutri-Score.

Een kleurencode toekennen is geen nattevingerwerk. Nutri-Score baseert zich op de nutritionele aanbevelingen van verschillende wetenschappelijke gezondheidsinstanties.

 

“Hoe komt het dat een product van Nutri-Score kan veranderen?” -Alain, Wevelgem

Simpel, omdat we elke dag onze producten verbeteren. We verminderen de hoeveelheid suiker, zout en verzadigd vet, en dat zonder de smaak te veranderen. Een product kan dus plots een betere Nutri-Score krijgen, zonder dat je smaakpapillen ook maar iets in de gaten hebben.

Een paar voorbeelden *geldig tot eind 2023,updates ifv nieuwe algoritme volgen later in 2024 :

  • Het volledige Delhaize-confituurassortiment ging van Nutri-Score D naar C. We pasten het recept aan en zorgden voor meer vezels, minder suiker en meer fruit.
  • De Delhaize-biocornflakes veranderden van Nutri-Score C naar A. Hoe we dat klaarspeelden? Eigenlijk door iets kleins aan te passen: we verminderden het zoutgehalte van 1,75% naar 1%.
  • Delhaize diepvries pompoensoep met koriander wijzigde van Nutri-Score B naar A. Logisch, we verhoogden het percentage groenten.
  • Mediterano en Picantino-veggiebeleg ging zelfs twee stappen vooruit: van Nutri-Score D naar B. Hoe? We verhoogden het percentage groenten naar 50%. Dat betekende een dubbele win: een lager vet- en zoutgehalte én een hoger gehalte aan eiwit en voedingsvezels.


Ontdek onze verbeteringen.

 

“Is er een app die de Nutri-Score toont?” -Tamara, Beersel

De My Delhaize-app, natuurlijk. Via onze app kan je de Nutri-Score van elk product zien. Je kan ook producten in de winkel scannen en zo de Nutri-Score ontdekken.

Maar eerlijk is eerlijk, er zijn nog meer apps die de Nutri-Score van producten weergeven. Alleen hebben wij bij Delhaize geen zicht op de gegevens waarop de app-ontwikkelaars zich baseren. Omdat we niet exact weten hoe ze werken, kunnen we de betrouwbaarheid van het resultaat ook niet garanderen.

Delhaize-app downloaden (beschikbaar in de Playstore of in de Apple store