Iedere donderdag nieuwe promoties
Thuislevering vanaf €5,95
Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart

Belangrijk berichtProductterugroepingen - Delhaize vraagt haar klanten om de "Kruiden & Zeezout Crackers" van het merk Sigdal niet te consumeren en terug te brengen naar een verkooppunt.Lees meer >

Recept zoekresultatenBloemkoolgratin met puree en gehakt
Delhaize logo
  • Bloemkoolgratin met puree en gehaktB

Bloemkoolgratin met puree en gehakt

Moeilijkheid

Makkelijk

Duur

> 30 min.

Budget

Score

4 op 5
Andere
Overig
Hoofdgerecht
Bloemkoolgratin met puree en gehaktB

Ingrediënten voor 4 Porties

4 Porties
  • 800 g gemengd gehakt (varken/kalf)
  • 200 g gemalen kaas (voor de saus)
  • 30 g bloem (voor de saus)
  • 25 g boter (voor de saus)
  • 5 dl halfvolle melk (voor de saus)
  • 1 snuifje nootmuskaat
  • 3 eetlepels boter
  • 1 snuifje provençaalse kruiden
  • 1 ei
  • 1 dl melk
  • 1 kg loskokende aardappelen
  • 1 bloemkool
  • 1 snuifje nootmuskaat (voor de saus)

Winkelen voor dit recept

Noodzakelijke ingrediënten
  • Gehakt | Varken-Kalf | Niet gekruid
    Dit product is niet meer beschikbaar
  • Kaas | Emmental | Geraspt
    Dit product is niet meer beschikbaar
  • Muskaatnoot | Gebroken | Molen
    50 gr
    57,00 €/kg
    €2,85
  • Kruiden | Provençaalse
    Dit product is niet meer beschikbaar
  • Begin met koken

    Bereidingstijd: 50 min

    1. Schil de aardappelen en kook ze gaar gedurende ± 20 min. Giet af en plet met een stamper tot puree. Voeg 2 el boter, de melk en een ei toe. Kruid met zout en nootmuskaat en meng.
    2. Maak de bloemkool schoon en snijd in roosjes. Kook de bloemkool beetgaar gedurende 6 à 7 min. Giet af en laat schrikken onder koud water.
    3. Zet een braadpan op een matig vuur met een klontje boter. Plet het gehakt grof en bak gaar in de boter. Kruid met de Provençaalse kruiden, peper en zout.
    4. Schep de aardappelpuree in een ruime ovenschaal, verdeel daarover het gehakt en vervolgens de roosjes bloemkool met de steeltjes naar onderen.
    5. Bereid nu de kaassaus. Maak hiervoor een roux: smelt de boter en voeg er vervolgens de bloem aan toe. Laat het bloemmengsel al roerend ‘opdrogen’, maar let erop dat de roux niet aanbakt of bruin kleurt. Schenk de melk erbij en klop met een garde tot de saus bindt en dikker wordt. Let wel, vermijd een te dikke saus. Om de saus te verdunnen voeg je wat extra melk toe. Haal de pot van het vuur en meng 2/3 van de gemalen kaas in de saus. Kruid de saus naar smaak met peper van de molen, zout en vers geraspte muskaatnoot.
    6. Verwarm de oven voor op grillstand. Giet de kaassaus over de aardappel-gehaktbloemkoolschotel en bestrooi met de resterende gemalen kaas. Schuif de schotel onder de hete grill en gratineer.

    Kooktip

    Maak dubbele porties, zodat je morgen niet hoeft te koken en dubbel zo lang kunt tafelen en nagenieten.

    Nutritionele informatie

    Per 100g bereid recept: energie (kJ): 569; energie (kCal): 136; vetten (g): 8,5; verzadigde vetten (g): 3,9; koolhydraten (g): 6,7; suikers (g): 1,6; vezels (g): 1,1; eiwitten (g): 7,8; zout (g): 0,3. Energie (kcal/portie): 1084,6
    Disclaimer Nutri-Score
    De Nutri-Score wordt berekend per 100 g/100ml van je recept,klaargemaakt volgens de bereidingswijze.Onze berekening van de Nutri-score zal zo goed mogelijk de realistische voedingswaarden van je recept benaderen. Sommige factoren kunnen er echter toe leiden dat er een verschil kan ontstaan tussen onze berekening en de werkelijke waarden. Onze berekening van de Nutri-Score van je recept wordt uitgevoerd op basis van de voedingswaarden van de grondstoffen waaruit dit recept bestaat, waarop omrekeningsfactoren moesten worden toegepast om rekening te houden met de bereidingswijze van de ingrediënten (bv.verwijderen van bv.aardappelschillen,pit van perzik ; volume-af of toename (bv koken van rijst) etc.) Deze omrekeningsfactoren werden toegepast obv ‘Maten en gewichten’ : handboek voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen van de Belgische Hoge Hygiëneraad (HGR). Deze berekening houdt geen rekening met zout dat door de ingrediënten geabsorbeerd wordt wanneer ze in water gekookt worden of zout dat eventueel aan tafel nog wordt toegevoegd.
    Score
    Heb je dit recept al geprobeerd?
    Laat ons weten of het gesmaakt heeft!
    Overig
    Andere
    Overig
    Diner
    Alle seizoenen
    Hoofdgerecht
    • Bloemkoolgratin met puree en gehaktB

    Winkelen voor dit recept

    Noodzakelijke ingrediënten
  • Gehakt | Varken-Kalf | Niet gekruid
    Dit product is niet meer beschikbaar
  • Kaas | Emmental | Geraspt
    Dit product is niet meer beschikbaar
  • Muskaatnoot | Gebroken | Molen
    50 gr
    57,00 €/kg
    €2,85
  • Kruiden | Provençaalse
    Dit product is niet meer beschikbaar