Hinde, gratin dauphinois met kruidenpaneermeel en pruimenchutney
Moeilijkheid
MakkelijkDuur
> 60 min.Budget
€€Score
Nog niet beoordeeldHoofdgerecht
Winkelen voor dit recept

Ingrediënten voor 4 Porties
- 600 g filetgebraad van ree
- 100 g gerookte spekblokjes
- 1 sinaasappel
- 1 zakje verse bruine kalfsfond
- 20 g boter
- 1 el olijfolie
- 600 g vastkokende aardappelen (voor de gratin dauphinois)
- 2 dikke sneetjes oud brood (voor de gratin dauphinois)
- 4 dl volle melk (voor de gratin dauphinois)
- 40 g boter (voor de gratin dauphinois)
- 1 teentje knoflook (voor de gratin dauphinois)
- 4 takjes tijm (voor de gratin dauphinois)
- 4 takjes rozemarijn (voor de gratin dauphinois)
- 4 takjes oregano (voor de gratin dauphinois)
- 600 g rode pruimen (voor de chutney)
- 3 uien (voor de chutney)
- 1 sinaasappel (voor de chutney)
- 150 g kristalsuiker (voor de chutney)
- 8 cl rijstazijn (voor de chutney)
- 3 teentjes knoflook (voor de chutney)
- 5 cm gember (voor de chutney)
Winkelen voor dit recept
Noodzakelijke ingrediënten
F2009061500216310000
F2004061600532300000
F2018110500026520000
F1981081800104400000
Laad nog 4 producten
Begin met koken
Bereidingstijd: 30 min. + 1.20 u kooktijd
- Maak de gratin: verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de geschilde aardappelen met een mandoline in fijne plakjes. Wrijf de sneetjes brood in met het gehalveerde teentje knoflook. Hak ze met de tijm, de rozemarijn en de oregano grof in de keukenrobot; houd er 2/3 van apart. Beboter een ovenschaal en schik er een laag aardappelen in. Bestrooi met stukjes boter en een beetje paneermeel. Herhaal en eindig met een laag aardappelen. Kruid de melk met zout en peper en overgiet er de gratin mee. Verdeel de rest van het paneermeel over de schotel. Dek af met aluminiumfolie en bak 1 u in de oven. Verwijder de aluminiumfolie en laat nog 20 min. bakken.
- Maak de chutney: snijd de ontpitte pruimen en de uien in 4. Doe ze in een kleine stoofpan met de hele gepelde teentjes knoflook, de azijn, de suiker, het sap van de sinaasappel en het sap van de gember (rasp hem en pers hem met de vingers uit). Zet het deksel op de pan en warm zachtjes op, tot de pruimen sap afgeven. Laat 30 min. zonder deksel pruttelen.
- Bak de spekblokjes goudbruin in een braadpan met de olijfolie. Giet het vet af en voeg de kalfsfond en het sap van de sinaasappel toe. Roer de aanbaksels los en laat tot 1⁄4 inkoken, tot een stroperige saus. Filter de saus en breng ze verder op smaak.
- Snijd het hindefiletgebraad in 4 stukken. Bak ze goudbruin in boter, op een hoog vuur. Zet het vuur lager en laat nog 3 à 4 min. garen. Kruid met zout en peper. Schik het vlees op een plank, dek het af met aluminiumfolie en laat 2 min. rusten.
- Snijd het vlees in sneetjes en serveer met de gratin, de saus en de chutney.
Kooktip
Het brood moet heel droog zijn om het te kunnen hakken; laat het indien nodig in de oven of de toaster drogen.
Nutritionele informatie
Score
Nog niet beoordeeld
Heb je dit recept al geprobeerd?
Laat ons weten of het gesmaakt heeft!
Frans
Diner
Hoofdgerecht
Winkelen voor dit recept
Noodzakelijke ingrediënten
F2009061500216310000
F2004061600532300000
F2018110500026520000
F1981081800104400000
Laad nog 4 producten