Gebraden boerenkip met chocoladesaus en BanyulsPT45M4 Portieshttps://static.delhaize.be/medias/sys_master/hba/hb3/9173462908958.jpg1 boerenkip2 sjalotten15 cl gevogeltefond3 dl Banyuls-wijn85 g boter op kamertemperatuur30 g zwarte chocolade bio20 g bloemzout5 pepers mengeling1 kruidentuiltje
Pocheer de kip in gezouten kokend water gedurende 10 min. Haal uit het water, laat uitlekken en leg in een ovenschotel.
Steek het kruidentuiltje in de holte van de kip. Wrijf de kip volledig in met boter. Kruid. Giet het water in de schaal. Zet 15 minuten in de oven. Verlaag de temperatuur naar 190°C en laat nog 45 min. verder bakken. Bevochtig regelmatig de kip met het braadvocht en draai de kip tijdens het bakken.
Hak ondertussen de sjalotten fijn. Laat rustig bakken in boter. Bevochtig met de Banyuls, laat eventjes opkoken. Temper het vuur en giet er de gevogeltefond bij. Laat de saus reduceren tot 2/3.
Voeg er de fijngehakte chocolade aan toe en laat smelten. Meng boter en bloem. Voeg deze mengeling beetje bij beetje al kloppend aan de saus toe.
Kruid met de 5 pepers. Als de saus te dik wordt, voeg dan nog wat gevogeltefond toe. Dek af en houd warm.
Serveer de gebraden kip met de chocoladesaus en een feestelijke puree.