Recept zoekresultatenWitloof met basilicum, bruine suiker en sinaasappelsap
Delhaize logo
  • 00:00
    -01:31
    A
  • Witloof met basilicum, bruine suiker en sinaasappelsap

Witloof met basilicum, bruine suiker en sinaasappelsap

door Jeroen De Pauw

Moeilijkheid

Makkelijk

Duur

< 30 min.

Budget

Score

5 op 5
Vegetarisch
Overig
Bijgerechten
Witloof met basilicum, bruine suiker en sinaasappelsapA

Ingrediënten voor 4 Porties

4 Porties
  • 12 stronkjes witloof
  • 2 sinaasappelen bio
  • 12 basilicumblaadjes
  • 1,5 eetlepels bruine suiker
  • 1 eetlepel boter
  • peper

Winkelen voor dit recept

Noodzakelijke ingrediënten
  • Witloof | Gastronomisch
    175 gr
    14,00 €/kg
    €2,45
  • Appelsienen | Net | Bio
    2 kg
    2,08 €/kg
    €4,15
  • Basilicum
    Dit product is niet meer beschikbaar
  • Reeds in je keuken
  • Karneboter | Ardeens
    250 gr
    10,20 €/kg
    €2,55
  • Begin met koken

    Bereidingstijd: 25 min.

    1. Haal de buitenste blaadjes van het witloof en snijd het uiteinde eraf. Zet een lage pan op het vuur met een klontje boter en laat smelten.
    2. Spoel de sinaasappel goed met warm water en rasp de schil fijn, ong. 1 el. Pas op, rasp alleen het oranje gedeelte, want het wit heeft een wrange smaak.
    3. Schik de witloofstronkjes in de pan, kruid met peper en zout en dek af met het deksel. Halveer de sinaasappelen en pers ze er volledig over uit. Bestrooi de stronkjes, net voor ze gaar zijn, met een lepel bruine suiker zodat ze karameliseren. Pluk de blaadjes basilicum en scheur ze, voeg de helft van de blaadjes bij het witloof.
    4. Neem de pan na 20 min van het vuur en laat de stronkjes goed uitlekken.
    5. Voeg, indien gewenst, nog wat sinaasappelsap toe en laat nog heel even koken.
    6. Schik de stronkjes op een schaal, giet de saus erover. Bestrooi met de basilicumblaadjes en sinaasappelzeste. Serveer met een partje sinaasappel.

    Kooktip

    Als je de witloof minder bitter wilt, dan snijd je met een aardappelmesje een klein (bitter) kegeltje uit de harde basis.

    Nutritionele informatie

    Per 100g bereid recept: energie (kJ): 160; energie (kCal): 38; vetten (g): 1; verzadigde vetten (g): 0,5; koolhydraten (g): 5,5; suikers (g): 4,6; vezels (g): 1,3; eiwitten (g): 1,2; zout (g): 0. Energie (kcal/portie): 130,04
    Disclaimer Nutri-Score
    De Nutri-Score wordt berekend per 100 g/100ml van je recept,klaargemaakt volgens de bereidingswijze.Onze berekening van de Nutri-score zal zo goed mogelijk de realistische voedingswaarden van je recept benaderen. Sommige factoren kunnen er echter toe leiden dat er een verschil kan ontstaan tussen onze berekening en de werkelijke waarden. Onze berekening van de Nutri-Score van je recept wordt uitgevoerd op basis van de voedingswaarden van de grondstoffen waaruit dit recept bestaat, waarop omrekeningsfactoren moesten worden toegepast om rekening te houden met de bereidingswijze van de ingrediënten (bv.verwijderen van bv.aardappelschillen,pit van perzik ; volume-af of toename (bv koken van rijst) etc.) Deze omrekeningsfactoren werden toegepast obv ‘Maten en gewichten’ : handboek voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen van de Belgische Hoge Hygiëneraad (HGR). Deze berekening houdt geen rekening met zout dat door de ingrediënten geabsorbeerd wordt wanneer ze in water gekookt worden of zout dat eventueel aan tafel nog wordt toegevoegd.
    Score
    Heb je dit recept al geprobeerd?
    Laat ons weten of het gesmaakt heeft!
    Overig
    Vegetarisch
    Overig
    Overig
    Winter,Herfst
    Bijgerechten
    • 00:00
      -01:31
      A
    • Witloof met basilicum, bruine suiker en sinaasappelsap

    Winkelen voor dit recept

    Noodzakelijke ingrediënten
  • Witloof | Gastronomisch
    175 gr
    14,00 €/kg
    €2,45
  • Appelsienen | Net | Bio
    2 kg
    2,08 €/kg
    €4,15
  • Basilicum
    Dit product is niet meer beschikbaar
  • Reeds in je keuken
  • Karneboter | Ardeens
    250 gr
    10,20 €/kg
    €2,55