Recept zoekresultatenLamstoofpot met lentegroenten
Delhaize logo
  • Lamstoofpot met lentegroentenA

Lamstoofpot met lentegroenten

door Sofie Dumont

Moeilijkheid

Makkelijk

Duur

> 60 min.

Budget

Score

3 op 5
Pasen
Lamstoofpot met lentegroentenA

Ingrediënten voor 4 Porties

4 Porties
  • 1 bussel witte asperges
  • peper en zout
  • 4 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 knoflookteentjes
  • 2 el olijfolie
  • 25 g boter
  • 70 g tomatenpuree
  • 3 dl groentebouillon
  • 2,5 dl witte droge wijn
  • 1 ui
  • 200 g erwten
  • 1 bussel lente-uien
  • 4 grote tomaten
  • 1 lamsbout van 1,2 kg
  • 1/2 bussel jonge wortelen
  • 1 bussel witte of gele rapen
  • 500 g krieltjes (voor de krieltjes met citroen)
  • 1 biocitroen (voor de krieltjes met citroen)
  • 40 g boter (voor de krieltjes met citroen)
  • fleur de sel (voor de krieltjes met citroen)

Winkelen voor dit recept

Noodzakelijke ingrediënten
  • Wortelen Bos | Verpakt
    1 st
    1,65 €/st
    €1,65
    F2018103100026360000
  • Gele rapen | Bos | Cat1
    nutri-score-bordered-a.external.6c1c0c3d.svg
    Dit product is niet meer beschikbaar
    F1996020800313920000
  • Lamsbout | Met been | Celtic
    nutri-score-bordered-a.external.6c1c0c3d.svg
    +/- 800 gr
    +/-20,49€/kg
    +/-€16,39
    F2011012500558400000
  • Mini gele krieltjes
    nutri-score-bordered-a.external.6c1c0c3d.svg
    Dit product is niet meer beschikbaar
    F2015121500380130000
  • Begin met koken

    Bereidingstijd: 1,25 u.

    1. Snijd de ontbeende lamsbout in grote blokjes en bewaar het been. Breng de lamsblokjes op smaak en bruin ze rondom op een vrij hoog vuur, in een braadpan met de warme boter en olijfolie.
    2. Haal het vlees uit de pan, giet er bijna al het braadvet uit en fruit er de gehakte ui gedurende 2 min. in. Meng 1 min. met het tomatenconcentraat en giet er dan de wijn en de bouillon bij. Voeg de ontpitte en in blokjes gesneden tomaten, de geperste teentjes knoflook, de tijm, de laurierblaadjes en het been toe. Zet het deksel op de pan en laat 1 u op een zacht vuurtje sudderen (of langer als je wilt dat het vlees heel mals is).
    3. Schil de wortelen en snijd ze overlangs in 2 zonder de helften van elkaar te scheiden. Borstel de ongeschilde rapen schoon en snijd ze naargelang hun grootte in 2 of in 4. Kort de lente-uitjes een beetje in. Breek het harde uiteinde van de asperges af en snijd ze in stukken.
    4. Kook al deze groenten, één voor één, in een grote kookpot gezouten kokend water. Reken 4 min. kooktijd voor de wortelen en de rapen, 3 min. voor de asperges, 2 min. voor de lente- uitjes en 10 seconden voor de erwtjes.
    5. Haal de groenten telkens met een zeef uit het water en laat ze onmiddellijk in koud water schrikken. Kook de krieltjes in de schil, op je eigen manier, en snijd ze in 2. Meng ze in een ovenschaal met de gesmolten boter en breng ze op smaak. Warm ze net voor het opdienen 5 min. in de oven op en bestrooi ze met geraspte citroenzeste.
    6. Haal het been uit de braadpan, voeg de uitgelekte groenten toe en laat nog 5 min. pruttelen. Serveer met de aardappelen.

    Tip van Sofie:

    je kan ook mager vlees gebruiken (filets of mignonettes), maar je moet het wel langer laten pruttelen zodat het zacht van smaak is. En je moet eveneens meer bouillon toevoegen.

    Nutritionele informatie

    Per 100g bereid recept: energie (kJ): 348; energie (kCal): 83; vetten (g): 3,5; verzadigde vetten (g): 1,5; koolhydraten (g): 5,2; suikers (g): 1,7; vezels (g): 1,5; eiwitten (g): 6,4; zout (g): 0,2. Energie (kcal/portie): 760,36
    Disclaimer Nutri-Score
    De Nutri-Score wordt berekend per 100 g/100ml van je recept,klaargemaakt volgens de bereidingswijze.Onze berekening van de Nutri-score zal zo goed mogelijk de realistische voedingswaarden van je recept benaderen. Sommige factoren kunnen er echter toe leiden dat er een verschil kan ontstaan tussen onze berekening en de werkelijke waarden. Onze berekening van de Nutri-Score van je recept wordt uitgevoerd op basis van de voedingswaarden van de grondstoffen waaruit dit recept bestaat, waarop omrekeningsfactoren moesten worden toegepast om rekening te houden met de bereidingswijze van de ingrediënten (bv.verwijderen van bv.aardappelschillen,pit van perzik ; volume-af of toename (bv koken van rijst) etc.) Deze omrekeningsfactoren werden toegepast obv ‘Maten en gewichten’ : handboek voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen van de Belgische Hoge Hygiëneraad (HGR). Deze berekening houdt geen rekening met zout dat door de ingrediënten geabsorbeerd wordt wanneer ze in water gekookt worden of zout dat eventueel aan tafel nog wordt toegevoegd.
    Score
    Heb je dit recept al geprobeerd?
    Laat ons weten of het gesmaakt heeft!
    Pasen
    • Lamstoofpot met lentegroentenA

    Winkelen voor dit recept

    Noodzakelijke ingrediënten
  • Wortelen Bos | Verpakt
    1 st
    1,65 €/st
    €1,65
    F2018103100026360000
  • Gele rapen | Bos | Cat1
    nutri-score-bordered-a.external.6c1c0c3d.svg
    Dit product is niet meer beschikbaar
    F1996020800313920000
  • Lamsbout | Met been | Celtic
    nutri-score-bordered-a.external.6c1c0c3d.svg
    +/- 800 gr
    +/-20,49€/kg
    +/-€16,39
    F2011012500558400000
  • Mini gele krieltjes
    nutri-score-bordered-a.external.6c1c0c3d.svg
    Dit product is niet meer beschikbaar
    F2015121500380130000