Recept zoekresultatenLamsbout in zoutkorst met champignons olijven en tomaten
Delhaize logo
  • Lamsbout in zoutkorst met champignons olijven en tomatenA

Lamsbout in zoutkorst met champignons olijven en tomaten

Moeilijkheid

Makkelijk

Duur

> 30 min.

Budget

Score

4 op 5
Andere
Kerst
Hoofdgerecht
Lamsbout in zoutkorst met champignons olijven en tomatenA

Ingrediënten voor 6 Porties

6 Porties
  • 1 eetlepel karwijzaad
  • 100 g zwarte olijven
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • 10 g verse laurier
  • 10 g verse tijm
  • 10 g verse rozemarijn
  • 50 g tapenade van zwarte olijven
  • 1/2 bol knoflook
  • 8 sjalotten
  • 300 g kerstomaten
  • 800 g boschampignonmengeling
  • 1 eetlepel korianderzaadjes
  • 1,2 kg lamsbout
  • 1 eetlepel mosterdzaad
  • peper en zout
  • 1 eetlepel boter
  • 7 eetlepels olijfolie
  • 3 dl lamsfond
  • 20 g suiker
  • 800 g bloem
  • 2 kg grof Guérande zeezout
  • 4 eieren
  • 1 koffielepel rode pepertjes

Winkelen voor dit recept

Noodzakelijke ingrediënten
  • Look | Tros
    500 gr
    8,98 €/kg
    €4,49
  • Tapenade | Zwarte olijven
    Dit product is niet meer beschikbaar
  • Lamsbout | Met been | Celtic
    +/- 800 gr
    +/-20,49€/kg
    +/-€16,39
  • Rozemarijn
    20 gr
    74,50 €/kg
    €1,49
  • Begin met koken

    Bereidingstijd: 45 min + 50 min gaartijd

    1. Kruid de lamsbout met peper en zout. Zet een pan op een hoog vuur met 1 el olijfolie en schroei het vlees rondom dicht. Pel de helft van de knoflook, pers en meng met de specerijen (komijn, koriander-, karwijen, mosterdzaad). Hak de verse kruiden (rozemarijn, tijm en rode pepertjes) fijn, voeg deze samen met de laurierblaadjes en 2 el olijfolie bij de knoflook en de specerijen en meng. Wrijf het vlees royaal in met deze zelfgemaakte kruidenolie.
    2. Verwarm de oven voor op 210°C.
    3. Klop de eieren los en meng deze met de bloem en de suiker onder het grof zeezout. Lepel wat van het zout op de bodem van de bakplaat en schik er het dichtgeschroeide vlees en 6 ongepelde sjalotten en teentjes knoflook op. Bedek verder met het zout en zorg ervoor dat het vlees en de groenten niet meer zichtbaar zijn. Gaar de lamsbout in de voorverwarmde oven gedurende 50 min.
    4. Zet ondertussen een pannetje op het vuur met 2 el olijfolie en konfijt de kerstomaten erin. Kruid na 10 min met peper en zout en voeg de olijven toe. Laat kort karamelliseren. Zet nog een pan op een hoog vuur met een lepel boter en een lepel olie en bak er de boschampignons in. Voeg de tomaten erbij en laat nog even sudderen.
    5. Pel en snipper de resterende sjalotten fijn en fruit ze kort in 1 el olijfolie. Giet de lamsfond erbij en laat voor 2/3 inkoken. Lepel de tapenade erbij, kruid met peper en zout en meng nogmaals.
    6. Haal de lamsbout uit de oven en laat nog 15 min rusten. Breek de zoutkorst en haal het vlees eruit. Snijd het vlees in plakjes en serveer er de saus en de gebakken groenten bij.

    Kooktip

    • Serveer er ovengegaarde grenailleaardappelen bij.
    • Je vlees gaat niet zouter smaken, omdat er door de warmte een laagje vouch tussen het ingrediënt en het zout wordt gevormd.

    Nutritionele informatie

    Per 100g bereid recept: energie (kJ): 677; energie (kCal): 161; vetten (g): 5,6; verzadigde vetten (g): 1,3; koolhydraten (g): 17,7; suikers (g): 1,4; vezels (g): 1,7; eiwitten (g): 9,7; zout (g): 0,2. Energie (kcal/portie): 1008,99
    Disclaimer Nutri-Score
    De Nutri-Score wordt berekend per 100 g/100ml van je recept,klaargemaakt volgens de bereidingswijze.Onze berekening van de Nutri-score zal zo goed mogelijk de realistische voedingswaarden van je recept benaderen. Sommige factoren kunnen er echter toe leiden dat er een verschil kan ontstaan tussen onze berekening en de werkelijke waarden. Onze berekening van de Nutri-Score van je recept wordt uitgevoerd op basis van de voedingswaarden van de grondstoffen waaruit dit recept bestaat, waarop omrekeningsfactoren moesten worden toegepast om rekening te houden met de bereidingswijze van de ingrediënten (bv.verwijderen van bv.aardappelschillen,pit van perzik ; volume-af of toename (bv koken van rijst) etc.) Deze omrekeningsfactoren werden toegepast obv ‘Maten en gewichten’ : handboek voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen van de Belgische Hoge Hygiëneraad (HGR). Deze berekening houdt geen rekening met zout dat door de ingrediënten geabsorbeerd wordt wanneer ze in water gekookt worden of zout dat eventueel aan tafel nog wordt toegevoegd.
    Score
    Heb je dit recept al geprobeerd?
    Laat ons weten of het gesmaakt heeft!
    Italiaans
    Andere
    Kerst
    Diner
    Herfst
    Hoofdgerecht
    • Lamsbout in zoutkorst met champignons olijven en tomatenA

    Winkelen voor dit recept

    Noodzakelijke ingrediënten
  • Look | Tros
    500 gr
    8,98 €/kg
    €4,49
  • Tapenade | Zwarte olijven
    Dit product is niet meer beschikbaar
  • Lamsbout | Met been | Celtic
    +/- 800 gr
    +/-20,49€/kg
    +/-€16,39
  • Rozemarijn
    20 gr
    74,50 €/kg
    €1,49