Iedere donderdag nieuwe promoties
Thuislevering vanaf €5,95
Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart

Belangrijk berichtTerugroeping producten - Delhaize vraagt haar klanten om de "Brugse Pannenkoeken, Brugse Dessert Pannenkoeken" van het merk Geal niet meer te consumeren en terug te brengen naar een verkooppunt.Lees meer >

Recept zoekresultatenKoninginnenhapjes met Mechelse koekoek en morieljes, aardperen uit de oven
Delhaize logo
  • Koninginnenhapjes met Mechelse koekoek en morieljes, aardperen uit de ovenC

Koninginnenhapjes met Mechelse koekoek en morieljes, aardperen uit de oven

Moeilijkheid

Gemiddeld

Duur

> 60 min.

Budget

€€€

Score

5 op 5
Hoofdgerecht
Koninginnenhapjes met Mechelse koekoek en morieljes, aardperen uit de ovenC

Ingrediënten voor 8 Porties

8 Porties
  • 3 wortelen
  • 100 g knolselder
  • preistengel (enkel het groen)
  • 2 uien
  • 600 g aardperen
  • 80 g gedroogde morieltjes
  • 1/2 citroen
  • 8 bladerdeeghapjes
  • 1 Mechelse koekoek (± 1,3 kg)
  • peper en zout
  • fleur de sel
  • 2 laurierblaadjes
  • 5 takjes oregano
  • 12 takjes tijm
  • 1/2 bosje bladpeterselie
  • 3 el olijfolie
  • 80 g boter
  • 35 g geklaarde boter ‘Beurre des Chefs’ Carlsbourg
  • 4 dl vegetarische champignonfond Fundo
  • 1 dl droge witte wijn
  • 3 dl room
  • 100 g bloem

Begin met koken

Bereidingstijd: 1.40 u. (voorbereiding + kooktijd + weektijd)

  1. Haal de bouten van de Mechelse koekoek, houd ze apart en doe de rest in een kookpot. Snijd de wortelen, de knolselder, de uien en het preigroen in grote stukken. Doe ze samen met de bladpeterselie, ¾ van de tijm, de oregano en de laurierblaadjes in de kookpot. Overgiet met koud water en breng aan de kook. Zet het deksel op de pan en laat 1 u. op een heel zacht vuurtje sudderen.
  2. Laat de morieljes minstens 1 u. in warm water weken en ververs het water na 30 min. Giet de morieljes af en fruit ze 2 min. op een hoog vuur, in een braadpan met 15 g geklaarde boter. Giet er de witte wijn bij, laat voor de helft inkoken en voeg de room toe. Laat 20 min. op een heel zacht vuurtje pruttelen.
  3. Snijd de bouten van de koekoek ter hoogte van het gewricht in 2 stukken. Bak ze op een matig vuurtje rondom goudbruin, in een braadpan met de rest van de gesmolten geklaarde boter. Overgiet met ½ pollepel bouillon (uit de kookpot), zet het deksel op de pan en laat 20 min. op een zacht vuurtje pruttelen.
  4. Giet de kip af en filter de bouillon. Laat de gefilterde bouillon inkoken tot je nog 1,1 l overhoudt. Scheur het vlees van de koekoek in kleine stukken los (ook van de bouten).
  5. Verwarm de oven voor op 220°C. Snijd de aardperen naargelang hun grootte in 2 of in 4 en bestrijk ze langs alle kanten met olijfolie. Bedek een ovenplaat met bakpapier, schik er de aardperen op en schuif ze 20 min. in de oven. Bestrooi ze op het einde van de baktijd met fleur de sel.
  6. Smelt de boter in een stoofpan, bestuif met bloem en laat al roerend lichtjes kleuren. Giet er beetje bij beetje en al kloppend de bouillon bij. Voeg dan de champignonfond, de morieljes met de room en de kleine stukjes koekoek toe. Laat 5 min. op een zacht vuurtje sudderen, voeg het citroensap toe en breng verder op smaak.
  7. Verwarm de bladerdeeghapjes volgens de instructies op de verpakking. Leg ze op de borden, vul ze met de koekoek- en morieljesbereiding, voeg de aardperen toe, werk af met tijm en serveer.

Tip: Verwerk gerust groenteresten in de bouillon, zelfs schillen, peterseliestengels … En als ze bio zijn, hoef je de groenten niet eens te schillen! Snijd enkele sterren uit bladerdeeg, bestrijk ze langs alle kanten met losgeklopt ei en bak ze goudbruin in de oven. Eenvoudig maar leuk om je koninginnenhapjes te pimpen.

Nutritionele informatie

Disclaimer Nutri-Score
De Nutri-Score wordt berekend per 100 g/100ml van je recept,klaargemaakt volgens de bereidingswijze.Onze berekening van de Nutri-score zal zo goed mogelijk de realistische voedingswaarden van je recept benaderen. Sommige factoren kunnen er echter toe leiden dat er een verschil kan ontstaan tussen onze berekening en de werkelijke waarden. Onze berekening van de Nutri-Score van je recept wordt uitgevoerd op basis van de voedingswaarden van de grondstoffen waaruit dit recept bestaat, waarop omrekeningsfactoren moesten worden toegepast om rekening te houden met de bereidingswijze van de ingrediënten (bv.verwijderen van bv.aardappelschillen,pit van perzik ; volume-af of toename (bv koken van rijst) etc.) Deze omrekeningsfactoren werden toegepast obv ‘Maten en gewichten’ : handboek voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen van de Belgische Hoge Hygiëneraad (HGR). Deze berekening houdt geen rekening met zout dat door de ingrediënten geabsorbeerd wordt wanneer ze in water gekookt worden of zout dat eventueel aan tafel nog wordt toegevoegd.
Score
Heb je dit recept al geprobeerd?
Laat ons weten of het gesmaakt heeft!
Belgisch
Hoofdgerecht
  • Koninginnenhapjes met Mechelse koekoek en morieljes, aardperen uit de ovenC