Kjötsúpa - lamsstoofpot
Moeilijkheid
MakkelijkDuur
> 60 min.Budget
€€Score
4 op 5Gluten vrij
Hoofdgerecht


Ingrediënten voor 6 Porties
- 4 lente-uien
- peper en zout
- 1/2 bussel peterselie
- 1 bussel bieslook
- 4 takjes tijm
- 2 blaadjes laurier
- 2 knoflooktenen
- 30 g boter
- 2 l water
- 125 g langkorrelrijst
- 3 grote wortelen
- 2 dikke rapen
- 2 pastinaken
- 250 g bruine champignons
- 1,2 kg lamsbout
- 1 l rundsbouillon (Fundo)
- 4 middelgrote aardappelen
Begin met koken
Bereidingstijd: 20 min. + kooktijd: 2U
- Schil de pastinaken, de rapen, de wortelen en de aardappelen. Snijd ze in grote stukken. Snijd de champignons in 2.
- Snijd het vet van de lamsbout en snijd het vlees in grote blokjes. Bak ze samen met de tijm en de laurierblaadjes op een vrij hoog vuur goudbruin, in een grote stoofpan met de warme boter. Kruid met zout en peper. Voeg de rijst toe, meng 1 min, en voeg dan de bouillon toe, samen met het water, de gehakte teentjes knoflook en de groenten (behalve de lente-uitjes). Breng aan de kook en laat minstens 2 u zonder deksel sudderen. Breng verder op smaak.
- Hak het groen van de lente-uitjes, de peterselie en de bieslook fijn. Serveer het stoofpotje in diepe borden, bestrooid met de kruiden.
Kooktip
Je mag het stoofpotje echt heel lang laten sudderen en er indien nodig water aan toevoegen. De IJslanders beginnen er ’s morgens aan voor het avondeten!
Nutritionele informatie
Per 100g bereid recept: energie (kJ): 313; energie (kCal): 74; vetten (g): 1,8; verzadigde vetten (g): 0,7; koolhydraten (g): 9,8; suikers (g): 1,5; vezels (g): 1,7; eiwitten (g): 4,5; zout (g): 0,3. Energie (kcal/portie): 564,03
Disclaimer Nutri-Score
De Nutri-Score wordt berekend per 100 g/100ml van je recept,klaargemaakt volgens de bereidingswijze.Onze berekening van de Nutri-score zal zo goed mogelijk de realistische voedingswaarden van je recept benaderen. Sommige factoren kunnen er echter toe leiden dat er een verschil kan ontstaan tussen onze berekening en de werkelijke waarden. Onze berekening van de Nutri-Score van je recept wordt uitgevoerd op basis van de voedingswaarden van de grondstoffen waaruit dit recept bestaat, waarop omrekeningsfactoren moesten worden toegepast om rekening te houden met de bereidingswijze van de ingrediënten (bv.verwijderen van bv.aardappelschillen,pit van perzik ; volume-af of toename (bv koken van rijst) etc.) Deze omrekeningsfactoren werden toegepast obv ‘Maten en gewichten’ : handboek voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen van de Belgische Hoge Hygiëneraad (HGR). Deze berekening houdt geen rekening met zout dat door de ingrediënten geabsorbeerd wordt wanneer ze in water gekookt worden of zout dat eventueel aan tafel nog wordt toegevoegd.Nutritionele informatie
Score
Heb je dit recept al geprobeerd?
Laat ons weten of het gesmaakt heeft!
Scandinavisch
Gluten vrij
Winter
Hoofdgerecht