Iedere donderdag nieuwe promoties
Thuislevering vanaf €5,95
Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart

Belangrijk berichtProductterugroepingen - Delhaize vraagt haar klanten om de "Kruiden & Zeezout Crackers" van het merk Sigdal niet te consumeren en terug te brengen naar een verkooppunt.Lees meer >

Recept zoekresultatenKerstgehaktbrood, knolselderpuree en kool met spekjes
Delhaize logo
  • Kerstgehaktbrood, knolselderpuree en kool met spekjesB

Kerstgehaktbrood, knolselderpuree en kool met spekjes

Moeilijkheid

Gemiddeld

Duur

> 30 min.

Budget

€€

Score

5 op 5
Andere
Kerst
Hoofdgerecht
Kerstgehaktbrood, knolselderpuree en kool met spekjesB

Ingrediënten voor 6 Porties

6 Porties
  • 1 snuifje gemalen kaneel
  • selderzout
  • 2 kruidnagels
  • 1 snuifje steranijspoeder
  • 3 sneetjes wit brood
  • 3 eieren
  • 1 scheut cognac of calvados (naar smaak)
  • 4 blaadjes salie
  • 1 ui (voor de knolselderpuree)
  • 1 dikke ui (voor het gehaktbrood)
  • 125 g gedroogde abrikozen
  • 75 g pistachenoten
  • 1 kg gemengd gehakt van scharrelvarken
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 savooikool
  • 1 nootje boter (voor de aardappelen)
  • 50 g boter (afwerking knolselderpuree)
  • nootmuskaat
  • peper
  • witte peper
  • zout
  • 800 g aardappelen
  • boter
  • 5 cl room
  • 1/2 knolselder
  • 8 dikke plakjes gerookt spek

Begin met koken

Bereidingstijd: 90 min.

  1. Voor het gehaktbrood: snijd de korsten van het brood. Klop de eieren los met de garde. Week er het broodkruim in en roer het los tot een papje.
  2. Snipper de ui fijn, plet de look en snijd de blaadjes salie in zeer fijne reepjes. Smelt wat boter in een pan en bak de ui samen met de look lichtbruin. Voeg de fijne salie toe en blus de pan met een scheut cognac of calvados. Flambeer de pan voorzichtig of laat de meeste alcohol verdampen. Roer de aanbaksels los.
  3. Hak de pistachenoten en de droge abrikozen in grove stukjes.
  4. Doe het gehakt in een mengschaal, voeg de noten, de abrikozen, de gebakken uisnippers en het broodpapje toe. Meng zorgvuldig.
  5. Kruid het vleesmengsel met een snufje gemalen steranijs en gemalen kruidnagel, wat kaneelpoeder, peper van de molen en zout.
  6. Wrijf een braadslee in met een klontje boter. Bol het vleesmengsel tot een egaal gehaktbrood en leg het in de ovenschaal.
  7. Smelt een beetje boter en strijk er het gehaktbrood mee in. Schuif het vlees in de oven onder een hete gril, tot het een korstje krijgt.
  8. Zet de gril uit, stel de oven in op 180°C en bak het vleesbrood 1 uur.
  9. Voor de knolselderpuree: schil de knolselder en snijd het deel dat je nodig hebt in dobbelstenen. Snijd de ui in grove halve ringen en plet de look tot pulp.
  10. Smelt een klontje boter in een stoofpot op een matig vuur. Stoof de uien glazig en roer er de look doorheen. Voeg aansluitend de stukken knolselder toe en stoof ze enkele minuten.
  11. Schenk water in de pot, tot de inhoud voor 1/3 onder staat. Stoof de knolselder gaar onder een deksel. Reken 20 tot 30 minuten.
  12. Schep de gare groenten in de beker van een blender of in een pot en mix alles glad. Voeg tussendoor de boter en de room toe.
  13. Proef de groentepuree en breng hem op smaak met witte peper en selderzout.
  14. Voor de kool met spek: spoel de kool en snijd het deel dat je nodig hebt in fijne repen.
  15. Breng water aan de kook en kook de reepjes savooikool kort, tot ze beetgaar zijn. Schep de groente in een vergiet en koel ze onmiddellijk onder stromend water
  16. Verwijder het zwoerd en mogelijke restjes kraakbeen uit het spek. Snij de plakjes vlees in fijne reepjes of blokjes. Bak ze krokant in een braadpan op een matig vuur.
  17. Smelt een klont boter in een stoofpot en doe er de voorgekookte savooireepjes in. Voeg het gebakken spek toe, roer en kruid de bereiding met wat versgeraspte nootmuskaat, peper en zout.
  18. Voor de aardappelen: schil de aardappelen en kook ze gaar in water met een snufje zout. Laat ze nadien afkoelen.
  19. Smelt boter in een braadpan. Snijd de aardappelen in grove stukken en bak ze goudbruin. Kruid ze tussendoor met wat peper en zout.

Nutritionele informatie

Per 100g bereid recept: energie (kJ): 715; energie (kCal): 171; vetten (g): 10,9; verzadigde vetten (g): 4,7; koolhydraten (g): 8,4; suikers (g): 2,4; vezels (g): 2,3; eiwitten (g): 9,3; zout (g): 0,7. Energie (kcal/portie): 972,65
Disclaimer Nutri-Score
De Nutri-Score wordt berekend per 100 g/100ml van je recept,klaargemaakt volgens de bereidingswijze.Onze berekening van de Nutri-score zal zo goed mogelijk de realistische voedingswaarden van je recept benaderen. Sommige factoren kunnen er echter toe leiden dat er een verschil kan ontstaan tussen onze berekening en de werkelijke waarden. Onze berekening van de Nutri-Score van je recept wordt uitgevoerd op basis van de voedingswaarden van de grondstoffen waaruit dit recept bestaat, waarop omrekeningsfactoren moesten worden toegepast om rekening te houden met de bereidingswijze van de ingrediënten (bv.verwijderen van bv.aardappelschillen,pit van perzik ; volume-af of toename (bv koken van rijst) etc.) Deze omrekeningsfactoren werden toegepast obv ‘Maten en gewichten’ : handboek voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen van de Belgische Hoge Hygiëneraad (HGR). Deze berekening houdt geen rekening met zout dat door de ingrediënten geabsorbeerd wordt wanneer ze in water gekookt worden of zout dat eventueel aan tafel nog wordt toegevoegd.
Score
Heb je dit recept al geprobeerd?
Laat ons weten of het gesmaakt heeft!
Overig
Andere
Kerst
Diner
Alle seizoenen
Hoofdgerecht
  • Kerstgehaktbrood, knolselderpuree en kool met spekjesB