Iedere donderdag nieuwe promoties
Thuislevering vanaf €5,95
Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart

Belangrijk berichtProductterugroepingen - Delhaize vraagt haar klanten om de "Hazelnootpasta 400g" van het merk Delhaize Bio niet te consumeren en terug te brengen naar een verkooppunt.Lees meer >

Recept zoekresultatenGebraden kalkoen met gefrituurde kruiden, waterkerssaus en knolselderpuree
Delhaize logo
  • Gebraden kalkoen met gefrituurde kruiden, waterkerssaus en knolselderpureeA

Gebraden kalkoen met gefrituurde kruiden, waterkerssaus en knolselderpuree

Moeilijkheid

Makkelijk

Duur

> 60 min.

Budget

€€

Score

4 op 5
Hoofdgerecht
Gebraden kalkoen met gefrituurde kruiden, waterkerssaus en knolselderpureeA

Ingrediënten voor 8 Porties

8 Porties
  • 150 g boter
  • 1 friteuse
  • 1 bussel salie
  • 1 bussel basilicum
  • 1 bussel oregano
  • 1 bussel koriander
  • 1 kalkoen van 3 kg
  • peper en zout (voor het sausje)
  • 1 teentje knoflook (voor de saus)
  • 20 g boter (voor de saus)
  • 4 dl gevogeltefond Fundo (voor de saus)
  • 1 dl witte wijn (voor de saus)
  • 2 el zure room (voor de saus)
  • 1 sjalot (voor de saus)
  • 1 bussel waterkers (voor de saus)
  • peper en zout (voor de puree)
  • gemalen nootmuskaat (voor de puree)
  • 1 gevogeltebouillonblokje (voor de puree)
  • 1 grote knolselder (voor de puree)
  • peper en zout
  • 10 takjes tijm

Winkelen voor dit recept

Noodzakelijke ingrediënten
  • Karneboter | Ardeens
    250 gr
    11,00 €/kg
    €2,75
  • Salie
    20 gr
    77,50 €/kg
    €1,55
  • Basilicum
    20 gr
    79,50 €/kg
    €1,59
  • Koriander
    20 gr
    54,50 €/kg
    €1,09
  • Begin met koken

    Bereidingstijd: 35 min. + 2 u. kooktijd

    1. Verwarm de oven voor op 180°C. Steek hier en daar kleine plakjes koude boter onder het vel van de kalkoen en binnenin. Leg de kalkoen in een grote schaal, kruid met peper en zout, en bestrooi met gehakte tijm. Bedek met aluminiumfolie en schuif 1 u. in de oven. Verwijder het aluminiumfolie en laat de kalkoen nog 1 u braden, terwijl je hem regelmatig met braadvocht overgiet (reken in totaal 40 min./kg).
    2. Maak de puree: schil de knolselder en snijd hem in blokjes. Doe ze in een kookpot, giet er water bij tot ¾ van de hoogte van de selderblokjes en voeg het bouillonblokje toe. Breng aan de kook. Verlaag het vuur en kook zonder deksel op een matig vuurtje, tot de bouillon bijna volledig ingekookt is (± 30 min.). Giet af en laat de knolselderblokjes nog even in de kookpot op het vuur drogen. Plet ze met een pureestamper, breng op smaak met peper en zout, en kruid naar eigen smaak met nootmuskaat.
    3. Maak de saus: hak de sjalot en het teentje knoflook. Fruit ze 5 min. op een zacht vuurtje in een steelpan met de gesmolten boter. Giet er de witte wijn bij, laat bijna helemaal inkoken en voeg de gevogeltefond toe. Laat op een matig vuurtje met 1⁄3 inkoken. Haal de pan van het vuur. Voeg de zure room en de waterkers toe, mix en breng verder op smaak.
    4. Bak de blaadjes van de kruiden kort in hete olie (160°C). Zorg ervoor dat de blaadjes niet vochtig zijn en dompel slechts een kleine hoeveelheid per bakbeurt in de olie. Laat de kruiden op keukenpapier uitlekken.
    5. Werk de kalkoen af met gefrituurde blaadjes. Serveer met de saus en de puree.

    Tip: Maak dubbel zoveel knolselderpuree als je een licht voorgerechtje hebt voorzien en weinig aperitiefhapjes.

    Nutritionele informatie

    Disclaimer Nutri-Score
    De Nutri-Score wordt berekend per 100 g/100ml van je recept,klaargemaakt volgens de bereidingswijze.Onze berekening van de Nutri-score zal zo goed mogelijk de realistische voedingswaarden van je recept benaderen. Sommige factoren kunnen er echter toe leiden dat er een verschil kan ontstaan tussen onze berekening en de werkelijke waarden. Onze berekening van de Nutri-Score van je recept wordt uitgevoerd op basis van de voedingswaarden van de grondstoffen waaruit dit recept bestaat, waarop omrekeningsfactoren moesten worden toegepast om rekening te houden met de bereidingswijze van de ingrediënten (bv.verwijderen van bv.aardappelschillen,pit van perzik ; volume-af of toename (bv koken van rijst) etc.) Deze omrekeningsfactoren werden toegepast obv ‘Maten en gewichten’ : handboek voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen van de Belgische Hoge Hygiëneraad (HGR). Deze berekening houdt geen rekening met zout dat door de ingrediënten geabsorbeerd wordt wanneer ze in water gekookt worden of zout dat eventueel aan tafel nog wordt toegevoegd.
    Score
    Heb je dit recept al geprobeerd?
    Laat ons weten of het gesmaakt heeft!
    Frans
    Hoofdgerecht
    • Gebraden kalkoen met gefrituurde kruiden, waterkerssaus en knolselderpureeA

    Winkelen voor dit recept

    Noodzakelijke ingrediënten
  • Karneboter | Ardeens
    250 gr
    11,00 €/kg
    €2,75
  • Salie
    20 gr
    77,50 €/kg
    €1,55
  • Basilicum
    20 gr
    79,50 €/kg
    €1,59
  • Koriander
    20 gr
    54,50 €/kg
    €1,09