Recept zoekresultatenEn crapaudine, gebakken kalkoen, gemarineerd met mangochutney en clementinesap
Delhaize logo
 • En crapaudine, gebakken kalkoen, gemarineerd met mangochutney en clementinesapA

En crapaudine, gebakken kalkoen, gemarineerd met mangochutney en clementinesap

Moeilijkheid

Gemiddeld

Duur

30-60 min.

Budget

Score

5 op 5
Overig
Hoofdgerecht
En crapaudine, gebakken kalkoen, gemarineerd met mangochutney en clementinesapA

Ingrediënten voor 8 Porties

8 Porties
 • 1 kalkoen van 3 kg
 • 3 koffielepels gemalen koriander
 • 3 koffielepels gemalen komijn
 • 2 eetlepels paprikapoeder
 • 3 eetlepels gehakte verse koriander
 • 1 bussel lente-ui
 • 6 knoflooktenen
 • 340 g mangochutney
 • 1,2 kg clémentines
 • peper en zout

Begin met koken

Bereidingstijd: 45 min + 1 u 30' baktijd (+8 u marineren)

 1. Snij de kalkoen « en crapaudine » : gebruik een stevige gevogelteschaar (of snoeischaar), begin aan de zijkanten van de nek en knip dan verder langs beide kanten van de ruggengraat open. Verwijder de ruggengraat.
 2. Leg de kalkoen open met de velkant naar onder en sla enkele keren met een hakbijl op het beenderige, centrale deel.Draai de kalkoen om en druk plat.
 3. Pers de clementines en doe het sap (ong. 50 cl) in een heel grote ovenschaal, voeg de mangochutney toe, de in plakjes gesneden looktenen, de fijngesneden uitjes, de verse koriander en de specerijen. Meng goed.
 4. Wentel de kalkoen goed in de marinade en dek de schaal af. Zet minstens 8 u in de koelkast, draai de kalkoen minstens één keer om.
 5. Neem de schaal 1 u op voorhand uit de koelkast.
 6. Verwarm de oven voor op th. 6 - 180°C. Kruid de kalkoen aan beide kanten met peper en zout, duw de ui- en lookstukjes in de marinade en zet 30 min in de oven met de velkant naar onder. Draai de kalkoen om en laat nog 30 min bakken. Bedruip elke 10 à 15 min van dit eerste bakuur met de braadsappen. Bedek met aluminiumfolie en laat nog 30 à 40 min verder bakken. Prik in het vlezigste deel : het vrijgekomen braadvocht moet helder zijn en niet meer rozig.
 7. Serveer met een pilav van basmatirijst en linzen, naanbrood en dikke yoghurt op smaak gebracht met kruiden.

Kooktip

Hoe langer je de kalkoen laat marineren, hoe zachter en smaakvoller het vlees zal zijn : aarzel niet om er een dag eerder aan te beginnen. Het versnijden "en crapaudine" verkort de baktijd aanzienlijk en voorkomt zo het uitdrogen.

Nutritionele informatie

Per 100g bereid recept: energie (kJ): 447; energie (kCal): 106; vetten (g): 3,1; verzadigde vetten (g): 0,8; koolhydraten (g): 5; suikers (g): 3,8; vezels (g): 1; eiwitten (g): 14,2; zout (g): 0,3. Energie (kcal/portie): 612,36
Disclaimer Nutri-Score
De Nutri-Score wordt berekend per 100 g/100ml van je recept,klaargemaakt volgens de bereidingswijze.Onze berekening van de Nutri-score zal zo goed mogelijk de realistische voedingswaarden van je recept benaderen. Sommige factoren kunnen er echter toe leiden dat er een verschil kan ontstaan tussen onze berekening en de werkelijke waarden. Onze berekening van de Nutri-Score van je recept wordt uitgevoerd op basis van de voedingswaarden van de grondstoffen waaruit dit recept bestaat, waarop omrekeningsfactoren moesten worden toegepast om rekening te houden met de bereidingswijze van de ingrediënten (bv.verwijderen van bv.aardappelschillen,pit van perzik ; volume-af of toename (bv koken van rijst) etc.) Deze omrekeningsfactoren werden toegepast obv ‘Maten en gewichten’ : handboek voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen van de Belgische Hoge Hygiëneraad (HGR). Deze berekening houdt geen rekening met zout dat door de ingrediënten geabsorbeerd wordt wanneer ze in water gekookt worden of zout dat eventueel aan tafel nog wordt toegevoegd.
Score
Heb je dit recept al geprobeerd?
Laat ons weten of het gesmaakt heeft!
Andere wereldkeuken
Overig
Diner
Alle seizoenen
Hoofdgerecht
 • En crapaudine, gebakken kalkoen, gemarineerd met mangochutney en clementinesapA