Recept zoekresultatenEen rijkelijke vispan met prei
Delhaize logo
  • Een rijkelijke vispan met preiA

Een rijkelijke vispan met prei

door Jeroen Meus

Moeilijkheid

Gemiddeld

Duur

> 30 min.

Budget

€€

Score

Nog niet beoordeeld
Andere
Overig
Hoofdgerecht
Een rijkelijke vispan met preiA

Ingrediënten voor 4 Porties

4 Porties
  • 1 wortel
  • gepelde grijze garnalen (voor afwerking)
  • 1 klontje boter (voor de gestoofde prei)
  • 40 g bloem
  • 3 dikke stammen prei
  • 1 snuifje cayennepeper
  • 800 g aardappelen (loskokend)
  • 4 eieren
  • 100 g gemalen kaas (om af te werken, bv. Emmentaler)
  • 500 g mosselen
  • 300 g hele grijze garnalen
  • 250 g koolvis (gefileerd, zonder vel)
  • 250 g zalm (gefileerd, zonder vel)
  • zout
  • 1 ui
  • peper
  • 2 dl witte wijn
  • 3 stengels selder
  • 4 takjes tijm
  • 1 teentje knoflook
  • 4 blaadjes laurier
  • 1 citroen
  • 1 steranijs
  • 70 g tomatenpuree (geconcentreerd)
  • 7 cl anijslikeur (bv. Ricard)
  • 5 dl melk

Winkelen voor dit recept

Noodzakelijke ingrediënten
  • Koolvisfilet
    +/- 275 gr
    +/-18,99€/kg
    +/-€5,22
    Afhaling vanaf 14/01
  • Gekookte grijze garnalen | Noordzee
    200 gr
    44,95 €/kg€8,99
    35,96 €/kg
    €7,19
    Afhaling vanaf 14/01
  • Verse Zeeuwse mosselen | Jumbo 40-50
    Dit product is niet meer beschikbaar
  • Emmental | Geraspt
    100 gr
    20,50 €/kg
    €2,05
  • Begin met koken

    Bereidingstijd: 75min

    1. Van start gaan: pel de garnalen en hou de koppen en pantsers zorgvuldig bij. Ze zijn de basis voor een smakelijke saus. Zet de gepelde garnalen koel en bewaar ze om het gerecht straks af te werken.
    2. Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met een snuif zout. Giet ze zorgvuldig af en laat het laatste restje water wegkoken. Hou de ‘droge’ gekookte aardappelen warm.
    3. Spoel de mosselen in water met een flinke snuif zout. Schraap eventuele zeepokken van de schelpen.
    4. Verhit een pot op een matig vuur, doe er de mosselen in, samen met de witte wijn en flink wat peper van de molen.
    5. Zet het deksel op de pot en kook de mosselen gedurende 4 min., tot ze bijna-gaar zijn. Neem de pot tijdig weg van het vuur.
    6. De eenvoudige bisque: pel de ui en de wortel. Snij beide matig grof. Plet de lookteen tot pulp.
    7. Spoel de selderstengels met loof en snij ze in grove stukken.
    8. Smelt een klont boter in een (tweede) stoofpot op een matig vuur. Stoof daarin de stukken ui en wortel. Roer er de lookpulp doorheen. Voeg kort nadien ook de stukken selder toe.
    9. Doe de garnaalkoppen en –pantsers in de pot en roer. Breng alles op smaak met takjes tijm, blaadjes laurier en steranijs. Roer en laat alles een dikke 5 min. bakken.
    10. Schep de tomatenpuree in de pot en roer tot de rauwe smaak weggebakken is. Schenk er de anijslikeur bij en laat de alcohol wegdampen.
    11. Giet de mosselen in een ruime zeef en verzamel het smakelijke kookvocht. Schenk het bij de garnaalpantsers met groenten, samen met de melk. Roer en laat de basis voor de simpele ‘bisque’ 10 min. pruttelen op een zacht vuur.
    12. De prei: snij het wortelstuk en het donkerste loof van de stammen prei. Snij ze overlangs in twee en spoel restjes aarde of zand weg.
    13. Snij de preistammen in halve ringen van zo’n 2 centimeter breed.
    14. Smelt wat boter in een (derde) stoofpot op een matig vuur. Voeg de stukjes prei toe, laat ze kort stoven in de hete boter en schenk er dan een bodem water bij.
    15. Proef en kruid de groente met wat zout en peper van de molen.
    16. Laat de stukjes prei gedurende 12 tot 15 min. garen onder een deksel.
    17. De puree – stijm ‘pommes duchesse’: draai de warme gekookte aardappelen doorheen de passe-vite (roerzeef), zodat je een uiterst fijne puree overhoudt.
    18. Scheid de eieren en verzamel de dooiers. Roer ze doorheen de puree, samen met een snuif zout. (Bij het visgerecht voeg ik liever geen nootmuskaat.)
    19. Laat de aardappelpuree wat afkoelen. Plaats een (gekarteld) spuitmondje in de top van de spuitzak. Vul de zak met de stevige puree en leg hem even aan de kant.
    20. De vispan afwerken: neem de (ruime) ovenschaal. Lepel de gestoofde prei op de bodem en strijk het oppervlak glad.
    21. Snij de twee soorten vis in hapklare stukken. Schik ze bovenop de laag prei. Let op: Leg de vis op enkele centimeters van de rand van de schaal. (Hou ruimte voor toefjes puree.)
    22. Haal de mosselen uit hun schelp en verdeel ze op en tussen de stukken rauwe vis.
    23. Neem de spuitzak met aardappelpuree erbij en spuit elegante toefjes langs de rand van de schotel met vis.
    24. Zeef de bisque met garnaalkopjes. Hou de heerlijke sausbasis warm.
    25. Smelt de flinke klont boter in een kleine pot op een matig vuur. Roer er de bloem doorheen tot je een lichte roux krijgt. Zodra je de biscuitgeur ruikt roer je er ¾ van de bisque doorheen. Gebruik een garde en blijf mengen tot er binding ontstaat. Voeg extra bisque toe als de saus te sterk gebonden is.
    26. Proef en kruid de saus met een beetje van de pittige cayennepeper en een snuifje zout. Werk ze af met een scheutje vers citroensap.
    27. Lepel saus bovenop de stukken vis en de mosselen. Giet geen saus over de toefjes puree. (Serveer een restje saus apart of vries ze in voor later.)
    28. Strooi een laagje gemalen kaas bovenop de saus.
    29. Zet de ovengrill aan en schuif de XXL-vispan onder de hete staven. Laat de ovenschotel staan tot de stukken vis gaar zijn en er een goudbruin korstje op ligt. (Controleer de gaarheid.)
    30. Werk de vispan af met de verse Noordzeegarnalen en serveer.

    Kooktip

    • Heb je puree over? Spuit toefjes op een vel bakpapier of een bakmat en grill ze straks mee met de vispan.
    • Plaats de schotel niet pal onder de grill. Laat voldoende ruimte tussen de grillstaven en het gerecht.

    Nutritionele informatie

    Per 100g bereid recept: energie (kJ): 424; energie (kCal): 101; vetten (g): 3,6; verzadigde vetten (g): 1,4; koolhydraten (g): 6,8; suikers (g): 2,2; vezels (g): 1,1; eiwitten (g): 7,8; zout (g): 0,4. Energie (kcal/portie): 863,04
    Disclaimer Nutri-Score
    De Nutri-Score wordt berekend per 100 g/100ml van je recept,klaargemaakt volgens de bereidingswijze.Onze berekening van de Nutri-score zal zo goed mogelijk de realistische voedingswaarden van je recept benaderen. Sommige factoren kunnen er echter toe leiden dat er een verschil kan ontstaan tussen onze berekening en de werkelijke waarden. Onze berekening van de Nutri-Score van je recept wordt uitgevoerd op basis van de voedingswaarden van de grondstoffen waaruit dit recept bestaat, waarop omrekeningsfactoren moesten worden toegepast om rekening te houden met de bereidingswijze van de ingrediënten (bv.verwijderen van bv.aardappelschillen,pit van perzik ; volume-af of toename (bv koken van rijst) etc.) Deze omrekeningsfactoren werden toegepast obv ‘Maten en gewichten’ : handboek voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen van de Belgische Hoge Hygiëneraad (HGR). Deze berekening houdt geen rekening met zout dat door de ingrediënten geabsorbeerd wordt wanneer ze in water gekookt worden of zout dat eventueel aan tafel nog wordt toegevoegd.
    Score
    Nog niet beoordeeld
    Heb je dit recept al geprobeerd?
    Laat ons weten of het gesmaakt heeft!
    Overig
    Andere
    Overig
    Diner
    Alle seizoenen
    Hoofdgerecht
    • Een rijkelijke vispan met preiA

    Winkelen voor dit recept

    Noodzakelijke ingrediënten
  • Koolvisfilet
    +/- 275 gr
    +/-18,99€/kg
    +/-€5,22
    Afhaling vanaf 14/01
  • Gekookte grijze garnalen | Noordzee
    200 gr
    44,95 €/kg€8,99
    35,96 €/kg
    €7,19
    Afhaling vanaf 14/01
  • Verse Zeeuwse mosselen | Jumbo 40-50
    Dit product is niet meer beschikbaar
  • Emmental | Geraspt
    100 gr
    20,50 €/kg
    €2,05