Iedere donderdag nieuwe promoties
Thuislevering vanaf €5,95
Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart
Recept zoekresultatenBlanquette met kip
Delhaize logo
  • Blanquette met kipB

Blanquette met kip

Moeilijkheid

Makkelijk

Duur

> 60 min.

Budget

€€

Score

4 op 5
Klassiek
Hoofdgerecht
Blanquette met kipB

Ingrediënten voor 4 Porties

4 Porties
  • 4 stronkjes witloof
  • peper en zout
  • 4 takjes verse oregano
  • 4 takjes rozemarijn
  • 6 takjes tijm
  • 40 g boter
  • 2 eetlepels mosterd op grootmoeders wijze
  • 5 dl gevogeltebouillon Fundo
  • 2 dl water
  • 1 el honing
  • 250 g zure room
  • 20 g bloem
  • 2 uien
  • 1,6 kg kip
  • 200 g gerookt spek in dikke sneetjes
  • 250 g halfvolkoren langkorrelrijst
  • 4 el olijfolie

Begin met koken

Bereidingstijd: 45 min. + kooktijd : 45 min.

  1. Verwarm de oven voor op 220°C. Smeer de kip in met olijfolie. Kruid ze met zout en peper. Bestrooi ze met de rozemarijn, de oregano en takjes tijm (laat 1/3 voor later). Bak de kip 1.30 u, maar verlaag de temperatuur van de oven na 20 min. tot 160°C. Bedruip de kip af en toe met het kookvocht.
  2. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  3. Laat de helft van de boter, de olijfolie en de honing in een grote braadpan smelten. Voeg de gehalveerde witloofstronkjes toe. Leg ze dicht op elkaar, met de snijkant naar onder. Giet er het water bij en laat sudderen tot het water volledig verdampt is. Haal de witloofstronkjes van het vuur zodra hun onderkant bruin kleurt.
  4. Pel de uien en snijd ze in kleine partjes. Fruit ze 15 min. op een matig vuurtje in een braadpan met olijfolie.
  5. Laat de boter zachtjes smelten in een grote stoofpan. Bestuif de boter met bloem en meng 2 min. Meng beetje bij beetje met de kippenbouillon en voeg dan de zure room en de mosterd toe. Laat zachtjes sudderen tot een smeuïge saus.
  6. Snijd het gerookte spek in grote spekblokjes. Voeg de uien toe aan de saus en droog de pan met keukenpapier. Bak er de spekblokjes in, eerst op een zacht vuurtje. Laat de spekblokjes uitlekken en voeg ze toe aan de saus, met de stukjes kip en het witloof. Breng verder op smaak en bestrooi met tijm.
  7. Dien heel warm op, met de rijst.

Kooktip

Gehaast? Gebruik dan een gebraden kip en basmatirijst.

Nutritionele informatie

Per 100g bereid recept: energie (kJ): 633; energie (kCal): 151; vetten (g): 7,4; verzadigde vetten (g): 3,2; koolhydraten (g): 8,3; suikers (g): 1,2; vezels (g): 1,6; eiwitten (g): 12,5; zout (g): 0,6. Energie (kcal/portie): 1186,1
Disclaimer Nutri-Score
De Nutri-Score wordt berekend per 100 g/100ml van je recept,klaargemaakt volgens de bereidingswijze.Onze berekening van de Nutri-score zal zo goed mogelijk de realistische voedingswaarden van je recept benaderen. Sommige factoren kunnen er echter toe leiden dat er een verschil kan ontstaan tussen onze berekening en de werkelijke waarden. Onze berekening van de Nutri-Score van je recept wordt uitgevoerd op basis van de voedingswaarden van de grondstoffen waaruit dit recept bestaat, waarop omrekeningsfactoren moesten worden toegepast om rekening te houden met de bereidingswijze van de ingrediënten (bv.verwijderen van bv.aardappelschillen,pit van perzik ; volume-af of toename (bv koken van rijst) etc.) Deze omrekeningsfactoren werden toegepast obv ‘Maten en gewichten’ : handboek voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen van de Belgische Hoge Hygiëneraad (HGR). Deze berekening houdt geen rekening met zout dat door de ingrediënten geabsorbeerd wordt wanneer ze in water gekookt worden of zout dat eventueel aan tafel nog wordt toegevoegd.
Score
Heb je dit recept al geprobeerd?
Laat ons weten of het gesmaakt heeft!
Frans
Klassiek
Winter
Hoofdgerecht
  • Blanquette met kipB