Duurzaam ondernemen bij Delhaize

Elke dag zet Delhaize zich op een duurzame manier in voor haar klanten, maar ook voor haar medewerkers en het milieu.
Bij Delhaize is duurzaam ondernemen een onderdeel van de dagelijkse werking van ons bedrijf. We doen er alles aan om – naast onze commerciële missie – mens en natuur op de eerste plaats te zetten én te houden.

Ons doel is om wat we doen op sociaal niveau en op vlak van milieu, continu te verbeteren en om tegelijkertijd economisch te groeien. Volgens onze visie draagt oog voor duurzaamheid bij tot de economische prestaties van ons bedrijf. Ontdek hier:

  1. Onze strategie voor duurzame ontwikkeling
  2. Onze verantwoordelijkheden
  3. Onze jaarresultaten

1. Onze strategie voor duurzame ontwikkeling

Delhaize maakt deel uit van de internationale groep Ahold Delhaize die een strategie voor duurzame ontwikkeling voorstelt. De strategie van Delhaize is afgestemd op die van de groep.

Het opstellen van een strategie voor duurzame ontwikkeling is een lang denkproces. We hebben geluisterd naar de verwachtingen van elk van onze stakeholders en geanalyseerd op welke punten we het verschil kunnen maken. De 4 prioritaire pijlers waarop we onze inspanningen richten zijn:

  • Een gezonde en evenwichtige voeding voor onze klanten en medewerkers bevorderen
  • Drastisch het gebruik van plastic in onze rayons verminderen
  • Voedselverspilling bestrijden
  • Onze koolstofuitstoot reduceren
     

2. Onze verantwoordelijkheden

Als distributeur zijn we ons ervan bewust dat we een essentiële rol spelen in de bescherming van onze planeet en van alle mensen rondom ons. Delhaize is de verbindende schakel tussen de producenten en de consumenten. Daarom hebben we de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de natuurlijke hulpbronnen worden behouden, dat de productieprocessen respectvol zijn voor de mens én de planeet en dat onze consumenten toegang hebben tot duurzame en gezonde producten. Dagelijks nemen we deze verantwoordelijkheid ter harte.

We willen voortdurend verbeteren om de huidige sociale en ecologische uitdagingen aan te gaan en zo bij te dragen aan de “Sustainable Development Goals”: 17 doelstellingen van de Verenigde Naties om tegen 2030 een rechtvaardigere wereld te bereiken.

Delhaize draagt bij aan 12 SDG's, namelijk: SDG nr. 2,3,5,8,10,11,12,13,14,15,16,17 (Afbeelding).

Zo nemen we bijvoorbeeld deel aan de SDG 12, 'Partnerschappen om doelen te kunnen bereiken’, door samen te werken met vele partners, enerzijds internationaal:

En anderzijds Belgisch:

De meest recente Business Impact Assesments (BIA) studie van Sciensano bevestigt ​ de leidende positie van Delhaize op het vlak van gezondheid en voor het eerst ook voor duurzaamheid. De retailer wordt beloond voor zijn inzet op een gezondere toekomst door verantwoorde initiatieven en een breed assortiment aan gezonde producten.

Lees hier meer.

3. Onze jaarresultaten

Elk jaar presenteert Delhaize haar resultaten visueel. Je kunt ze hier vinden:

Onze duurzaamheidsfactsheet:

Verderop kan u meer info vinden over onze inspanningen:

Graag vertellen we je ook graag iets meer over:

  1. dierenwelzijn
  2. biodiversiteit

4. Dierenwelzijn

Delhaize hecht veel belang aan dierenwelzijn. We willen onze klanten producten van hoge kwaliteit aanbieden en zorgen voor geschikte leefomstandigheden voor dieren, terwijl we tegelijkertijd een competitieve prijs handhaven. Dit is een delicate balans die duidelijke richtlijnen, een continue dialoog met onze leveranciers en voortdurende innovatie vereist.

Onze aanpak: Vijf Domeinen

Wij ondersteunen de internationaal erkende "Vijf Vrijheden" van dierenwelzijn. Toch wordt deze traditionele benadering steeds vaker als beperkt beschouwd, omdat ze de volledige afwezigheid van negatieve ervaringen vereist.

Delhaize kiest ervoor om zich te richten op de Vijf Domeinen, met als doel negatieve ervaringen zoveel mogelijk te verminderen en positieve ervaringen te bevorderen binnen de veehouderij.

De Vijf Domeinen zijn:

Voeding: elk dier heeft toegang tot aangepaste voeding in de juiste hoeveelheid.

Fysieke omgeving: elk dier leeft in een omgeving met voldoende ruimte om vrij te bewegen, evenals geschikte verlichting, geluidsniveaus en temperatuur. Dit domein omvat ook het beperken van de transporttijd van levende dieren.

Gezondheid: elk dier leeft in goede gezondheid, met een beperkt risico op ziektes, verwondingen, functionele afwijkingen of routinematige verminkingen. Wij ondersteunen het verantwoord gebruik van antimicrobiële middelen in de diergeneeskunde onder toezicht van een dierenarts. We verbieden dierproeven voor onze huismerkproducten, tenzij dit wettelijk verplicht is.

Gedragsinteracties: elk dier behoudt de mogelijkheid om zich natuurlijk te gedragen en te interageren met zijn omgeving, met andere dieren en met mensen.

Mentale toestand: elk dier moet een mentale toestand van comfort, veiligheid en kalmte ervaren. Dit omvat onder andere verdoving voorafgaand aan de slacht.

Hoewel deze ambities soms moeilijk te realiseren zijn binnen een industriële veehouderijcontext, werken we nauw samen met onze leveranciers om dierenwelzijn in de gehele toeleveringsketen te verbeteren. We identificeren verbeterpunten door overleg met leveranciers en belanghebbenden, zoals dierenrechtenorganisaties.

Daarnaast werken we samen met partners om de gehele sector te verbeteren. Daarom nemen we deel aan en volgen we de standaarden van Belbeef, Belpork en Belplume.

Onze concrete acties

We hebben al de volgende verbeteringen doorgevoerd:

Eieren

•We verkopen geen legbatterij-eieren meer: al onze eieren (huismerk en andere merken) zijn afkomstig van scharrelkippen.

• Onze huismerkproducten bevatten gegarandeerd 100% geen legbatterij-eieren.

• We testen op kleine schaal een technologie om het geslacht van kuikens in het ei te bepalen, om zo het doden van mannelijke kuikens te voorkomen.

Vis

• Al onze gekweekte vis is ASC-gecertificeerd, wat naleving van normen en controle garandeert.

Melk en zuivelproducten

• We geven de voorkeur aan weidemelk.

• We werken al lange tijd samen met de Belgische coöperatie Biomilk.

Vlees

• We verkopen geen exotisch vlees meer.

• Delhaize is de enige distributeur die varkensvlees aanbiedt van ongecastreerde dieren.

• Al ons konijnenvlees is afkomstig van dieren die in "parken" (open hokken) worden gehouden.

• We werken stapsgewijs aan de implementatie van de normen van het "Better Chicken Commitment (BCC)", waarbij langzamer groeiende kippen worden gefokt.

Onze aanvullende verplichtingen

• Delhaize verbiedt dierproeven, tenzij wettelijk vereist.

• Delhaize ondersteunt het gebruik van apen voor het oogsten van kokosnoten niet.

• Het transport van levende dieren wordt tot een minimum beperkt en bedraagt altijd minder dan 4 uur.

• De overgrote meerderheid van ons assortiment komt uit Europa, en deze dieren worden voor de slacht verdoofd.

We erkennen dat er altijd ruimte is voor verbetering. We bieden alternatieven voor bepaalde producten, zoals foie fin zonder dwangvoeding of vegan faux gras.

We nemen vermeende schendingen van dierenwelzijn serieus en nodigen iedereen die hier getuige van is uit om contact op te nemen met onze klantendienst.

5. Biodiversiteit

Biodiversiteit is een verscheidenheid aan leven. Alle planten en dieren en micro-organismen die leven op aarde tellen mee en zijn afhankelijk van elkaar. Zonder bloemen geen bijen, zonder bomen geen apen en zonder plankton geen vis. Ook wij zijn onderdeel van dit geheel, daarom moeten we zuinig zijn op de natuur.

Hoe pakken we het aan:

  1. Biodiversiteit is een belangrijk onderwerp voor onze ketens van zowel dichtbij als ver weg.
    lees meer over onze inspanningen op: inspanningen in de ketens
  2. We ondersteunen innovatie door samen te werken met House of Agroecology 
  3. We gaan ontbossing en landconversie tegen door extra aandacht te geven aan grondstoffen die de grootste invloed hebben op het beperken van ontbossing in onze toeleveringsketens.

Wist je dat het behoud van biodiversiteit in landbouwgebieden ervoor kan zorgen dat je voedsel van hogere kwaliteit op je bord krijgt? Landbouwsystemen die biodiversiteit bevorderen, zoals het gebruik van verschillende gewassen en natuurlijke bestuivers zoals bijen, leiden tot gezondere bodems, minder plagen en hogere oogstopbrengsten. Zo draagt biodiversiteit bij aan zowel een duurzame voedselproductie als aan een rijke, gezonde natuur! 🌱🦋🍎

Biologisch
Biologische landbouw kan een belangrijke rol spelen in het behoud van biodiversiteit. Bij Delhaize vergroten we dan ook ons biologisch aanbod en hebben we strenge eisen m.b.t pesticiden. Synthetische pesticiden en herbiciden kunnen schadelijk zijn voor niet-doelsoorten zoals bijen, vlinders en andere nuttige insecten. 
Als je bezorgd bent om de natuur, kun je ons productgamma van Delhaize Eco kopen. Er zijn 25 producten waarvan de kwaliteit gelijk is aan die van de grote merken, maar meer milieubewust zijn. Bovendien zijn ze 15 tot 35% goedkoper en zijn de meeste gecertificeerd met een Ecolabel. Dit is een Europees ecologisch label waarmee wordt aangegeven dat producten voldoen aan een reeks criteria om ervoor te zorgen dat het milieu wordt gerespecteerd.
EU Ecolabel - Home (europa.eu)
Daarenboven is vandaag reeds 80% van alle verpakkingen van de schoonmaakproducten uit ons ECO-gamma volledig samengesteld uit gerecycleerd plastic (rPET). En binnenkort geldt dat voor héél het gamma! Onze schoonmaakproducten: 100% clean.

Bijtjes
Ook plaatsten we op een aantal winkels bijenkorven. Bijen spelen een cruciale rol in ecosystemen als bestuivers, en hun aanwezigheid kan aanzienlijke positieve effecten hebben op de biodiversiteit.
In Boondael helpen onze bijen sinds 2019 met de bestuiving van onze Urban Farm, in samenwerking met BeeOdiversity. Hebben jullie deze al eens bezocht? De zoemertjes doen hun werk goed en helpen volop met de bestuiving van de planten. Delhaize werkt aan een plan om dit initiatief verder uit te breiden.
Biodiversity as a solution | BeeOdiversity