
Recepten per menugang

Kalfsgebraad met spek en tomaten op z’n Provençaals

Bereiding
Verwarm de oven voor op 190 °C. Breng het gebraad licht op smaak met peper en zout, smeer het in met olijfolie en bedek het met de sneetjes spek. Bind het vlees samen met keukentouw en leg het in een zeer grote ovenschaal. Voeg de gewassen en gehalveerde krieltjes toe, de geschilde ui in 6 partjes, 3 hele gepelde knoflookteentjes, tijm en rozemarijn. Giet er 3 el olijfolie over, voeg peper en fleur de sel toe en meng. Bak 25 min. in de oven.
Snijd ondertussen de tomaten horizontaal doormidden, verwijder de zaden en bestrooi ze royaal met zout. Laat ze 2 min. rusten en draai ze dan om op een rooster zodat ze kunnen uitlekken. Hak het brood grof (rooster het eerst lichtjes als je enkel vers brood hebt) en vermeng het met de gehakte peterselie en het geperste knoflookteentje. Dep de binnenkant van de tomaten droog met keukenrol en vul ze met het peterseliemengsel. Leg ze op de krieltjes en zet nog eens 12 min. in de oven. (Reken in totaal op 45 min/kg voor het kalfsgebraad).
Snijd het kalfsgebraad in dikke sneden en serveer met de groenten en de krielaardappeltjes. Besprenkel het vlees met het kookvocht.
Tip: Om een gebraad samen te binden, leg je het op aparte stukjes keukentouw die je evenwijdig naast elkaar legt. Trek ze één voor één strak aan en bind ze samen aan de bovenkant. Zo kan je straks het vlees tussen de touwtjes door snijden, zonder alles te moeten losmaken.
1 kalfsgebraad van 800 g
4 sneetjes ontbijtspek
6 trostomaten
800 g krielaardappelen
1 ui
2 kleine sneetjes oud brood
6 el olijfolie
4 teentjes knoflook
½ bosje platte peterselie
2 takjes rozemarijn
4 takjes tijm
Peper en zout
Fleur de sel
Promoties van de week
“Wist je dat tomaten tot de favoriete groenten behoren van één op de twee Belgen? Voor delicate en smaakvolle trostomaten vertrouwt Delhaize op één expert: Geert Mortelmans uit Lier."
Tania Devos
Verantwoordelijke Groenten & Fruit
Delhaize Gent Ster
